Skocz do zawartości
BlackWater

Wielka Prośba O Pomoc W Wyborze Laptopa Dell'a

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gorącą prośbę o wsparcie mnie w wyborze laptopa marki Dell, spośród modeli przedstawionych na stronie producenta - www.dell.com (koniecznie spośród modeli przedstawionych na stronie z wersją językową dla USA). Bardzo bym prosił o skomponowanie, w miarę możliwości z 3 konkretne zestawienia od najlepszego, po kolejno odpowiednio uszczuplone. Chodzi mi o to, że przebywam w Stanach i mam możliwość zakupu dowolnego modelu laptopa marki Dell po okazyjnej cenie. Nie wiem tylko jeszcze jak bardzo, dlatego muszę być przygotowany na każdą możliwość. Prosiłbym o zestawienie maksymalne (cena nie ma znaczenie, liczy się wyłącznie klasa), optymalne (liczy się klasa, jednak z uwzględnieniem kosztów, opłacalności) oraz zestawienie rozsądne (stosunek cena-jakość jest najważniejszy). Laptop będzie używany do gier, odtwarzania i edycji muzyki oraz innych multimediów, dlatego zależy mi na wydajności i uniwersalności. Niezbędne jest więc, by wszystkie komponenty nie odbiegały od siebie klasą. Dobra grafika, karta dźwiękowa, matryca są konieczne, ale przecież nie obejdzie się w takim wypadku bez np. proca i ramu, które zapewniają wydajność. Staram się wyrazić jak najjaśniej o co mi chodzi i mam nadzieję, że się udało. Jeśli nie wątpliwości postaram się wyjaśnić. :) Bardzo zależy mi na tym na waszej pomocy, ponieważ nie chcę kupować kota w worku. Zdaję sobie sprawę, że pomoc od najlepszych specjalistów otrzymam właśnie tutaj. :) Cenna jest dl mnie każda opinia. Dziękuję z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśliby nie patrzeć na koszty, to najlepiej XPS M1730 ze wszystkim, co przydatne (ew. nieprzydatne)- wyjdzie jakieś 6000$. Coś tańszego- ten sam XPS, ale bierzemy 8800GTX SLI i 3-letnią gwarancję- wychodzi jakieś 3200$. Jeśli zostanie kasa, to w pierwszej kolejności najlepiej zainwestować w procka, a reszta to już wedle uznania- RAM jest tani i łatwy do wymiany, więc można nawet dokupić go później (choć dadzą pewnie 2 kości, więc w przypadku rozbudowy z 2 np. na 3GB, zostałby nam 1 nieużywany moduł), co do HDD- ten Dell ma miejsce na 2 sztuki, więc także można coś dokupić później. Oczywiście, jak będzie kasa wcześniej, to można pomyśleć o czymś lepszym od razu.

W pierwszej kolejności najlepiej brać to, co najtrudniej wymienić, czyli grafę i gwarancję (rok to zdecydowanie za mało). To samo dotyczy procka, ale tu dużo dopłacamy, a mamy mniejszy zysk w wydajności.

Inna, tańsza propozycja- Precision M6300. Mamy już 3-letnią gwarancję, dobieramy lepszą grafę- Quadro ® FX 3600M, a potem procka- C2D T8300 i wychodzi jakieś 2300$. Oczywiście, jeśli mamy kasę, inwestujemy w następne komponenty (tu trzeba pamiętać, że podstawowa konfiguracja jest dość biedna- tylko zwykły napęd DVD, 1GB RAMu, 80GB HDD- najpierw bierzemy nagrywarkę DVD), ale jak dojdziemy do 3200$, możemy mieć mniej wypasionego, ale mającego szybszą grafę, XPSa- różnice w szybkości grafik- http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphi...List.844.0.html

Jeszcze taniej- ten sam Precision, ale z wolniejszą grafą- Quadro FX 1600M, dopłata za procesor jest dużo mniejsza (T8300- 60$, najlepszy stosunek cena/wydajność, za szybsze zapłacimy nieproporcjonalnie więcej)- wychodzi nieco ponad 1800$- i znowu- mamy kasę- inwestujemy.

Jeszcze taniej- XPS M1530- z 8600GT i 3-letnią gwarancją- ok. 1300$, niestety za szybszy procesor zapłacimy dużo więcej, niż w M6300.

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi