mnowak Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Witam, założyłem dzisiaj chłodzenie wodne, zestawik składa sie z: blok cpu: Frost 3 duo chłodnica: black water advenced 121 + wentyl ac af12025 pompka: aquaszut 300l (narazie zatopiona w pojemniku ok 1L) przetestowalem na poczatek pompke bez obicażenia, i wyszedł przepływ 240L, po zamontowaniu bloku i chodnicy 150L, czyli nie jest tak żle. Zmontowałem cały zestaw, przetestowałem czy nic niecieknie, wszystko OK. Ale temperatury sa masakryczne: IDLE 40-41c STRESS 53-55c na chłodzeniu boxowym w stresie mialem po 52C , wiec moze mio tkos wytłumaczyc co robie żle ??? czy poprostu chodzenie które kupiłem jest tak do bani?? Po podkreceniu procka na 3ghz tempy skacza na 65c, co przy boxie byly okolo 58, troszke sie zawiodłem na tym chłodzeniu, zwłaszcza że jest to moj pierwszy projekt. Pozdrawiam mnowak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 1) nieodpowietrzona chlodnica? 2) zle odpowietrzona chlodnica? 3) jakiej pasty uzyles? 4) sprawdz odpowietrzenie chlodnicy - to czesty powod :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 trząsłem chłodnicą na wszystkie strony, nic z niej jzu niewylatuje, odpowietrzone jest dobrze, przynajmniej tak mi sie wydaje, pasta zwykła silikonówka (AG chemia), mam zalmana stg1 ale niewarto mi go pchać, bo niewierze w to że tempy spadną o 10c, temperatura wody 29-30C, powoli zaczynam żałować że sprzedałem cooler master geminii :sad: , na nim mialem idle: 35 stress: 42. moze bloczek jest jakiś zły?? chociaż słyszałem ze frost 3 duo niejest najgorszym blokiem wodnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 trząsłem chłodnicą na wszystkie strony, nic z niej jzu niewylatuje, zarcik: mam nadzieje, ze ciecz wyplywa ;) odpowietrzone jest dobrze, przynajmniej tak mi sie wydaje, pasta zwykła silikonówka (AG chemia), mam zalmana stg1 ale niewarto mi go pchać, bo niewierze w to że tempy spadną o 10c, zmien paste na stg1, sprawdz docisk bloku... za duza ilosc pasty tez nie poprawia moze bloczek jest jakiś zły?? chociaż słyszałem ze frost 3 duo niejest najgorszym blokiem wodnym. bloczek masz bardzo dobry ;) jeszcze kwestia przewiewu chlodnicy? no i jaka masz temp w pokoju... oraz czym mierzysz temp bo to tez wazne, a czujniki uwielbiaja wariowac (jesli uzywasz tych z mobo a nie np coretemp przy intelu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) do tego mala chlodniczka. co sie tyczy odpowietrzenia to moze sie wydawac ze jest ok ale czasem po tygodniu dopiero sie sama odpowietrza Edytowane 30 Lipca 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) Bloczek dobry to wiem :) ładnie wykonany, zmienie paste na stg1 i zobacze co w trawie piszczy. przewiew na chłodnicy jest bardzo ładny, tylko chłodnica wogole sie nie grzeje. Jesli chodzi o docisk bloku do procka, to spręzynki są sciśniete tak o połowe, wygina sie juz troche płyta głowna, musze sobie skołować backplate. możę by tak oskalpować procka ?? B-) Ale to już w ostateczności :lol: Co do mierzenia tempów, to core temp 0.99.1 i speedfan, pokazuja praktycznie te same temperaturki różnica 1-2C, do mierzenia wody miernik z podłączoną czujką Edytowane 30 Lipca 2008 przez mnowak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Bloczek dobry to wiem :) ładnie wykonany, zmienie paste na stg1 i zobacze co w trawie piszczy. przewiew na chłodnicy jest bardzo ładny, tylko chłodnica wogole sie nie grzeje. Jesli chodzi o docisk bloku do procka, to spręzynki są sciśniete tak o połowe, wygina sie juz troche płyta głowna, musze sobie skołować backplate. możę by tak oskalpować procka ?? B-) Ale to już w ostateczności :lol: temperatura wody 29-30C chlodnica powinna byc ciepla... chyba ze "sie nie grzeje" = ~30*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Odpowietrzałem ja dośc długo, pełno powietrza w niej było, teraz nawet jeszcze nia potrząsłem i nic niewylatuje, a serio chłodnica niejest ciepła, w pokoju mam jakies 22-23C (ciezko o mniejsza temperature w taka pogode). moge jeszcze raz sprobować nepełnić układ, zmienie paste i sie zobaczy. Wyłącze wentyl na chłodnicy i zobacze czy zacznie sie robić ciepła. Może i wielka to ona nie jest, ale to dopiero podstawowy układ, pozniej dojdzie bwa 122 lub cos innego, 2x blok na karty graficzne, chyba że to bedzie mialo jakąs mizerna wydajnosć, to zrezygnuje z tego pomysłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 zmien paste - sprawdz jak bedzie, rob krokami by wiedziec gdzie przyczyna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Chyba jednak wina leżała po stronie pasty, wiedzialem ze zalman stg1 jest lepszy, ale myslalem że przy chłodzeniu wodnym bedzie mała różnica, z racji dużej wydajności. 10 minut orthos i jest jakies 45-47C, czyli nawet dosć ładnie, podczas zakupu liczylem na to że zejde tak do 40-42c (ten procesor to jakaś grzałka nie jest), w idle okolo 37-38. Doszedłem do wniosku że cooler master geminii jest naprawde dobrym chłodzeniem, przy 3ghz spokojnie 41-43c było. Dzieki wszystkim za rady i wsparcie :), jak przerobie pompke na inline i chłodzenie wyląduje w budzie, to zrobie osobny temat z fotkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Zmień chłodnice chłopie a potem nie będzie problemów z * ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 No to jaka mistrzu polecasz ??, jak wczesniej pisalem do zestawu dojdzie jakas chlodnica 122 i 2x blok na gpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Najlepiej potrójną i cienką jeśli chcesz używać wolnoobrotowych wentylatorów. Np. BWA 123 rew.3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Niestesty bwa 123 nie wejdzie mi do budy, chyba bwa 121 i bwa 122 razem to, to samo co bwa 123. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 możesz zawsze podwiesić z tyłu lub na dach dać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Z tyłu to i moze dałoby rade, a na dach to niebardzo, nie chce ciąć obudowy, mam sharkoon rebel 9 , i chlodnice 122 wrzoce na przod, a 121 na tył w miejsce wentyla wyciągającego i bedzie pięknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Doszedłem do wniosku że cooler master geminii jest naprawde dobrym chłodzeniem, przy 3ghz spokojnie 41-43c było. wez pod uwage, ze mogles owiewac czujnik powietrzem, stad zanizanie temp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Moze sie nie znam, a nie czasami czujnik znajduje sie w procesorze ?? jesli jest gdzies na pcb to gdzie?? jakos nie moge go rozpoznać, dookoła procka same rezystory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Moze sie nie znam, a nie czasami czujnik znajduje sie w procesorze ?? jesli jest gdzies na pcb to gdzie?? jakos nie moge go rozpoznać, dookoła procka same rezystory. w intelu tak, co do Twojego proca to nie wiem, tak tylko pisze... kilka osob mialo taki problem kiedys... ale to bylo 2 lata temu gdy czujniki byly umieszczane wokol proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Asus a8n sli, wyszedl na rynek jakies 2 latka temu, weic wszystko jest możliwe, ale niema co juz nad tym sie zastanawiać, myśle że temat można zamknąć, wszystko zostało wyjaśnione. Dzieki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...