Skocz do zawartości
MachinaeSupremacy

Procesor, Plyta Glowna I Ramy Do 1000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak co roku na wakacjach postanowilem zarobic sobie na upgrade komputera.

Na razie moj zestaw jest nastepujacy:

Plyta glowna : Asrock AM2NF6G VSTA

Procesor : AMD athlon 64 3500 2210mhz

Ramy : 1gb 533 ddr2 "team"

Dysk twardy : Sata Samsung 160gb (wiecej info o nim nie mam )

Karta graf : Galaxy geforce 7900gs 600/1600 cms 1.2ns (rok temu kupiona)

Jako ze za 1k cudow nie bedzie dlatego wymieniam tylko te najmniej przyszlosciowe elementy na takie ktore beda siedzialy w tym komputerze przez 2 lata.

Procesor plauje albo e8400 albo q6600.Raczej wezme c2q bo cenowo podobny a raczej 4 rdzenie bardziej sie nadadza do gier.

Plyta glowna to najwiekszy problem bo na poczatku planowalem albo asus p5k epu (bo raida nie planuje dlatego EPU a nie PRO) albo foxconn p35a -s ale teraz jakos nie jestem do nich przekonany.

Z wyborem plyty moglibysci bardzo pomoc bo nigdy sie w ten temat nie zaglebialem.

Pamieci ram raczej zostana te co planowalem czyli a data vitesta extreme edition 2x2gb 800mhz cl4.

Na reszte mnie nie stac.Grafike jeszcze bym sobie zmienil ale mysle ze jak kolo 7900 bedzie cos mocniejszego niz 1 rdzeniowy athlon to i sama karta troche dostanie wiecej energii.

Prosze o pomysy w cenie 1k ale oczywiscie tansze zestawy nie beda odrzucane:).

P.s : przepraszam ze nie pisze z polskimi znakami ( bo normalnie pisze zawsze) ale jestem za granica i urzywam OSa niemieckiego z wersja ANG lub DE dlatego o polskich znakach nie ma mowy.

Pozdrawiam i z gory dziekuje.

P.p.s : moge troche nie odpisywac w temacie ale zadko mam dostep do komputera dlatego prosze nie zamykac tematu.

Edytowane przez MachinaeSupremacy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość gier nie wykorzystuje 4 rdzeni, więc to, który procesor wybierzesz zależy od tego, do jakich zastosowań będzie wykorzystywany komputer. Trzeba jedynie pamiętać, że Quad ze względu na większą ilość rdzeni wydziela prawie 2x więcej ciepła niż dwurdzeniowiec.

Co do płyty polecam Foxconn'a P35 i DFI LP ;)

A pamięć, którą podałeś powinna być optymalna do tego zestawu, choć jeśli w grę wchodzi spore OC, to można zainwestować w coś lepszego.

PS: Napisz jeszcze, jaki masz dokładnie zasilacz w obecnym zestawie ;)

Edytowane przez Marians

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier lepszy będzie E8400 (420zł), płyta to może Asus P5Q (310zł) lub P5Q Pro (340zł) ram te A-daty będą dobre (230zł) czyli mieścisz się w budżecie ;) Możesz jeszcze kupić Pentagram Karakorum na procesor ale wtedy budżet przekroczysz.

Zreszta to co napisałem poleci Ci wiele osób bo te trzy części stały się na tym forum dość uniwersalne ;)

Ps. nie zapomnij o paście np. Zalmanie STG-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zapomnialem napisac.

W cenie musze wepchac zasilke bo teraz mam 500w ale taka za 80zl czyli od razu do wyrzucenia.

Zastanwiam sie nad jakims chiefem 500w albo pentagram 550w ale na pewno do 200zl.

Czy e8400 nie bedzie gorszy od q6600?

Jezeli w gre wchodzi chlodzenie na porca zasmiast boxowego to juz jas sie dorobi to 100-150zl na cos a z pastami to nie wiem nawet gdzie co i jak dlatego mysle ze jeszcze nie raz bede pisal na forum w sprawie procesora.

Powiedzcie tylko czy nie bardziej oplacalne sa 4 rdzenie do gier.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 rdzenie wykorzystasz tylko w paru grach .

W innych E8400 będzie lepszy .

Pentagram Karakorum + Zalman STG-1 to koszt jakieś 105 zł w esc.pl

Płyta to Asus P5Q Pro .

RAM to wspomiane A-Data albo OCZ Reaper 2x2 GB 800 Mhz za 285 zł albo Muskiny EM 2x2 GB 800 mhz za 270 zł

Zasilacz to np. Modecom MC-500ATX 500W za 199 zł albo Corsair 650 W za 240 zł .

Ceny z esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko byloby dobrze tylko ze lekko sie w cenie nie miescimy.

e8400 425zl

foxconn p35a-s 270zl

a data vitesta ex edition 235zl

modecom mc 500atx 199zl

Juz to kosztuje 1129a jeszcze piszecie o pascie ( ktora nie wiem jak stosowac ) i o innym chlodzeniu niz boxowe.

Czy standardowe nie starczy na razie?

I jesli zajalbym sie malym oc to ile moglbym napewno wyciagnac z e8400 ( chodzi mi o stabilna prace i zebym mogl go zostawic na danej czestotliwosci ).

Jezeli na boxie nie moge go wykrecic nawet na powiedzmy 3300 to co polecacie w dobrej cenie oprocz karakorum ( no chyba ze jest najlepszy w swoim przedziale ).

Musicie wiedziec ze na razie nie mam pojecia o oc dlatego nie mam zamiaru bici rekordu w super PI.

Po prostu jezeli procesor juz sie bedzie uginal pod grami to chce go wtedy lekko zakrecic ( jezeli wogule bedzie to mialo jakis zwiazek z szybszym dzialaniem gier ).

Prosze o odpowiedzi, sa dla mnie bardzo wazne.

Pozdrawiam i zycze milego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze raczej procka nawet na def. nie zagniesz grami przy gf7900GS.... po drugie to że teraz 4 rdzenie są mało wykorzystywane to tak jak z gadką gdy wchodziły 2 rdzeniowe proce... że lepiej szybszego jednordzeniowca.. a prawda jest taka że mało któr gra wykorzystuje 2 jajka nawet w 60% 4 rdzenie lepiej na przyszłość obliczenia fizyki itp. przy obróbce grafiki czy wideo zjada 2 rdzenoiwca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fizyka w grach jest coraz lepsza i potrzebna jest duza moc obliczeniowa dlatego myslalem ze 4 rdzenie beda lepsza inwestycja w przyszlosc.

Jezeli sie wczytac w twojego posta to najpierw porownujesz do wczesniejszych wydarzen jak wychodzily 2 rdzenie i mowili ze lepiej 1 rdzen ale szybszy a potem piszesz ze 2 rdzenie nie sa prawie nigdzie wykorzystywane w 100% i nie wiem wlasciwie po ktorej stronie sie opowiadasz.

A 7900 moze pomiedzy wakacjami jakos wymienie na cos z serii 2xx ale na razie udalo mi sie zarobic tylko tyle ze starcza na to a zarobek na wakacjach konczy sie tak szybko... :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez MachinaeSupremacy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast E840 można wziąć E7200, który jest tańszy o ok. 100zł ;) A zaoszczędzone w ten sposób środki przeznaczyć na zakup chłodzenia, np. Karakorum :)

EDIT: Literówka :P

Edytowane przez Marians

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fizyka w grach jest coraz lepsza i potrzebna jest duza moc obliczeniowa dlatego myslalem ze 4 rdzenie beda lepsza inwestycja w przyszlosc.

Jezeli sie wczytac w twojego posta to najpierw porownujesz do wczesniejszych wydarzen jak wychodzily 2 rdzenie i mowili ze lepiej 1 rdzen ale szybszy a potem piszesz ze 2 rdzenie nie sa prawie nigdzie wykorzystywane w 100% i nie wiem wlasciwie po ktorej stronie sie opowiadasz.

A 7900 moze pomiedzy wakacjami jakos wymienie na cos z serii 2xx ale na razie udalo mi sie zarobic tylko tyle ze starcza na to a zarobek na wakacjach konczy sie tak szybko... :)

Pozdrawiam.

chodziło mi o to że w "tamtych czasach" ludzie również uważali że 2 rdzenie są zbędne... ale niestety nawet teraz nie są w pełni wykorzystywane... czysty marketing...

(stary 26 dni w norwegii w czasie wakacji, pomalowanie parunastu domów ... i 14tys. zł w kieszeni...)

Edytowane przez meilbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi