Skocz do zawartości
adek755

Tani Zestaw Komputerowy - Cena\jakość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio miałem pare faz co do ulepszenia kompa.

Wszystkich pomysłów nie będę wymieniał, bo nie ma sensu.

Kolega podpowiedział mi, że przy odrobinie szczęścia uda mi się sprzedać obecnie posiadany procesor, płytkę, ram, dysk oraz grafikę dokładając nie więcej niż 100zł przy zakupie nowego. Przejrzałem Allegro i faktycznie - jest to możliwe.

Wczoraj zrobiłem zdjęcia i ogłoszenia niedługo umieszczę – także na forum PCF.

Teraz mam jednak zadanie dla tutejszych sprzętowców - pomoc w doborze odpowiednich podzespołów.

Otóż – obecnie posiadam następujący sprzęt (taka informacja wstępna)

AMD Athlon XP 2400+

MSI K7N2 Delta-L

1,25GB DDR1 GoodRAM

GeForce Palit 7300GT DDR3

Western Digital WD800JB

Po sprzedaży chcę rozbudować swój komputer o części takie jakie sprzedaje, czyli ram, grafa, mobo, dysk i procek.

No i teraz meritum – chcę kupić jak najbardziej opłacalnie – nie jak najtaniej a tak, aby sprzęt był dobry w stosunku do ceny – jak to się nazywa dokładnie – cena\jakość.

Jestem otwarty na wszystkie propozycje i każdy kto doda choć jedną część do mojej przyszłej konfiguracji, bardzo mi pomoże! Daję Wam wolną rękę – pomóżcie mi jak możecie.

Sprzęt o którym myślałem wyglądał by tak:

AMD X2 4800+ (?)

PATRIOT EXTREME DDR2 2GB 800MHz (?)

mobo – nie mam zielonego pojęcia – przydała by się zintegrowana grafa

Samsung HD322HJ

GF 8600GT Palit DDR3 (?) – w przypadku gdy mobo ma integrę to na razie bez – tak też by mi pasowało.

Bardzo będę wdzięczny za wszelkie porady.

Jeszcze raz dopowiem – chcę kompa który będzie najbardziej cena\jakość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory, źle się wyraziłem...

Napisałem to co potrzebuję - pozostałe części mam:

╬ NAPĘD OPTYCZNY: LG GCC-4520B DVD ROM Combo

╬ NAGRYWARKA DVD: Pioneer112D

╬ STACJA DYSKIETEK: NEC WSL

╬ OBUDOWA: TRACER PHOENIX

╬ ZASILACZ: Delta 350W PB2

╬ MONITOR: Samsung SyncMaster 793DF 17" CRT

╬ GŁOŚNIKI: Creative GigaWorks T20

╬ MYSZ: Microsoft® Wheel Mouse Optical

╬ KLAWIATURA: Microsoft® Natural MultiMedia

Co więc byście radzili?

Edytowane przez adek755

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie:

- co do procka, to który jest najkorzystniej? Bo 5000+ jest lepszy od 4800+, ale nie wiem jak z overclockingiem i stosunkiem cena\jakość. Jeżeli mam dopłacić dużo do czegoś co będzie niewiele lepsze, to dziękuje :)

Poza tym może jest tak że 4800 kręci się o tyle lepiej że dogania 5000? Nie wiem... Może Wy wiecie ? :)

- mobo przydała by się integra. Fundusze - do 150zł.

- RAM - czym się różnią podane pamięci? Ceny są podobne, które wiec wybrać?

- 8600GT używany - ok. to już później, najpierw pojade na integrze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon X2 5000+ (minimalnie droższy, wszystkie kręcą się podobnie)

aha - wszystkie kręcą się podobnie. Na taką odpowiedź czekałem. W takim razie co jest najbardziej opłacalne? Ten 5000+? Opłacalne, tzn między jakim a jakim jest na tyle mała różnica ceny żebym mógł zdecydować się na tego lepszego?

Np:

procesor AB 4600+ - 140zł

procesorAC 4800+ - 160zł

procesor AD 5000+ - 170zł

procesor AE 5200+ - 209zł

Z czegoś takiego widzimy że najkorzystniej jest wziąć 5000, dlatego pytam jakim prockiem "AD" jest procek w przypadku urządzeń AMD? :)

Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi ^_^

A-data 2x1GB Extreme 800MHz CL4

No właśnie - co do pamięci to ceny są podobne, a co do wyboru to mam takie typy:

- Patriot EXTREME DDR2 2x1GB PC6400 800MHz LLK CL4 PDC22G6400LLK

- A-Data 2x1GB Extreme Edition DDR2 800MHz 4-4-4-12

- KINGSTON HyperX 2GB DDR2 1066 CL5 2x1GB KHX8500D2K

- GEIL 2x1GB DDR2 PC800 CL4-4-12 800Mhz ULTRA

- OCZ 2GB DDR II 800 Platinum Rev.2 4-4-4 (2 x 1GB)

Pytanie - czym różnią się pamięci, na co patrzeć? Co wybrać? Czy będę podkręcał? Tak

I jeszcze jedno. Czy można takie kości kupić osobno - OCZ, Patriot, GEIL, A-DATA? Bo interesowało by mnie może 3GB, ale widzę że jest tylko sprzedawane 2x1GB :(

Gigabyte GA-MA78G-DS3H

Płytka wygląda ciekawie. Widzę że AM+, czyli dość przyszłościowy zakup. Grafika też ciekawa, beka wspominał że dotychczas najlepsza ze zintegrowanych układów?

GA-MA78GPM-DS2H

GA-MA78G-DS3H

Czym się różnią owe płytki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA-MA78GPM-DS2H jest w formacie mATX i ma zintegrowane 128MB ddr3 dla grafiki. Ale jak za jakiś czas będziesz kupował lepsze GPU to imho lepiej byłoby brać tańszą mobo.

Co do pamięci: patrioty, kingstony hyperx i geile ostatnio nie cieszą się zbyt dobrą opinią, OCZ robi dobre pamiątki, tak samo a-data, ci 2 producenci są najczęściej polecani.

Proc: Zrobisz jak uważasz, różnice w cenie to przeważnie sposób na zarobienie dodtakowej kaski. Nie doświadczeni użytkownicy pomyślą że to model wyższy i jest dużo lepszy, dlatego cena odpowiednio wyższa. A tak naprawdę różni te proce po 100mhz na model ;) Aha, i jeszcze dodam taką ciekawostkę. Bierz proca na rdzeniu G2, wystrzegaj się G1 i F2. G1 to początkowe proca w 65nm od AMD, troszkę nieudane, charakteryzują się lekko zaniżoną wydajnością i słabą podatnością na OC. F2 to pierwsze K8 na AM2, wykonane w 90nm, kręcą się średnio, czasami lepiej, czasami gorzej. F3 to nowsza rewizja, kręcą się tak samo dobrze jak G2 (jak nie lepiej), ale są w 90nm, przez co są cieplejsze i pobierają więcej energii.

Ogólnie G2 to poprawione 65nm które pobiera mniej papu, mniej się grzeje i bardo fajnie kręci ;)

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem, porównywałem, analizowałem, myślałem...

To wszystko już za mną.

Wczoraj odezwał się na gg pewien kolo. Zaproponował mi taki sprzęt:

1). Procesor Intel Core 2 Duo E2160 - kupiony 20 maja 2008 - wersja BOX - rewizja m0 (najlepsza?) Ot tak bez zmiany napięcia ustawił na 3Ghz bo poprosiłem ;) - 120zł

Dołączona grafika

2). Płyta Główna MSI NEO 2 FIR - kupiony 28 maja 2008 - wersja BOX - wersja FIR - z fire wire - 200zł

Dołączona grafika

3). Ram OCZ PLATINUM rev 2 2x 1GB DUAL CHANNEL CL4 - kupiony 20 maja 2008 - BOX - 100zł

Dołączona grafika

4). PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3 Sonic+ - kupiony 25 styczeń 2008 - BOX - 100zł

Dołączona grafika

5). Zasilacz Modecom MC-350 - kupiony 20 styczeń 2008 - BOX - 50zł

Dołączona grafika

6). AC Freezer 7 Pro - gwarancji już brak albo z miesiąc - BOX - 30zł

Dołączona grafika

SUMA: 600zł

Trochę więcej niż miałem budżetu, ale kolega sam przyszeł i jakoś gadka się potoczyła i tak się dogadaliśmy. Tego 8600GT być może sprzedam potem i kupię 8800GS.

Jak myślicie - dobry sprzęt za tą cenę kupiłem? Jakieś uwagi - czego byście nie brali?

Może za tą kasę lepszy bym miał?

Wszystko ze sklepu Apollo, więc z gwarą nie powinno być problemów.

Dziękuje bardzo za dotychczasowe podpowiedzi - rozważałem każdą ewentualność.

Pozdrawiam!

Edytowane przez adek755

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 8800GS i OC tego pentiuma nie jestem pewny. Zasilacz jest calkiem ok, ale po pierwsze to stara konstrukcja, 2 po 2 zasilacz też ma swoje lata, więc jego sprawnośc spadla. Kup Modecoma MC-350, tani i spokojnie to pociągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi