Pride Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Witam. Postanowiłem dzisiaj, że podkręcę trochę mój procesor (taki mały safe OC). Wszedłem do biosu i...! Patrze, że moje ramy ustawione są na 100MHz :blink: Są to 2 kości: 512 PC3200 DDR SDRAM 400MHz i 512 PC3200 DDR DIMM 400MHz. Każda z osobna chodzi jako 200MHz(400MHz) a gdy są podłączone razem... 100MHz(200MHz) :mur: Więc odpada to, że jedna obniża częstotliwość drugiej. Pamiętam, że jak ~3lat temu dokupowałem jedną z kości 512 to był z nimi problem. PC nie startował (nawet do możliwości ustawienia biosu). Każda działała z osobna, ale razem nie chciały. Mając PC i ramy jeszcze na gwarancji oddałem go do sklepu aby to naprawili. Wieczorem brat go odebrał i wszystko śmiga do teraz. Nie pamiętam co mu powiedzieli - co było źle. Jedynie co to została u mnie jakaś dyskietka, której i tak nie mogę otworzyć bo moje FDD nie działa od chyba 2 lat :P Boję się teraz bawić procesorem, ponieważ jeżeli przesadzę i będzie trzeba zresetować BIOS to może być znowu zonk z RAMem <_< Moje pytanie: * Jak to możliwe, że 2 kości działają na 100 gdy każda z osobna ustawiona jest na 200 * Czym to mogło być zmienione - tak aby w razie niepowodzenia związanego z kręceniem CPU mógł przywrócić to ustawienie RAMu * Czy istnieje jakiś program tak jak np do karty graficznej, który działa pod WIN? Chodzi mi o to, aby sprawdzić czy kości pójdą na 200MHz w WIN, a jeżeli coś pójdzie źle to restart PC kasuje te ustawienia. Mój PC: Procesor: AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 2800+ Płyta: Gigabyte GA-K8NS RAM #1: Twinmos 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz) RAM #2: (No name) 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz) Edytowane 31 Lipca 2008 przez Pride Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Nie ma w BIOS'ie możliwości manualnego ustawienia na 200MHz? Spróbuj pobawić się dzielnikiem, może to coś da ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Nie ma w BIOS'ie możliwości manualnego ustawienia na 200MHz? Spróbuj pobawić się dzielnikiem, może to coś da ;)Nie rozumiesz. Moge zmienić to na 200 ALE jeżeli stanie cię to, co stało się jak kupowałem te ramy kilka lat temu tzn. komp się nie odpali z 2 kościami, to co zrobię? Nie dojdę do biosu, żeby to zmienić. Tu właśnie leży ten haczyk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 W takim wypadku można spisać obecną konfigurację na kartce i w razie problemów po resecie BIOS'u nie będzie problemu z jej przywróceniem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 W takim wypadku można spisać obecną konfigurację na kartce i w razie problemów po resecie BIOS'u nie będzie problemu z jej przywróceniem ;)No tak ale przedtem one nie chciały wystartować nawet do biosu razem. To jak zmienię coś w biosie, jak on nawet nie da mi możliwości do niego wejść? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Włożyć tylko jedną kość na czas ustawiania konfiguracji BIOS'u? :P Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez Marians Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Włożyć tylko jedną kość na czas ustawiania konfiguracji BIOS'u? :Pale popatrz: Jak wsadze kość #1 to jest ona ustawiona na 200MHz. Wyciągnę ją, wsadzę #2 i jest ona ustawiona na 200MHz. Dołożę toą #1 i jest 100MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 ustaw cl na te z najwolniejszej kosci(reszte timingow tez) i wtedy spróbuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...