Skocz do zawartości
Pride

[ddr] 2 Kości 200mhz + 200mhz = 100mhz O.o

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem dzisiaj, że podkręcę trochę mój procesor (taki mały safe OC). Wszedłem do biosu i...! Patrze, że moje ramy ustawione są na 100MHz :blink: Są to 2 kości: 512 PC3200 DDR SDRAM 400MHz i 512 PC3200 DDR DIMM 400MHz. Każda z osobna chodzi jako 200MHz(400MHz) a gdy są podłączone razem... 100MHz(200MHz) :mur: Więc odpada to, że jedna obniża częstotliwość drugiej.

Pamiętam, że jak ~3lat temu dokupowałem jedną z kości 512 to był z nimi problem. PC nie startował (nawet do możliwości ustawienia biosu). Każda działała z osobna, ale razem nie chciały. Mając PC i ramy jeszcze na gwarancji oddałem go do sklepu aby to naprawili. Wieczorem brat go odebrał i wszystko śmiga do teraz. Nie pamiętam co mu powiedzieli - co było źle. Jedynie co to została u mnie jakaś dyskietka, której i tak nie mogę otworzyć bo moje FDD nie działa od chyba 2 lat :P

Boję się teraz bawić procesorem, ponieważ jeżeli przesadzę i będzie trzeba zresetować BIOS to może być znowu zonk z RAMem <_<

Moje pytanie:

* Jak to możliwe, że 2 kości działają na 100 gdy każda z osobna ustawiona jest na 200

* Czym to mogło być zmienione - tak aby w razie niepowodzenia związanego z kręceniem CPU mógł przywrócić to ustawienie RAMu

* Czy istnieje jakiś program tak jak np do karty graficznej, który działa pod WIN? Chodzi mi o to, aby sprawdzić czy kości pójdą na 200MHz w WIN, a jeżeli coś pójdzie źle to restart PC kasuje te ustawienia.

Mój PC:

Procesor: AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 2800+

Płyta: Gigabyte GA-K8NS

RAM #1: Twinmos 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz)

RAM #2: (No name) 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz)

Edytowane przez Pride

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma w BIOS'ie możliwości manualnego ustawienia na 200MHz? Spróbuj pobawić się dzielnikiem, może to coś da ;)

Nie rozumiesz.

Moge zmienić to na 200 ALE jeżeli stanie cię to, co stało się jak kupowałem te ramy kilka lat temu tzn. komp się nie odpali z 2 kościami, to co zrobię? Nie dojdę do biosu, żeby to zmienić. Tu właśnie leży ten haczyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku można spisać obecną konfigurację na kartce i w razie problemów po resecie BIOS'u nie będzie problemu z jej przywróceniem ;)

No tak ale przedtem one nie chciały wystartować nawet do biosu razem. To jak zmienię coś w biosie, jak on nawet nie da mi możliwości do niego wejść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włożyć tylko jedną kość na czas ustawiania konfiguracji BIOS'u? :P

ale popatrz:

Jak wsadze kość #1 to jest ona ustawiona na 200MHz. Wyciągnę ją, wsadzę #2 i jest ona ustawiona na 200MHz. Dołożę toą #1 i jest 100MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi