KsRydzyk Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Witam, chciałem wymienić procesor z mojego Pc, obecnie posiadam płytę główną k7vta3/kt333 , procesorem duron 1000mhz. posiadam również procesor athlon 1700 (1,4ghz) . chciałem wstawić athlona, ale po włożeniu, podłączeniu wszystkiego itp. komputer się nie uruchamia, świeci się dioda na płycie głównej, i słychać delikatne piszczenie. niedawno sprawdziłem na jakich częstotliwościach działają oba procesory, i okazało się, że athlon ma 133mhz, a duron 100mhz. czy tak się dzieje od tego?? pomóżcie mi wymienić procesor :) z góry dziękuje i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Tu masz instrukcje do twojej płyty twoja płyta jest na Via kt333 więc max FSB na niej to 266 Mhz (pójdą na niej wszystkie Athlony na FSB 133 (na rdzeniu T-bred i starsze) przy zmianie procesora musisz zworkami zmienić FSB z 100 Mhz na 133. na stronie 13 w manualu masz wyjasnione w jakiej pozycji masz dane FSB. Przy zmianie procesora zresetuj także bios (clear CMOS w instrukcji) A i jesteś pewien że ten Athlon jest sprawny ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KsRydzyk Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 athlonka kupiłem na allegro razem z płytą główną zasilaczem, i ramem, lecz gdy znajomy informatyk mi składał pc-ta powiedział ze płyta główna nie ma zainstalowanego biosa... a miało być wszystko sprawne, właściciel nawet mówił, że jest zainstalowany najnowszy bios !!! a co do restartu biosa, to jest konieczne ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...