Dynia1 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Witam, zakupiłem wczoraj komputer o podanej poniżej konfiguracji Intel C2D E8400 Asus P5Q Deluxe PowerColor Radeon HD4870 OCZ Reaper 2x1GB 1066MHz EPP Seagate ST3500320AS Nagrywarka liteona Corsair HX 520W Antec Three Hundred. Komp miał służyć do gier, dlatego od razu po przygotowaniu kompa do działania zacząłem grać w najbrdziej wymagające gry (Crysis, GRID, Assassin's Creed) Niestety coś jest nie tak: z gier co chwila mnie wywala do Windowsa, czasem komputer się resetuje... Mój kolega kupił identyczny sprzęt i u niego występuje ten sam problem. Co może być powodem tych resetów? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Sprawdź temp. procesora i układu graficznego, spróbuj uruchomić go też tylko z jedną kością pamięci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dynia1 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Temp. grafiki - około 75 stopni - wydaje mi się, że o wiele za dużo, może to być kwestia za słabego chłodzenia? dokupienie jakiegoś innego rozwiąże problem? Procesor: 50 stopni mobo: 38 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Temp. grafiki - około 75 stopni - wydaje mi się, że o wiele za dużo, może to być kwestia za słabego chłodzenia? dokupienie jakiegoś innego rozwiąże problem? Procesor: 50 stopni mobo: 38 stopni. No niestety Radki sie bardzo grzeja do 100 stopni Ci nawet moze dojsc, a 75 stopni to luz, to i moja karta na tylu pracuje w grach malo wymagajacych:). Co to znaczy, ze procesor 50 stopni czym odczytywane, czy to temperatura rdzeni? Jezeli to temperatura "ogolna" to bardzo duzo, bo to daje jakies 70-75 stopni na rdzeniach, a to juz bardzo sporawo... Edytowane 31 Lipca 2008 przez File Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dynia1 Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) To temperatura na rdzeniach - na kazdym po 50 stopni. Czyli pewnie trzeba będzie kupić chłodzenie do karty, tak? Słyszałem, że accelero s1 + wiatrak jest bardzo dobre... wejdzie na radka 4870? A jeśli to nie przez kartę, to przez co? Dodam, że w pokoju, w którym komputer jest trzymany, jest bardzo ciepło. Edytowane 31 Lipca 2008 przez Dynia1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) 75 na tego radka to nie jest zle - na pewno to nie tego wina ta karta moze spokojnie dociagnac do 100 stopni. Jesli to by byla wina grafiki to by sie wieszal obraz a nie restartowal. 50 stopni na rdzeniu tez OK dla tego proca. Dziwi mnie, ze u Twojego kumpla tez nie dziala, wylacz mozliwosci restartow po bledzie w control panel/system/Zaawansowane/Uruchamianie i odzyskiwanie/Automatycznie uruchom ponownie. To Ci sie BSODy powinny zaczac pojawiac z cennym komunikatem o przyczynie. Edytowane 31 Lipca 2008 przez File Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Witam, zakupiłem wczoraj komputer o podanej poniżej konfiguracji Intel C2D E8400 Asus P5Q Deluxe PowerColor Radeon HD4870 OCZ Reaper 2x1GB 1066MHz EPP Seagate ST3500320AS Nagrywarka liteona Corsair HX 520W Antec Three Hundred. Komp miał służyć do gier, dlatego od razu po przygotowaniu kompa do działania zacząłem grać w najbrdziej wymagające gry (Crysis, GRID, Assassin's Creed) Niestety coś jest nie tak: z gier co chwila mnie wywala do Windowsa, czasem komputer się resetuje... Mój kolega kupił identyczny sprzęt i u niego występuje ten sam problem. Co może być powodem tych resetów? Pozdrawiam na pamięci spróbuj dać 2,1V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BananZwykly Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 W temacie kart 4850/4870 w 1 poscie jest napisane jak zwiekszyc obroty wiatraka radka. Uwazam ze zrobienie tego jest konieczne, gdzyz u mnie w takie upaly to podczas pocinania w wymagajace gry komp potrafi sie wylaczyc, grafa sie zrestartowac. Dokonanie fan fixa pozbawia zwisow itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 CPU 50'C w IDLE ?? Jesli tak to tragedia , przy 75'C wiesza sie wiekszosc C2D Sprawdzaj najnowszym CoreTemp , nie jakimis cudami dodanymi do mobasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dynia1 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Na pamięciach miałem ustawione 2.1 V. A więc to nie to. Spróbuję jeszcze z tym fan fixem. EDIT: Fan fix nic nie dał, temp. gpu spadła do 50 stopni. Ale po kilkunastu minutach wywaliło z gry. Nikt nie wie, co mam z tym zrobić? @down ta... tylko żebym ja wiedział jak się aktualizuje biosa :P Może ktoś mi wytłumaczy, podrzuci jakiś aktualny artykuł na ten temat? Pozdrawiam Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez Dynia1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Nowe egzemplarze płyt potrafią mieć to do siebie, że na starszych wersjach bios potrafią mieć takie właśnie exclusive'y. Takie rzeczy działy mi się już na kilku płytach i zazwyczaj po aktualizacji biosa ustepowały. Czyli poprostu wydaje mi się, że zaktualizowanie biosu powinno pomóc. Także warto zaktualizować sterowniki do wszystkich podzespołów w Twojej maszynie. Nie rzadko i takie rzeczy mogą być źródłem problemów. Nie zapomnij także o aktualizacji sterownika dla karty graficznej. Najnowsza wersja w tej chwili to chyba 8.7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dynia1 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Właśnie ustawiłem, aby nie resetowało kompa automatycznie, tylko wywalało bsody, ale, co dziwne, żadnych bsodów nie wywala, tylko resetuje się tak, jak wcześniej. Ktoś ma jakieś pomysły, czemu tak się dzieje? Myślałem, że komunikat z bsodów by pomógł... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja proponuje tak: 1) Ustawić napięcie dla pamięci 2,3v 2) Ustawić parametr TRFC na 52 3) Zmienić bios (albo dos albo narzędzie Asusa pod windowsa) 4) Przejechać pamięci GoldMemory lub orthos test Large 5) A potem puścić orthosa na noc z testem Blend (testuje jednocześnie CPU i pamięci) 6) Sprawdzić jeszcze HDD jakiś programem diagnozującym. 7) Odpalić kompa na jednej kości pamięci. To tak w ramach pierwszej pomocy ;) Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dynia1 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) @UP a możesz mi powiedziec, jak to narzędzie pod win się nazywa? 1) Przy 2.3V PC nie ruszył. Dałem na 2.2 i zaraz potestuję. Edit: z 2.2V to samo. Gdzie w biosie jest to trfc? nie mogę tego znalezc Edit 2: Chyba udało mi się naprawić :D Ustawiłem napięcie pamięci na 2 V. Grałem w wymagającą grę przez 45 min i wszystko ok. Edit 3: Tak, naprawiłem, po przestawieniu napięcia na 2.0 V wszystko chodzi idealnie Dzięki wszystkim za chęci pomocy :] pozdrawiam Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez Dynia1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Czyli wynika z tego, że po prostu pamięć miała za mało V ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Chyba za dużo! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Chodziło mi o to, że początkowo było za mało dla tego ram'u, a później z kolei za dużo ;) A zresztą, teraz to już nie ważne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Niektóre pamięci poprostu nie lubią jak się im za dużo V dowali, dlatego dobrze potestować konfiguracje 2v>2,1v>2,2v>2,3v :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Akurat do tych pamięci producent daje gwarancje na prace z napięciem 2.3,2.4V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...