raist007 Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Czy na serwer na SLACKWARE 8.0 wystarczy P200MMX; 96MB RAM; 6GB HDD. (maskarada, firewall, FTP, Samba) ??? Najbardziej chodzi mi o RAM i CPU. Jak najlepiej zrobic sobie partycje (chodzi mi ile miejsca na co przeznaczyc, a nie jak zrobic ;-)). Myslalem o 4 podst partycjach. I czy swap'a dac na poczatek czy na koniec dysku. Jakiej pojemnosci swap przy 96MB RAM ? (moze 128MB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 1) spokojnie wystarczy. 2) o partycjach już się napisałem wcześniej, poszukaj. 3) swap na początek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ai Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 ramu nigdy za duzo, ale u mnie na Slacku 9 w multiuser zajmuje 16 mega, a z serwerem ftp pewnie z 1 mega wiecej... ;) Poza tym zawsze to mozna zoptymalizowac... ;) A PIX od CISCO - przeciez to 200MMX i 64MB RAMu, plus system unixopodobny - a moze ombslugiwac do 32.000 sesji... :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 2) o partycjach już się napisałem wcześniej, poszukaj. wiem, wiem szukalem przeszlo 20 min w Twoich postach na forum i ....... jakos sie nie doszukalem (duzo tych Twoich postow ;-)) Moze mogl bys mi zapodac link do tematu w ktorym opisujesz partycjonowanie dla linuxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=23155&highlight= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=23155&highlight= Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 n/p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 hmmmm, z tego co sie naliczylem to bedzie az 6-7 partycji ? Troszke duzawo. Czyli wszystkie nie moga byc podstawowe, a 2 hdd nie zastosuje. Przy moim sprzecie P200MMX, 98MB RAM, 6GB HDD==> server (maskarada, firewall, FTP, Samba) 6-10 user'ow - mysle sobie (podaje w kolejnosci na dysku): swap: 128MB-------type: swap; primary /boot: 50MB--------type: ext2; primary /root: ??? 4GB ? --type: ext2; primary /var: 500MB--------type: ext2; logical /home: reszta------type: ext2; logical Na jakiej partycji powinno sie trzymac dane z FTP i Samby ? Prawdopodobnie z tymi partycjami przekabinowalem odnosnie tego ktora ma by primary a ktora logiczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Ogólnie to co podałem to była propozycja na konkretny serwer. Po co ci na /root 4gb? Lepiej dać partycję na /var/log jeszcze, szczególnie jeśli serwer będzie dostępny z sieci. Przydaje się też /usr. A dane smb/ftp najlepiej trzymać na specjalnym koncie w /home/. A dyski pakujesz na rozszerzoną, możesz się pokusić o zostawienie boota, swapa i / na primary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 To moze tak: swap: 128MB----------type: swap; primary /boot: 50MB------------type: ext2; primary /root: 2GB ? -----------type: ext2; logical, a moze primary ? /var/log: 300MB-------type: ext2; logical /usr: 300MB------------type: ext2; logical /home: reszta----------type: ext2; logical Wybacz moje lamerskie rozawaznia ile na co. Poprostu narazie nie mam za wiele pojecia o linuxie. Ale jak zdam/niezdam we wtorek uprawnienia SEP do 1kV to biore sie za instalke ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Jakies X -sy tez by mi sie przydaly ile zajmuje tak srednio instalacja X-sow. I gdzie sa w /home ? czy /root ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 raist007 zrob: swap 128 /boot 50 / reszta w praniu zobaczysz ile na co potrzeba, a przy kolejnej instalce porobisz jak nalezy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Tez podobnie myslalem, ze porobie pelno partycji i nic mi z tego nie wyjdzie. Najpierw pasowalo by mi obyc sie z nowym OS'em, a dopiero pozniej filozowac co jak i ile miejsca na co przeznaczyc. A do postawienia jako takiego serva jeszcze pewnie daleka droga przedemna ;-( thx Phil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Jeżeli chcesz łatwej wersji to zrób tak: swap ~128mb /boot 50mb / 2-4gb /var/log ~200mb /home reszta A co do x'ów to niestety ci nie pomogę, bo po prostu ich nie używam ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 hmmm... a zadam moze glupie pytanie: po co Ci do serva "iksy" ? :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2003 hmmm... a zadam moze glupie pytanie: po co Ci do serva "iksy" ? :roll: Wiem ze do serva sa niepotrzebne. Chodzi mi bardziej o Netscape'a. Jezeli Netscape nie potrzebuje zadnego otoczenia to w takim razie nie potrzebuje X -sow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Eeee.... przeglądarki tekstowe są najbardziej HC ;]]]]] polecam links'a ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2003 thx all. Jak uda mi sie zainstalowac Slacka w przyszlym tygodniu to pomecze Was jeszcze w tym temacie na temat problemow i niejasnosci ktore pewnie sie pojawia ;-]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 OK. Tak mi sie ten system (slack 9.0) spodobal, ze zainstalowalem sobie go rowniez na tym co w avatar'ze lecz niestety mam problem z zainstalowaniem karty sieciowej. Probowalem narazie sterownikow ze strony nvidii. Lecz niestety porazka. Oto czego probowalem: ************************************************************** BINARY RPM INSTALLATION The binary installation procedure involves downloading the binary RPM file appropriate to your distribution and installing it. Become root and install using rpm: example% cd <directory with the rpm file> example% su Password: ****** example# rpm -i nforce{package name}-1.0-1.rpm SOURCE RPM INSTALLATION The Source RPM will create an RPM appropriate for your system. If you are using the SuSE RPM, see NOTE: SuSE INSTALLATIONS, above. To install: example% cd <directory with the rpm file> example% su Password: ****** example# rpm --rebuild nforce{package name}-1.0-1.src.rpm At this point, the SRPM will be recompiled. When this command has completed, look for a line that says: Wrote: /usr/src/{RPM root dir}/RPMS/i386/nforce{package name}-1.0-1.rpm This will provide you with the name and location of the new RPM. You should then install this RPM per the instructions in the Binary RPM Installation section. TAR FILE INSTALLATION The tar file package contains source code, libraries, makefiles and documentation organized into a single tar file. To install the tar file, unpack it, build the sources and install them. If you are using the SuSE RPM, see NOTE: SuSE INSTALLATIONS, above: example% tar -xvzf nforce.tgz example% cd nforce example% make example% su Password: ****** example# make install ************************************************************** Jak narazie failure. Poradzcie co robic. Napewno jest ktos komu smiga net na Slacku pod A7N8X na sieciowce z nForca (tej z chipsetu, nie ten 3com z wersji DELUXE). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Cooo???? Skalałeś slacka rpm'em? Wstydź się ;] Ściągasz sobie to, http://download.nvidia.com/XFree86/nforce/...1.0-0256.tar.gz Rozpakowujesz i postępujesz wg. README zawartym w pliku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Cooo???? Skalałeś slacka rpm'em? Wstydź się ;] Ściągasz sobie to, http://download.nvidia.com/XFree86/nforce/...1.0-0256.tar.gz Rozpakowujesz i postępujesz wg. README zawartym w pliku. Wiem juz wiem dzisiaj kumpel mnie rowniez uswiadomil ze RPM jest z grubasza dla leszczy i do Mandrakow cos w stylu windowsowego setup.exe. A co do ow *.tar.gz ktory podales to tak postapilem jak napisales. To wycinek z Readme. Na stronie Asusa pisali zeby stosowac tylko pakiety od nich, a nie z nvidii moze to przez to. TAR FILE INSTALLATION The tar file package contains source code, libraries, makefiles and documentation organized into a single tar file. To install the tar file, unpack it, build the sources and install them. If you are using the SuSE RPM, see NOTE: SuSE INSTALLATIONS, above: example% tar -xvzf nforce.tgz example% cd nforce example% make example% su Password: ****** example# make install ************************************************* No i no effect. Moze dlatego ze wczesniej zamieszalem tymi RPM'ami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 hmm... A co dokładnie zrobiłeś? Jakby co napisz na priv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 tar -xvzf nforce.tgz cd nforce make make install Co do TAR zrobilem dokladnie tak jak powyzej. Nie wiem czy ta wiadomosc dotarla do Ciebie na priva ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 15 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2003 W zasadzie to najwazniejesze sa te dwie komedy po rozpakowaniu. make i pozniej make install czy to wystarczy ???, z tego co zauwazylem to komeda make chyba dostowala pliki do instalacji do jadra czyli 2.4.20 a make install zainstalowal je m.in. do /lib/kernel/2.4.20/drivers/net/ sciezke moglem pomieszac bo pisalem z glowy spod windowsa ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Hmm... a przypadkiem nie należy zacząć od ./configure? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...