Gość dwaIP Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Ostatnio pogorszyła się u mnie jakość sygnału analogowego. Potrzebuje dobrego tunera do odbioru naziemnej TV cyfrowej kodowanej w MPEG-4 bo ten sygnał jest dość silny u mnie. Może ktoś polecić tego rodzaju sprzęt do komputera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Kupiłem pięć dni temu tuner AVerTV Volar Black HD http://www.avermedia.com/avertv/Product/Pr...ail.aspx?Id=460 Cylinderek ma niecałe 10 cm długości i lączy się go z portem USB przy pomocy krótkiego przewodu USB. W zestawie nie ma pilota. Odbiera telewizję DVB-T MPEG-4 SD i nawet z HD sobie radzi jako tako z oprogramowaniem AverMedia. Z odpowiednim oprogramowaniem radzi sobie z HD doskonale. Największym problemem na początku było ustawienie anteny i dobranie oprogramowania do sprzętu ze względu na trudne warunki (nie można zastosować anteny zewnętrznej, czyli musi być pokojowa) bo sygnał z nadajnika jest za słaby i z silnymi odbiciami oraz zakłóceniami w przypadku poprzedniego tunera analogowego). Zdecydowanie najlepszym programem mierzącym siłę sygnału pomocnym do ustawienia anteny okazał się ProgDVB a konkretnie jego funkcja Scan Transponder (ustawiamy numer kanału który chcemy zmierzyć i wciskamy Lock pokazywana siła i jakość sygnału pozwala na ustawienie anteny tak aby sygnał był najlepszy na danym kanale) Być może ProgDVB nadaje się do oglądania telewizji po odpowiednim dobraniu kodeków ale w przypadku HD udało mi się ustawić tylko pokaz slajdów. Dołączone na płytce oprogramowanie AVerTV 6.0.18 ma sporo wad. Pierwsza istotna to duże obciążenie CPU w przypadku HD i nie jest realne uzyskanie 100% płynności HD nawet jeśli sygnał antenowy jest bardzo dobry (od czasu do czasu widać przycięcie związane z jakimś czyszczeniem bufora). Druga to nieprawidłowe rozpoznawanie systemu dźwięku i w przypadku niektórych proggramów trzeba przy każdej zmianie przestawić też dźwięk. Drugi program AverMedia jaki przetestowałem to AVer MediaCenter : 1.7.3 (nie ma na płycie trzeba ściągnąć) W tym przypadku jest dużo lepiej bo pozwala na przypisanie rodzaju audio do programu. Wprzypadku obu programów Avermedia trzeba wyłączyć oszczędzanie energii CPU aby mnożnik się nie zmniejszał a i tak 100% płynności HD nie ma nawet przy 3.5 GHz użytego E5300. Total Media 3.5 to totalna porażka w przypadku HD i konfiguracji sprzętowej do tunera ( CPU E5300@3.3 GHz i GPU 9400GT) Programy SD w MPEG-4 pozwalał oglądać płynnie ale HD zawieszało się regularnie po 2 sekundach. Najlepszy z przetestowanych programów do oglądania HD okazał się TVEnhance (uruchamiany bez pakietu) z pakietu CyberLink PowerCinema. Był to jedyny program z którym uzyskałem 100% płynności HD i na dokładkę typowe obciążenie CPU wynosiło 2% nie przekraczając 6%. TVEnhance też ma swoje wady ale niesą krytczne. Czasami przy przełączeniu z programu HD na program SD obraz się rozjeżdża i trzeba zmienić rozmiar okna aby było OK. Zawiesza się przy snapshot przez co nie mogę wkleić obrazka jak wygląda obraz z HD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...