Skocz do zawartości
Gość dwaIP

Tuner Cyfrowy Z Odbiorem Mpeg-4 Tv Naziemna

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pogorszyła się u mnie jakość sygnału analogowego.

Potrzebuje dobrego tunera do odbioru naziemnej TV cyfrowej

kodowanej w MPEG-4 bo ten sygnał jest dość silny u mnie.

Może ktoś polecić tego rodzaju sprzęt do komputera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem pięć dni temu tuner AVerTV Volar Black HD

http://www.avermedia.com/avertv/Product/Pr...ail.aspx?Id=460

Cylinderek ma niecałe 10 cm długości i lączy się go z portem USB przy pomocy krótkiego przewodu USB.

W zestawie nie ma pilota.

Odbiera telewizję DVB-T MPEG-4 SD i nawet z HD sobie radzi jako tako z oprogramowaniem AverMedia.

Z odpowiednim oprogramowaniem radzi sobie z HD doskonale.

Największym problemem na początku było ustawienie anteny i dobranie oprogramowania do sprzętu ze względu na trudne

warunki (nie można zastosować anteny zewnętrznej, czyli musi być pokojowa) bo sygnał z nadajnika jest za słaby i z silnymi odbiciami

oraz zakłóceniami w przypadku poprzedniego tunera analogowego).

Zdecydowanie najlepszym programem mierzącym siłę sygnału pomocnym do ustawienia anteny okazał się ProgDVB a konkretnie

jego funkcja Scan Transponder (ustawiamy numer kanału który chcemy zmierzyć i wciskamy Lock pokazywana siła i jakość sygnału

pozwala na ustawienie anteny tak aby sygnał był najlepszy na danym kanale)

Być może ProgDVB nadaje się do oglądania telewizji po odpowiednim dobraniu kodeków ale w przypadku HD udało mi się ustawić tylko pokaz

slajdów.

Dołączone na płytce oprogramowanie AVerTV 6.0.18 ma sporo wad.

Pierwsza istotna to duże obciążenie CPU w przypadku HD i nie jest realne uzyskanie 100% płynności HD nawet jeśli sygnał antenowy

jest bardzo dobry (od czasu do czasu widać przycięcie związane z jakimś czyszczeniem bufora).

Druga to nieprawidłowe rozpoznawanie systemu dźwięku i w przypadku niektórych proggramów trzeba przy każdej zmianie przestawić

też dźwięk.

Drugi program AverMedia jaki przetestowałem to AVer MediaCenter : 1.7.3 (nie ma na płycie trzeba ściągnąć)

W tym przypadku jest dużo lepiej bo pozwala na przypisanie rodzaju audio do programu.

Wprzypadku obu programów Avermedia trzeba wyłączyć oszczędzanie energii CPU aby mnożnik się nie zmniejszał a i tak 100% płynności

HD nie ma nawet przy 3.5 GHz użytego E5300.

Total Media 3.5 to totalna porażka w przypadku HD i konfiguracji sprzętowej do tunera ( CPU E5300@3.3 GHz i GPU 9400GT)

Programy SD w MPEG-4 pozwalał oglądać płynnie ale HD zawieszało się regularnie po 2 sekundach.

Najlepszy z przetestowanych programów do oglądania HD okazał się TVEnhance (uruchamiany bez pakietu) z pakietu CyberLink PowerCinema.

Był to jedyny program z którym uzyskałem 100% płynności HD i na dokładkę typowe obciążenie CPU wynosiło 2% nie przekraczając 6%.

TVEnhance też ma swoje wady ale niesą krytczne.

Czasami przy przełączeniu z programu HD na program SD obraz się rozjeżdża i trzeba zmienić

rozmiar okna aby było OK. Zawiesza się przy snapshot przez co nie mogę wkleić obrazka

jak wygląda obraz z HD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi