Skocz do zawartości
sycha

Diagnoza Awarii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..

Mam następujący problem. Mój komputer się nie uruchamia. Zaraz po włączeniu słychać krótkie bzyczenie, które po chwili cichnie i.. nic (dodam jeszcze, że nie dzieje się tak przy każdej próbie uruchomienia, ale tylko przy pierwszej od włączenia do prądu).

Wstępnie wydaje mi się, że to zasilacz lub płyta główna, ale nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Nie dysponuje także częściami zamiennymi aby samemu do tego dojść, a tymczasowo nie mam czasu żeby wciągać do problemu znajomych (sam ledwo co znajduję chwilę ;)).

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie!

Konfiguracja: (jest to komputer NTT kupiony ładnych parę lat temu w media marktcie)

Celeron 1,7GHz

Płyta VIA, nie znam dokładnego modelu

512 SDRAM

2 Dyski ATA

Radeon 9250 128mb

Karta sieciowa Realtek

i chyba tyle ;)

Pozdrawiam,

sycha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jakby komputer zachowywał się na innej płycie głównej bo ona mogła się zwyczajnie posypać już, sekcja zasilania, kondensatory czy coś innego. Więc jakbyś mógł to dobrze by było dorwać jakąś podobną 100% sprawną płyte obsługująca tego celerona i sprawdzić czy komputer będzie działał prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W środę będę miał zasilacz. Dam znać czy to w nim leżał problem :)

EDIT - Więc jednak był to zasilacz. Problem rozwiązany - dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam :)

Edytowane przez sycha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi