Skocz do zawartości
sycha

Toshiba Satellite L30 Gubi Zasięg Sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Mam następujący problem. Mój drugi, domowy laptop (Toshiba Satellite L30) gubi zasięg sieci w domu. Nie jest to wina routera, gdyż drugi komputer (Satellite A200) radzi sobie sprawnie. Nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny problemu. W A200 też tak miałem na początku, ale kwestia dotyczyła ustawień wydajności w Centrum Zasilania. W przypadku L30 niestety to nie pomaga.

Co sugerujecie ?

Z góry dziękuję za wszelką chęć pomocy :)

Może się przyda:

Router ASUS WL-500gP,

Modem D-Linka skonfiugurowany pod Neostradę,

Satellite L30 - Vista Home Basic

Satellite A200 - Vista Home Premium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydałaby się raczej karta sieciowa jaka siedzi w lapku

ale do rzeczy.

przyczynę upatruję w problemach dogadania się między kartą i ruterem

poroponuję do testów:

nie używać 2 laptopa

ściągnąć wszystkie zabezpieczenia z rutera - nim bardziej skomplikowane szyfrowanie tym może być trudniej

ustawić szybkość na sztywno - najpierw "b" później "g" zarówno na karcie jak i na ruterze

przeprowadzać wszystko w taki sposób,żeby nie było przeszkód między ruterem a lapkiem - bez ścian - mają się fizycznie widzieć czyli w tym samym pomieszczeniu

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. Niestety ciężko będzie mi to zmieniać, gdyż wszystko ustawił mi znajomy, a póki co nie ma go w mieście. Ja się dosyć słabo orientuję w kwestiach sieci itp.

Póki co zaktualizowałem sterowniki i zaznaczyłem żeby nie wyłączać tego urządzenia celem oszczędzania energii. Dzisiaj sprawdzę czy to coś dało i dam znać, a póki co temat jest wciąż aktualny.

Karta jest wbudowana. W menadżerze urządzeń znalazłem taką nazwę: Atheros AR5005G Wireless Network Adapter.

EDIT - Uaktualnienie sterownika nie pomogło, problem dalej występuje.

Edytowane przez sycha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi