Skocz do zawartości
Thorn123

Nowy Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam składam nowy komputer i mam prośbę o pomoc co do doboru poszczególnych elementów oto co do tej pory mam umyślone

1 Procesor e8400

2 Płyta ?(nie wiem)

3 Ram 2x2giga (myślałem nad OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe)

4 Grafika i myślę nad ati 4850 lub 4870

mam obudowę i mam zasilacz Be Quiet! Dark power pro 650W

i tu mam teraz do was prosbe jaka plyte pod ten procek wymagania co do plyty mam zeby miala 8 portow SATA duzym plusem ale nie wymagane bedzie karta Wi-Fi. I jaka karte grafiki co sie bardziej oplaca 4850 w cross czy moze pojedynczy 4870 (niestety ten zasilacz ma tylko 2 kable PCIe wienc opcja kupno teraz 4870 a potem dokupienie 2 raczej odpada ) i jaki dysk o pojemnosci 1TB. Z gory dziekuje kazdemu za pomoc :)

ps budżet to ok 3000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8400

P5Q PRO

2x4850 lub 1x 4870 [z planem na kupno drugiego później] - zawsze możesz kupić przelotkę 2x molex -> 1x PCI-e (powinna być nawet dodana do karty)

Pamięci wybrałeś dobre, ale 800 MHz spokojnie starczą

Samsung F1 1TB

Zasilacz masz bardzo dobry, uciągnie CF z 4870 z palcem w nosie, ciekaw jestem, jaką obudowę (choć też pewnie dobrą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w planach CF to raczej coś pokroju X38/X48, róznica w stosunku do P45 nie będzie ogromna ale zawsze jakaś będzie i im wyższa rozdzielczość tym ta różnica powinna się zwiększać (przynajmniej teoretycznie). Może Asus P5E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z tych 2 co podałem to która lepsza bo myślę jeszcze nad edycja delux ale nie wiem czym one się różnią ? i mam pytanie jakie chłodziwo na procka bo podejrzewam ze boxowe głośne będzie i jakiej firmy 4870 myślałem nad asusem dobry pomysł ?

Edytowane przez Thorn123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po namyśle zdecydowałem się na coś takiego

e8400

Asus P5Q Premium ewentualnie jak będą problemy z dostępnością to Maximus II Formula

ram 2x2giga ten co wyżej (możecie polecić jakiś zamiennik jak bym miał jakiś problem z dostępnością ? )

asus 4870 (narazie jeden jak zmienię monitor to dokupię 2)

chłodziwo Thermalright Ultra-120 eXtreme (chyba ze znacie coś innego co będzie miało lepsza wydajność)

mam nadzieje ze to się spisze w grach i na pewno będzie oc:)

dziękuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi