reyden Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam . Mam już drugi dysk Seagate 80GB 2 mb cache ATA , pierwszy taki sam kupiony ok. pół roku temu po jakimś czasie wykazywał błędy Spin Retry Count . Miał skoki transferu ( w HD Tune od 2 mb/s do 35 mb/s ) , przy operacjach na dysku ( nagrywanie CD/DVD , kopiowanie plików na dysk ) słuchanie muzyki z HDD było nie możliwe ( znacznie spowolnienia i szarpanie ) . Więc poszedłem do sklepu i gostek mi powiedział że dysk idzie do wymiany , dostałem od razu nowy identyczny jak ten pierwszy i sytuacja się powtarza . Znowu mam spadki transferu , problemy ze słuchaniem muzyki jak coś jest kopiowane na dysk czy nagrywane . Do tego program Active Smart często pokazuje Hardware ECC Recovered , od czasu do czasu Spin Up Time i Seek error Rate . Jutro prawdopodobnie pójdę do sklepu i go również wymienię . Ale coś mi się widzi że to nie koniecznie wina hdd , mam stary ( z okolicy roku 2001 może starszy ) zasilacz . Zasilacz jest firmy EC - model XA1 200W , ma następujące parametry prądowe : +3,3 V - 12 A , +5V - 20 A , + 12 V - 6 A , - 5V i -12 V - po 0,5 A , + 5 V SB - 1 A . Czy taki mały amperaż na zaznaczonej linii może być przyczyną kłopotów ? Edytowane 3 Sierpnia 2008 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Prawdopodobieństwo, że dwa dyski zepsują ci się w tak krótkim czasie jest takie jak trafić 5 w totka. Na dodatek jest to 80 GB, czyli jest wykorzystywana jedna warstwa talerza i tylko 1 głowica. Nie chcę nic mówić, ale gdybyś miał 750GB z trzema talerzami i 6 głowicami, to chodziłbyś chyba wymieniać codziennie w tym sklepiku. Nawet nie poczytałeś nic o wartościach, które wskazują domniemany błąd dysku, od razu program wyświetlił zmianę wartości i lecisz do wymiany. Active Smart wywalił ci jakiś poważny error na czerwono, czy pokazał ci zmiany w parametrach, które zmieniają się zawsze. Hardware ECC Recovered, Seek error Rate w Seagate'ach zawsze mają kosmiczne wartości, dlatego też ich zmiany są codziennością. Spin up time może się zmieniać w zależności od tego jak stabilne dostarcza akurat przy danym uruchamianiu komputera twój zasilacz. Spadki w HDtach powodują głównie uszkodzone sektory, miałeś takowe? Zarzuć lepiej odczyt ze Smarta i powiedz mi, gdzie ty kupiłeś tą 80GB i za ile. Powiedz czym się sugerowałeś przy zakupie, bo wg normalnych cen w sklepach za zgrzewkę piwa, którą byś sobie w weekend odmówił, miałbyś 3x tak pojemny dysk. Podaj poza tym config komputera, bo 200W zasilacz firmy "kiełbasa" nadawałby się do kompa z przetpotopowymi 486. ( w sumie do takiego kompa większy dysk niepotrzebny, ale wątpię że to jest twój sprzęt) Ja stawiałbym, że problemem jest zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Dysk kupowany w Proline ( sklep w Gliwicach ) . Ten pierwszy gdzieś w styczniu za 139 zł , drugi ma parę dni , dysk wydany w ramach gwarancji . Wybrałem ten sklep bo ma akurat dobre ceny na niektóre części oraz to że mam go na miejscu . A co do samego dysku , wydać te 140 zł to był dla mnie dość duży wtedy problem , nie pracowałem wtedy wiec cała kasa pochodziła od rodziców, babć itp. Po prostu akurat nazbierałem i tyle . Jak bym miał kasę to bym kupił większy . Tez zasilacz zasila dosyć starego kompa - Duron 700 Mhz , 768 MB SDR RAM , GB GA-7ZM , GF2MX , DVD-RW NEC i wspomniany HDD Seagate . Odczyt ze smarta podam jak wrócę do chaty . Co do HD Tach - to przy pierwszym HDD miałem zauważalne zatrzymania dysku + błędy Spin Retry Count , cały czas włączał mi się chkdsk na tym dysku . Całość zaczęła się jakieś 2 miechy temu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Spin retry count może być powodem niestabilnego zasilania, źle wsadzonej wtyczki zasilania (pozaginaj te metalowe piny w molexie delikatnie, żeby otwór był mniejszy. Mając tyle dysków co ja miałem, zawsze skłaniam się do usterki czegoś innego. Źle stykająca wtyczka, czy zbyt słaby zasilacz, to 95% przypadków. Jeśli nie trafisz egzemplarza z wadą produkcyjną i jeśli przetrwa miesiąc użytkowania, i nie ma oznak w SMARCIE, że zaczyna się sypać, to taki dysk dobrze traktowany nie powinien się zepsuć. Prawdopodobieństwo jest raczej znikome. Wiem to z doświadczenia, bo dyski które wytrzymały u mnie miesiąc, trzymają się do dzisiaj. W rodzinie mieliśmy tylko 1 przypadek, że dysk był wadliwy od kupienia. Bardzo też możliwe, że ktoś nie obchodził się delikatnie z przesyłką, bo akurat ten który był walnięty, szedł pocztą samodzielnie, więc paczuszka była maleńka. Proline, to dobry sklep, więc wątpię, żeby ci syf wciskali. Co do zasilacza, to taki sprzęt nie powinien mu sprawić problemów. Pytanko dodatkowe, czy ten zasilacz był przy tym sprzęcie od początku, czy może zmodernizowałeś budę w międzyczasie, a zasilacz został stary? Po tylu latach wszystko się zużywa i może przyszedł już czas na zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zasilacz jest od momentu kupienia kompa . Sam sprzęt od czasu do czasu przechodził drobne modernizacje - dokładanie ramu ( 2 x - raz 256 MB , drugi raz 2x256 MB ; pierwotnie miał 64 MB , potem 320 MB teraz ma 768 MB ram ) . Dodane były nagrywarki - najpierw CD-rw ( wtedy używany był jeszcze CD-ROm ) , potem DVD-RW ( jeden napęd ) . Komp dodane miał jeszcze kartę sieciową oraz kontroler USB 2.0 . Raport SMART z Sandry : S.M.A.R.T Data Raw Read Error Rate (01) : 18929 (Threshold 6; Worst 100; Maximum 253) Spin-up Time (03) : 0 (Threshold 0; Worst 98; Maximum 97) Start/Stop Count (04) : 37 (Threshold 20; Worst 100; Maximum 100) Re-Allocated Sector Count (05) : 0 (Threshold 36; Worst 100; Maximum 100) Seek Error Rate (07) : 49232 (Threshold 30; Worst 62; Maximum 60) Power-On Time Count (09) : 87 (Threshold 0; Worst 100; Maximum 100) Spin Retry Count (0A) : 0 (Threshold 97; Worst 100; Maximum 100) Power Cycle Count (0C) : 40 (Threshold 20; Worst 100; Maximum 100) TBB : 0 (Threshold 0; Worst 100; Maximum 100) TBD : 0 (Threshold 0; Worst 100; Maximum 100) TBE : 36 (Threshold 45; Worst 64; Maximum 58) Drive Temperature (C2) : 36 (Threshold 0; Worst 36; Maximum 42) ECC Corrected Count (C3) : 50964 (Threshold 0; Worst 89; Maximum 75) Pending Sector Count (C5) : 0 (Threshold 0; Worst 100; Maximum 100) Un-Correctable Sector Count (C6) : 0 (Threshold 0; Worst 100; Maximum 100) CRC Error Count (C7) : 0 (Threshold 0; Worst 200; Maximum 200) Write Error Rate (C8) : 0 (Threshold 0; Worst 100; Maximum 253) TA Increase Count (CA) : 0 (Threshold 0; Worst 100; Maximum 253)" oraz z Everesta : ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan 01 Raw Read Error Rate 6 100 253 2050545 OK: wartość w normie 03 Spin Up Time 0 98 97 0 OK: zawsze pozytywnie 04 Start/Stop Count 20 100 100 37 OK: wartość w normie 05 Reallocated Sector Count 36 100 100 0 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 30 62 60 1688229 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 100 100 87 OK: zawsze pozytywnie 0A Spin Retry Count 97 100 100 0 OK: wartość w normie 0C Power Cycle Count 20 100 100 40 OK: wartość w normie BB <specyficzne dla dostawcy> 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie BD <specyficzne dla dostawcy> 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie BE <specyficzne dla dostawcy> 45 65 58 605618211 OK: wartość w normie C2 Temperature 0 35 42 35 OK: zawsze pozytywnie C3 Hardware ECC Recovered 0 89 75 32735860 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie CA <specyficzne dla dostawcy> 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie Dziś w nocy sprawdzę dysk HDD Regeneratorem , może coś pomoże . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Według SMARTA z dyskiem nic się nie dzieje. Zrób jeszcze test Hdtachem i zapodaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 HDD Regenerator nie znalazł żadnych błędów . HD Tach #1 ( Quick bench ) HD Tach #2 ( Long Bench ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Dzizys... przecież ten dysk pracuje w złym trybie. Ma ta twoja płyta ATA100, bo po wykresie widać, że dysk pracuje na ATA33, czyli stanowczo za wolno. Na początku wykresu powinno dochodzić do koło 80MB/s i spadać do ok 40MB, a twój jest limitowany. Zapodaj zdjęcie z programu HDTUNE z zakładki "info" Podaj model płyty, jak nie znasz to zapodaj zdjęcie z podsumowania z Everesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) Model płyty , podałem wcześniej - to Gigabyte GA-7ZM . Kontroler obsługuje tryby ATA33/ATA66 . Jak wrócę rano do chaty to się pobawię z tym , pamiętam że kiedyś na tym pierwszym HDD 80GB miałem przez jakiś czas problemy z włączeniem trybu DMA , tylko PIO dawało się ustawić . Teraz przy jednym kanale mam UDMA 2 a przy drugim UDMA 4 . Nie pamiętam już przy których kanałach ( Primary czy Secondary ) , pamiętam tylko że na Primary master jest DVD-RW a Secondary Master HDD . Może zamiana miejscami HDD i DVD-RW pomoże . EDIT HDD pracuje w trybie UDMA 4 ( zarówno w menażer jak i Everest to pokazują ) Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Jeśli podłączasz dysk razem z czytnikiem DVD, to będzie on limitowany do najwyższego trybu czytnika. W nowszych płytach chyba dało się wymusić na dysku tryb. Już nie pamiętam zbytnio tyle lat już nie korzystałem z takiej konfiguracji. Zresztą starałem się nigdy nie łączyć CD z dyskiem. Masz tylko jeden kanał IDE, że musisz je tak łączyć? Jeśli masz 2 czytniki to połącz je razem, zaś dyski na drugiej taśmie. Najlepiej odłącz czytniki i sprawdź jaki wtedy dysk osiągnie rezultat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Mam dwa kanały IDE . Dysk i DVD-RW są podłączone własnymi taśmami . Niestety dysk nawet jak jest podłączony do pierwszego kanału IDE , a DVD-RW jest odłączone , transfery są takie same - 30-35 mb/s . Instalowałem ostatnie zalecane do chipsetu KT133 sterowniki VIA jak i najnowsze i nic . Czyżby coś się stało z kontrolerem ATA na płycie ? EDIT . Chyba znalazłem co może być powodem tego że dysk pracuje w trybie ATA33 . Szukając informacji na temat trybu ATA66 ( głównie rok wprowadzenia - mam starego Samsunga 20GB i chciałem wiedzieć czy w tych czasach był już tryb ATA66 ) natknąłem się na stronę Seagate na której napisane jest że dyski tej firmy mają domyślnie wyłączony tryb ATA66 i wyżej . ( link , pytanie 5 , punkt 4 ) . Zassałem ten program do aktywacji trybu ATA66 i w sprawdzę go w domu . Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Podsumuje dotychczasowe fakty : Dysk to Seagate 80 GB 2 mb Cache . Testy w HD Tacch / HD Tune oscylują w granicach 35 mb/s ( chyba jednak działa z ATA66 , ATA33 to jakieś 33 mb/s ) . Obecnie wykresy w HD Tach są w miarę równe , nie ma już mocnych spadków transferu . Nie działa odblokowanie trybu ATA66/ATA100 w tym dysku , model w ogóle nie jest przez programy Seagate obsługiwany . Dysk jest na Primary Master , kanał Secondary to DVD-RW NEC . Nie zależnie od położenia transfer taki sam ( HDD Na kanale Secondary , Primary , sam i z DVD-RW ) BS-ów brak , raporty SMART OK . Podłączyłem starego Samsunga 20 GB ( niby pracujący z ATA66 ) ale transfer też max. 35 mb/s . Sprawdzę dysk w pracy , jak będzie to samo to znaczy że to wina dysku . Jak nie to chyba kontroler ATA na płycie . W drugim przypadku kupuję nową ( używana ) płytę - wstępnie wybrałem Asusa A7V133 KT133A ( Plusy to 5 PCI , Chipset KT133A - FSB 100/133 , ATA66/ATA100 ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) nic nie kupuj prawdopodobnie masz podlaczona tasme 40 zylowa i plyta automatycznie ogranicza transfer do udma 33 kup tasme 80 zylowa ( bardziej sztywna "mniejsze druciki " ) od lewej : tasma 40 zylowa w srodku 80 zylowa a po prawej do fdd Edytowane 16 Sierpnia 2008 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Niestety nic to nie dało . Nadal transfery poniżej 40 mb/s . Jednak coś jest chyba z kontrolerem . Zauważyłem że najniższy maxymalny transfer zanotowany w testach to jakieś 27 mb/s . Obecnie transfer dysku oscyluje w granicach 37 mb/s . Zarówno ten 80 GB SG jak i stary 20GB Samsunga . Co dziwne jak ten samsung jest podłączony jako Slave pod tym pierwszym HDD to w biosie jest dziwnie wykrywany - raz miałem 227 GB , a 2-3 razy 157 GB . To samo się działo jak Samsung był sam jako Slave na kanale Primary . Windows coś tam pokazał że wykrył tego Samsunga , ale nie był on wcale widoczny w oknie mój komputer . Zaś HD Tach pokazywał jego pojemność na 515 GB . Gdy jest podłączony na kanale Secondary Master to BioS/XP widzą go normalnie . Czy jest jakiś dosowy programik to testowania dysków ( chodzi mi głównie o transfer ) ew. jakiś Linux LiveCD z taką opcją ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...