woocash1984 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Witam poskładałem do kupy taki zestaw... Płyta: GIGABYTE GA-EP35-DS4 Procek: E8400 - ma byc przekrecony na @4GHz o ile to dobra sztuka... Pamieć: 2Gb OCZ DDR2 PC2-9200 Reaper HPC Edition Dual Channel kit (5-5-5-18) (Pójda na tej płycie?) lub 2Gb OCZ DDR2 PC2-8500 Reaper HPC Edition Dual Channel kit (5-5-5-15) Z czasem chce dorzucic kolejne 2Gb. Grafika: Palit GeForce 9600GSO Sonic 768MB DDR3 192bit PCI-E Dysk: SAMSUNG SPIN POINT F1 640 GB 7200 RPM 16 MB SATA II Jeszcze jakas nagrywarka i obudowa ale to mniej wazne. Na chwile obecna potrzebuje zasilacz, w miare cichy i za rozsadna cene... Moge miec zasilacz Antec Basic Power 500W za 20 GBP (polecacie?) Jeszcze jedna rzecz... Jaki wentyl wejdzie na ta płyte...? Wiem ze malo miejsca wokol procesora ale moze cos sie zmiesci... :wink: Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 mobo Asus P5Q-E (cena zbliżona do tego gigabyta a płytka lepsza) cpu ok ram ocz reaper 1066 wystarczy (wystarczyły by pewnie nawet 800) i tak sobie je bez problemu podkręcisz gpu Radeon 4850 (nie wiem do czego wykorzystujesz kompa ale proca kręcisz , ramy dobre , a grafikę to jakąś budżetówkę sobie wybrałeś) hdd ok dvd pioneer dvr215 buda CM Elite 33x cooler pentagram karakorum psu ten antec może być , ale chyba Corsair 450W jest tańszy i wystarcz w zupełności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash1984 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 mobo Asus P5Q-E (cena zbliżona do tego gigabyta a płytka lepsza)Wzialem Gigabyte, ze wzgledu na problemowosc Asusów (dzwiek, BIOS...) Spedzilem sporo czasu na przejzenie mobasów i jednak zostane przy tej plycie, ale dzieki za sugestie...:) ram ocz reaper 1066 wystarczy (wystarczyły by pewnie nawet 800) i tak sobie je bez problemu podkręcisz Czy ten GB obsluzy PC2-9200 1150MHz, te pamiatki jednak lepiej sie kreca. W specyfikacji nie ma oficialnej info o 1200MHz... gpu Radeon 4850 (nie wiem do czego wykorzystujesz kompa ale proca kręcisz , ramy dobre , a grafikę to jakąś budżetówkę sobie wybrałeś)Multimedialny [do wszystkiego:)], wybralem budzetowke bo budzet nie pozwala;), a wydaje mi sie ze PALIT wystarczy dla mnie... dvd pioneer dvr215 buda CM Elite 33x cooler pentagram karakorum psu ten antec może być , ale chyba Corsair 450W jest tańszy i wystarcz w zupełności Ok jesli zostaje GB to czy ten karakorum sie zmiesci? macie jakies doswiadczenia? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 I co z tego że te reapery 1150 lepiej się kręcą skoro limit płyty to 1200MHz , a nawet najgorsze paszczaki robią te dodatkowe 50MHz. Odnośnie zmieszczenia karakorum na płycie , to jakoś nie widzę problemów , jakoś na innych płytach się mieści więc dlaczego nie miałby na tym GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash1984 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) Koncowe zestawienie... Płyta: GA-EP45-DS4 Procek: E8400 Pamieć: 2Gb OCZ DDR2 PC2-9200 Reaper HPC Edition Dual Channel Grafika: Palit GeForce 9600GSO Sonic 768MB DDR3 1800MHz 192bit PCI-E HDD: SAMSUNG SPIN POINT F1 640 GB 7200 RPM 16 MB SATA II Cooler: Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum Antec Basiq 500W PSU Pioneer DVR-215BK ANTEC THREE HUNDRED dzieki za wskazowki. pozdrawiam Edytowane 5 Sierpnia 2008 przez woocash1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Wzialem Gigabyte, ze wzgledu na problemowosc Asusów (dzwiek, BIOS...)Mógłbyś rozwinąć myśl? Ja uważam że asus wypuścił dobrą serie płyt p5q... poza lipa z montażem 280 w pierwszej wersji, jest wszystko ok. Żadnych problemów nie odczułem na mobo, wiec dlatego się pytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Ja tam nie widzę sensu dopłacać do tych pamięci co wybrałeś , no ale skoro chcesz. Reszta ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash1984 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Ja tam nie widzę sensu dopłacać do tych pamięci co wybrałeś , no ale skoro chcesz. Reszta ok Wybralem je bo cena byla atrakcyjna 3064597[/snapback] Mógłbyś rozwinąć myśl? Ja uważam że asus wypuścił dobrą serie płyt p5q... poza lipa z montażem 280 w pierwszej wersji, jest wszystko ok. Żadnych problemów nie odczułem na mobo, wiec dlatego się pytam Uzytkownicy narzekaja na nowe niedopracoweane BIOSy Asusa...Ta seria moze ma juz dobry pod Penryna ale zalezy mi na plycie, ktora odpali Wolfdale od razu bez upgrade'u, bo nie mam takiej mozliwosci. Realtek ALC 883 to porazka. Plyta o ktorej mowa(Asus P5Q-E) ma nowy kodek ADI AD2000B, lecz nie zaryzykuje i stawiam na Audio Realtek ALC889A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Z tym ograniczaniem tej grafy przez płytę to mnie rozwaliłeś , ale niech Ci będzie DDR2-1200 = PC2-9600 , PC2-9200 to 1150MHz , ale skoro masz tanio to ok (ale to i tak przerost formy nad treścią ) Biosy asusa z p45 , są tak samo dopracowane jak biosy innych producentów na tym chipsecie. "Ta seria moze ma juz dobry pod Penryna ale zalezy mi na plycie, ktora odpali Wolfdale od razu bez upgrade'u" a tego to za bardzo nie kumam , przecież penryn to nazwa kodowa procków wykonanych w technologii 45nm , a wolfdale to nazwa rdzenia procków c2d. Czyli każdy wolfdale to penryn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash1984 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Z tym ograniczaniem tej grafy przez płytę to mnie rozwaliłeś , ale niech Ci będzie tzn?... :blink: a tego to za bardzo nie kumam , przecież penryn to nazwa kodowa procków wykonanych w technologii 45nm , a wolfdale to nazwa rdzenia procków c2d. Czyli każdy wolfdale to penryn. no tak, a czy ja cos innego napisalem...? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 różnica w wydajności pci-ex16 w wersji 1.0 a 2.0 to jakieś 2% , zresztą 96gso nie wymaga cudów do działania bo to karta low-end a z tym drugim to napisałem że nie wiem o co Ci do końca chodzi , procesor e8400 to nie nowość , na początku były problemy z biosami ,ale teraz już ich nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 no tak, a czy ja cos innego napisalem...? :blink: No wiesz, ja to zrozumiałem tak jak BLiT i imho źle się wyraziłeś tam bo ja też za bardzo nie czaje o co miało w tym chodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash1984 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 (edytowane) No wiesz, ja to zrozumiałem tak jak BLiT i imho źle się wyraziłeś tam bo ja też za bardzo nie czaje o co miało w tym chodzić. no zle sie wyrazilem... piszac "Penryna" mialem na mysli jakiegokolwiek Wolfdale/Yorkfield, dalej precyzujac do e8400. Edytowane 5 Sierpnia 2008 przez woocash1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 bierz Asus P5Q-E i bez gadania!! nie ma zadnych problemow z biosem czy obsluga E8400 (przeciez ten chipset powstal wlasnie po to zeby lepiej radzic sobie z 45nm niz P35) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash1984 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 bierz Asus P5Q-E i bez gadania!! nie ma zadnych problemow z biosem czy obsluga E8400 (przeciez ten chipset powstal wlasnie po to zeby lepiej radzic sobie z 45nm niz P35) no nie wiem... <_< jeszcze sie zastanawiam, ale moze mnie przekonacie... :rolleyes: Ten GB tez na P45, wiec sam juz nie wiem co wybrac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Akurat na to, czy to P35 czy P45 to patrz na samym koncu. Roznice miedzy tymi chipsetami sa tak kosmetyczne, ze napewno ich nie zauwazysz. Chyba, ze 10 USB to Ci za malo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocash1984 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Akurat na to, czy to P35 czy P45 to patrz na samym koncu. Roznice miedzy tymi chipsetami sa tak kosmetyczne, ze napewno ich nie zauwazysz. Chyba, ze 10 USB to Ci za malo. dlatego nie wiem czy ma sens zmiana na Asusa, gdy nastawilem sie na GB... :wink: Pozdrawiam i dziekuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...