powi Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Planuję wymienić komputer i potrzebuję rady co do dobrej płyty głównej na której wykorzystam 2 x gtx260. Dobre możliwości OC też by były mile widziane. Póki co planuję zaopatrzeć się w jedną kartę 260, a przyszłość być może, że drugą. Płyta będzie platformą dla procesora intel'a Core 2 Duo E8400, łącznie z 4gb pamięci ddr2 PC8500 1066MHz. Karta bedzie podłączona do monitora 22" panoramicznego. Dlatego potrzebny mi mocna jednostka GPU, która udźwignie obecne i ewentualne przyszłe gry w rozdzielczości 1680x1050. Jestem otwarty na ewentualne propozycje zmiany tej konfiguracji, nadal jest lekko nie zdecydowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Nie lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś na X38 i dwa Radki 4870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Dokładnie. CF z 4870 pociągnie (niemal) wszystkie gry nawet w 2560x1600... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 GTX2xx jest dziś nie opłacalne . Lepszy stosunek cena/wydajność mają nowe Radeony 48xx . W cenie GTX260 masz Radeona HD4870 + dobre chłodzenie , który jest szybszy . Do tego Asus P5Q/P5E ( P45/X38 ) i wszystko gra . CF z HD4850 to koszt ~ 1 200 zł , płyty na X38/X48 będą trochę lepsze z racji 2x16x PCI-E , ale te na P45 też nie będą złe ( max. 10 % różnicy ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 W cenie GTX260 masz Radeona HD4870 + dobre chłodzenie , który jest szybszy .wydajnosc obu kart jest porownywalna, a w cenie 260 masz wiecej pamieci oraz nie musisz zmieniac chlodzenia (utrata gwarancji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powi Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Coraz więcej osób mnie namawia na radeony ;) Czyli P5Q-E była by dobra na dwa radeony 4870 ? Wiem tylko, że różnica pomiędzy P5Q-E, a deluxe jest w fazach zasilania, które przekładają się na OC. A chętnie bym trochę E8400 podkręcił, więc którą lepiej ? To może inaczej zapytam, jakaś godna polecenia płyta główna do XF z możliwościami OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 8 faz zasilania poradzi sobie nawet z mocno przetaktowanym e8xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 wydajnosc obu kart jest porownywalna, a w cenie 260 masz wiecej pamieci oraz nie musisz zmieniac chlodzenia (utrata gwarancji).Większość kart nie ma plomb więc nie ma obawy o utratę gwarancji , zresztą aby obniżyć temp wystarczy fan mod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 heh zreszta jak jeden radoslaw bedzie Ci za malo niekoniecznie musisz dokladac drugiego 4870, mozesz wsadzic 4870X2 (jak sie do konca pojawi) i miec CrosfireX. Z nVidia nie przejdzie Ci to tak prosto, bo takie triki jak laczenie X2 ze zwykla karta maja byc dopiero za jakis czas, z tego co pamietam... Oczywiscie moge sie mylic, tak ze poprawcie mnie jak cos pokrecilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 ja tam nigdzie nie wyczytałem o mozliwości łączenia kart nvidii vide gpu + 2xgpu na jednym pcb. jak do cf to 2x16 czyli x38/48 np DFI LanParty DK X38-T2R ASUS P5E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 heh zreszta jak jeden radoslaw bedzie Ci za malo niekoniecznie musisz dokladac drugiego 4870, mozesz wsadzic 4870X2 (jak sie do konca pojawi) i miec CrosfireX. Z nVidia nie przejdzie Ci to tak prosto, bo takie triki jak laczenie X2 ze zwykla karta maja byc dopiero za jakis czas, z tego co pamietam... Oczywiscie moge sie mylic, tak ze poprawcie mnie jak cos pokrecilem co do różnych gpu na sli to we wrześniu będzie taka możliwość i nawet jedną kartę będzie można wykorzystać jako akcelerator fizyki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 scooby, o tym akceleratorze jako 3-ej grafie to sie słyszy juz od 2k6 roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...