Skocz do zawartości
Atais

Obciety Dl Na Wi-fi?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problemu nie ma za bardzo jak opisywac, powiem szczerze, że na sieciach się nie znam prawie wcale, ale do niedawna jeszcze wszystko było ok.

W moim domu mam internet podzielony na 2 kompy przez router Linksys WRT54GL,

jeden - stacjonarny, leci na kablu, drugi - laptop na wlanie (ew. kabel).

Do niedawna wszystko było miło, ostatnio jednak sformatowałem laptopa i jak to po formacie chciałem poinstalować programy.

Ponieważ są na dysku stacjonarnego, udostępniłem kulturalnie folder i zaczynam ściągać...

No i tu jest problem.

Pomimo iz laptop stoi obok mnie czyli 3m. od routera, jakość sieci doskonała, prędkość ściagania ~200kB/s... i to jeszcze po sieci lokalnej. Co dziwniejsze, bo już myślałem, że się rozwaliła sieciówka czy cos, wysyłanie działa perfecto, ok 2-3mB/s, w kazdym razie norma gdy osiąga 54mbit na sieci.

Niestety nie mogę sprawdzić czy jest to wina tylko sieci lokalnej bo mój internet to 1mb, toteż nie rozwinę takich prędkości sciągania z internetu by powiedzieć że to tylko na połączeniu lokalnym czy na internecie też.

Wiem tylko tyle, że problem dotyczy tylko ściągania blink.gif

Resetowałem, zmieniałem kanały i wyłączałem oszczędzanie energii w laptopie, na próżno.

Wiem tylko, że problem występuje tylko na połączeniu wlan, przy ściąganiu.

Podpięcie kabla pod laptopa problem rozwiązuje, pliki lecą 10mB/s w obie strony.

Niemniej, chciałbym problem rozwiązac smile.gif

Dziękuje za wszelkie wskazówki.

Znalazlem na pewnym forum wskazowke by przeskanowac jakie sieci sa w powietrzu, ze jak duzo lata na tym samym kanale to moze tu byc problem. przeskanowalem, bylo ok 5-6, ustawilem kanal 3 ktorego nikt nie wybral, niestety bez poprawy.

dodatkowo boje sie ze cos moglem powalic w ustawieniach zaawansowanych karty... nie ma przycisku wroc domyslne a bawilem sie szegolnie opcja "numer kanalu vzc ibss" tez bez rezultatu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile to jest niewiele?

mniej wiecej po 2-3 sa na tych kanalach, zwykle slaby zasieg.

niestety, nie wiem jak moge zmienic moc nadawania routera.

najgorsze ze wszystko stalo sie z dnia na dzien bez ingerencji w zadne ustawienia :s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile to jest niewiele?

mniej wiecej po 2-3 sa na tych kanalach, zwykle slaby zasieg.

Sporo ... problem polega na tym że kanały (częstotliwości) częściowo zachodzą na siebie, dlatego nawet kanał pozornie "wolny" może mieć zakłócenia.

No nic, ustaw taki na którym nikt nie nadaje.

niestety, nie wiem jak moge zmienic moc nadawania routera.

Mój błąd - fabryczny firmware nie ma regulacji mocy nadawania (chyba? dawno nie używałem).

najgorsze ze wszystko stalo sie z dnia na dzien bez ingerencji w zadne ustawienia :s

Sprawdź jeszcze czy nie pomoże zmiana dopuszczalnej ilości połączeń pod windowsem (xp-antispy). Raczej nie to będzie przyczyną, ale sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo ... problem polega na tym że kanały (częstotliwości) częściowo zachodzą na siebie, dlatego nawet kanał pozornie "wolny" może mieć zakłócenia.

No nic, ustaw taki na którym nikt nie nadaje.

Wyprobowalem chyba większość niestety nic nie pomaga, jak ustawilem bodajrze 3 czy 4 kanal to jedyne co, ze zdawalo mi sie ze jest troche szybciej - bylo 600kB/s, ale to wciaz jest odlegle od marzen:(

Co do firmware, wiem o tomatoo czy jakos tak, ale po prostu nie potrzebuje wiecej niz teraz ten router oferuje totez nigdy sie tym nie bawilem.

A co do polaczen, uzywam modyfikowanego systemu WindowsMX RGB o ile wiem fabrycznie jest poprawiona ta ilosc do 500 czy 1000 wiec to tez raczej nie to. (od razu mowie, ze watpie by byl to problem modyfikacji 1# nikt nie mial podobnego problemu 2# po kablu idzie normalnie).

Aha jeszcze dziwna rzecz, nie wiem czy zwrociles uwage.

Ale gdy wysylam pliki z laptopa na stacjonarnego, przez wifi, to idzie normalnie, tylko download jest zryty :s.

A co najgorsze - dzisiaj odkrylem,

gdy wysylam pliki ze stacjonarnego na laptopa (czyli w sumie pobieram je na laptopie, ale po prostu udostepniam folder na laptopie i wrzucam tam pliki) idzie 2x szybciej - wciaz nie marzenie ale wyciaga 1000 spokojnie a czasem i wiecej, momentami jest perfecto i idzie nawet 3000-4000.

[EDIT] Przy 4 probie juz wysylalo "normalnie" - 300-400 kB/s :/... losówka straszna.

W sumie: napisze wszystkie zmiany jakie robilem przed tym co sie stalo, choc watpie by ktorakolwiek miala wplyw

#1 zmiana systemu na modyfikacje RGB

#2 ustawienie chipsetu w laptopie by dysk pracowal w trybie sata2 a nie ide

#3 znalazlem i zainstalowalem sterowniki od bluetooth, wczesniej nie dzialal ;)

jak mowie, watpie by zadna z tych zmian i wszystkie razem tym bardziej mialy wplyw na to co sie stalo :/

Dzieki za zainteresowanie, moze sie uda :)

Edytowane przez Atais

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam juz nie wiem o co chodzi, okazalo sie ze upload tez tak rozowo wyglada na malych plikach lub pierwszych megabajtach, bo jak chcialem przeslac film 700mb to po 30 sekundach transfer tez spadl do ok 800kB/s :(

Czy to znaczy ze przez natlok sieci po prostu nie mam juz szans na szybki wireless?

no ale troche glupota bo jak stoje 2m. od routera to jakie zaklocenia na lini moga byc :/

Ok.

Tutaj kulminacyjny post :P

Troche przemyslen, pytan, prob rozwiazan.

Zainstalowalem NetStumblera,

skanowalem wszystkie sieci i kanaly.

Lacznie jest ok 10 sieci jednak zwykle aktywnych ok 4-6,

Skanowalem kanaly, zajete sa: 1,2,6,7,10.

Ustawialem kanaly: 1,5,11...

No i musze powiedziec ze wszystko to jest nic nie warte. roznica syganlu pomiedzy kanalem 5 i 11 (oba wolne, ale jednak sila sygnalu rozna) to ok 5dB...

Niestety okazuje sie, ze chyba albo sasiad nade mna albo pode mna kupil sobie AP i ma swoja siec, co gorsza, dziala na kanale 6. czyli nie moge "uciec" ani w kanal 11 ani 1 bo oba sa rownoodlegle :P.

Zastanawiam sie czy skoro tak sie prezentuje sytuacja, to czy juz nie ma ratunku? W ogole nie spodziewalem sie ze wifi jest takie kijowe, ze jak sie duzy natlok zrobi to sie nazwajem hamuja mimo oddzielnych czestotliwosci :/

Gdyby ktos jeszcze pofatygowal sie z jakas rada to bardzo bym byl wdzieczny... na razie chyba zostaje kabel :/

Edytowane przez Atais

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi