MatroX13 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Witam, Zakupiłem pamięci RAM od pewnego użytkownika z forum ppc. Ram miał robić 1200mhz na v 2,1-2,2 a robi 1100 na 2,3V. Nie ważna w tym temacie jest firma tych pamięci itd... Wiem ze oc zależy dużo o chipsetu od moba itd... Pamięci dotarły do mnie w piątek. Mam takie pytanie czy mam prawo zwrócić te pamięci i zadać zwrotu pieniędzy? Jeśli tak to proszę o podanie paragrafów, ustaw. Znalazłem Art. 2. 1. z ustawy z dnia 2 marca 2000 r ale sprzedawca wykręca się ze nie ma działalności gospodarczej. Rozmawiałem tym użytkownikiem na GG i chciałem zakończyć ta sprawę polubownie ale niestety nie udaje mi się. Dlatego prosze o pomoc tutaj na forum i pomocy w znalezeniu konkretniej ustawy. Czekam na szybka odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Jeżeli w ofercie sprzedaży było wyraźnie napisane ze robią tyle i tyle MHz na takim czy innym napięciu, a w rzeczywistosci tak nie jest, to mi to podchodzi pod niezgodność towaru z umową i tak bym to załatwiał. Tu raczej nie ma znaczenia czy jest działalność gospodarcza czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Kto te pamieci sprzedal? Bo ja bym raczej twierdzil, ze to z nieumiejetnosci usera pamieci nie robia 1200, jezeli sprzedawca jest "sprawdzony". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja sprzedałem ramy :) Jestem beee i sprzedaje D9 GMH które nie robią 1100+ :unsure: Edytowane 3 Sierpnia 2008 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Ja sprzedałem ramy :) To albo zaczniesz sprzedawac jasno sprzet laikom, albo ci laicy zaczna sie uczyc podkrecac. Imho temat do zamkniecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Kolega co założył temat chyba nie wie, że oc pamięci może się różnić na różnych płytach głównych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Co masz na myśli jasno? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) Dobra umiejętności umiejętnościami... Nie wiem co za filozofia jest ustawić pare alph. Nie jade na AUTO. 5 - 5 - 5 - 15. Bawiłem sie trfc, luzowałem ustawienia Clock Setting Fine Delay gdzie sie ustawia w ps. Nie widziałem żadnych screenów, tylko użytkownik napisał mi na GG ze bedą robić tyle na napięciu 2,1V-2,2V. Edit. Widze ze kolega @XA podał link do tematu wszystkim najlepszym kolegom i bedzie wielki najazd. Ciekawe kiedy @Massel sie wypowie w tym temacie. Zal.de. Proponuje zamknac temat bo i tak do niczego nie doprowadzi bo najlepiej zwalic wine na osobe druga a nie przyznac sie do swojej winy. Screenów nie widzialem a mówic to moge duzo.... Kolega co założył temat chyba nie wie, że oc pamięci może się różnić na różnych płytach głównych ;)Przeczytaj 1 post. Wiem ze oc zależy dużo o chipsetu od moba itd... Prosze moderatora/admina o zamkniecie tematu. Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 i po co zakładasz temat skoro nie masz racji po pół godziny chcesz zamknąć temat? nie zawracaj głowy ludziom :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 XA nie jest ani moim, ani MaSella kolega. MaSell rzadziej siedzi na forum, bo nie ma go teraz w Polsce. I zamiast wrzucac fochy, ze nikt nie chce Tobie pomoc, podalbys WSZYSTKIE ustawienia z biosu, to kazdy by mogl wypowiedziec sie i podac kilka rad, jak to ustawic. Najlepiej to rzucic fochem, bo nikt jasnie panu nie chce pomoc. A my nie jestesmy wrozkami, zeby wiedziec, CZEMU Tobie nie dziala. Aha, podbijam powoli do granicy 10 ROZNYCH modeli plyt DFI i KAZDA w dalszym ciagu to zagadka: czemu, a jak i po bo co. Taki ich urok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Dobra umiejętności umiejętnościami... Nie wiem co za filozofia jest ustawić pare alph. Nie jade na AUTO. 5 - 5 - 5 - 15. Bawiłem sie trfc, luzowałem ustawienia Clock Setting Fine Delay gdzie sie ustawia w ps. Nie widziałem żadnych screenów, tylko użytkownik napisał mi na GG ze bedą robić tyle na napięciu 2,1V-2,2V. Edit. Widze ze kolega @XA podał link do tematu wszystkim najlepszym kolegom i bedzie wielki najazd. Ciekawe kiedy @Massel sie wypowie w tym temacie. Zal.de. Proponuje zamknac temat bo i tak do niczego nie doprowadzi bo najlepiej zwalic wine na osobe druga a nie przyznac sie do swojej winy. Screenów nie widzialem a mówic to moge duzo.... Lol, to ześ wymyślił z tymi kolegami :D Nawet jeśli, to tylko Twoja wina, trzeba było sie domagac skrinow - masz nauczke na przyszłość ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) Próbowałem różnych BIOS'ów, banki, ustawien i nic nie pomagało. Ustawienia: » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - " CPU Feature: Thermal Management Control.......... - Disabled PPM(EIST) Mode...................... - Disabled Limit CPUID MaxVal.................. - Disabled CIE Function........................ - Disabled Execute Disable Bit................. - Enabled Virtualization Technology........... - Enabled Core Multi-Processing............... - Enabled >DRAM Timing: Enhance Data transmitting........... - Auto Próbowałem wszystkich opcji zero poprawy Enhance Addressing.................. - Auto Próbowałem wszystkich opcji zero poprawy T2 Dispatch......................... - Disabled Próbowałem wszystkich opcji zero poprawy CAS Latency Time (tCL).............. - 5 RAS# to CAS# Delay (tRCD)........... - 5 RAS# Precharge (tRP)................ - 5 Precharge Delay (tRAS).............. - 15 All Precharge to Act................ - 5 REF to ACT Delay (tRFC)............. - Probowałem 35 42 52 56 Performance Level................... - Probowałem 9 8 >Voltage Settings: CPU VID Control..................... - 1,25 CPU VID Special Add................. - Auto DRAM Voltage Control................ - Różne SB 1.05V Voltage.................... - 1.15v SB Core/CPU PLL Voltage............. - 1.75v NB Core Voltage..................... - 1.50v CPU VTT Voltage..................... - 1.1v Vcore Droop Control................. - Disabled Clockgen Voltage Control............ - 3.45v GTL+ Buffers Strength............... - Strong Host Slew Rate...................... - Weak GTL REF Voltage Control............. - Enabled CPU GTL1/3 REF Volt................. - 62 CPU GTL 0/2 REF Volt................ - 62 North Bridge GTL REF Volt........... - 62 Genie BIOS Settings: Exist Setup Shutdown................ - Mode 2 Shutdown after AC loss.............. - Disabled O.C. Retry fail counter............. - 0 CPU Clock Ratio Unlock.............. - Enabled CPU Clock Ratio..................... - hmmm CPU N/2 Rato........................ - Enabled Target CPU Clock.................... - hmmm CPU Clock........................... - 333 Boot Up Clock....................... - Auto DRAM Speed.......................... - 333/800 Target DRAM Speed................... - 1001 PCIE Clock.......................... - 100Mhz PCIE Slot Config.................... - 1x 1x CPU Spread Spectrum................. - Disabled PCIE Spread Spectrum................ - Disabled SATA Spread Spectrum................ - Disabled" Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Próbowałem różny BIOS, banki i nic nie pomagało. Ustawienia: <spoiler>>CPU Feature: Thermal Management Control.......... - Disabled PPM(EIST) Mode...................... - Disabled Limit CPUID MaxVal.................. - Disabled CIE Function........................ - Disabled Execute Disable Bit................. - Disabled Virtualization Technology........... - Dusabled Core Multi-Processing............... - Enabled >DRAM Timing: Enhance Data transmitting........... - Fast Enhance Addressing.................. - Fast T2 Dispatch......................... - Disabled CAS Latency Time (tCL).............. - 5 RAS# to CAS# Delay (tRCD)........... - 5 RAS# Precharge (tRP)................ - 5 Precharge Delay (tRAS).............. - 15 All Precharge to Act................ - 5 REF to ACT Delay (tRFC)............. - 42 Performance Level................... - 6 tRRD -5 tRTP - 5 All precharge to act - 5 >Voltage Settings: CPU VID Control..................... - 1,25 (zalezy ile potrzebujesz) CPU VID Special Add................. - Auto DRAM Voltage Control................ - 2.2 SB 1.05V Voltage.................... - 1.15v SB Core/CPU PLL Voltage............. - 1.55v NB Core Voltage..................... - 1.57v CPU VTT Voltage..................... - 1.2v Vcore Droop Control................. - Disabled Clockgen Voltage Control............ - 3.6v GTL+ Buffers Strength............... - Strong Host Slew Rate...................... - Weak GTL REF Voltage Control............. - Enabled CPU GTL1/3 REF Volt................. - 64/62 CPU GTL 0/2 REF Volt................ - 64/62 North Bridge GTL REF Volt........... - 60/62 Genie BIOS Settings: Exist Setup Shutdown................ - Mode 2 Shutdown after AC loss.............. - Disabled O.C. Retry fail counter............. - 1 CPU Clock Ratio Unlock.............. - Enabled CPU Clock Ratio..................... - hmmm CPU N/2 Rato........................ - Enabled Target CPU Clock.................... - hmmm CPU Clock........................... - 400 Boot Up Clock....................... - Auto DRAM Speed.......................... - 2:3 nie pamietam ktory to jest Target DRAM Speed................... - 1200 PCIE Clock.......................... - 100Mhz PCIE Slot Config.................... - 1x 1x CPU Spread Spectrum................. - Disabled PCIE Spread Spectrum................ - Disabled SATA Spread Spectrum................ - Disabled</spoiler> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Te ramki testowaliśmy niedawno z XA na Rampage Formula, nawet jakis screen mi się zachował na pendraku: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Czyli co, uznajemy temat za rozwiazany, a autor tematu nie chce przyznac sie do bledu?;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) Czyli co, uznajemy temat za rozwiazany, a autor tematu nie chce przyznac sie do bledu?;) Lepiej milczeć i wyglądać jak ... , niż odezwać się i rozwiać wszystkie wątpliwości :D Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez AtriX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...