Whistlerjb Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Wymieniam mobo w komputerze mamy. Podczas zdejmowania chłodzenia zeszło ono razem z procesorem. Teraz nie mam pojęcia, jak odczepić procek, metoda siłowa nie przynosi żadnych efektów. Jakieś pomysły? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvin Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) Cooler z CPU najlepiej jest zdejmować gdy całość jest nagrzana np. bezpośrednio po wyłączeniu kompa. Nigdy nie demontuj chłodzenia proca na siłę, najlepiej - jeśli stawia opór lekko okręcać na zmianę raz w lewo, raz w prawo. W obecnej sytuacji pozostaje rozgrzać troszkę ten "nietypowy komplet" :) Spróbuj np. suszarką do włosów, u mnie niegdyś poskutkowało. Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez Marvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whistlerjb Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Cooler z CPU najlepiej jest zdejmować gdy całość jest nagrzana np. bezpośrednio po wyłączeniu kompa. Nigdy nie demontuj chłodzenia proca na siłę, najlepiej - jeśli stawia opór lekko okręcać na zmianę raz w lewo, raz w prawo. W obecnej sytuacji pozostaje rozgrzać troszkę ten "nietypowy komplet" :) Spróbuj np. suszarką do włosów, u mnie niegdyś poskutkowało. Nie mógł być nagrzany, bo poprzednia mobo była uwalona. Nie demontowałem na siłę, kręciłem w różne kierunki, ale to nic nie dawało, więc lekko pociągnąłem. Dzięki, zaraz spróbuję z suszarką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Możesz jeszcze wsadzić w torebkę antystatyczną, dobrze ja zakleić i wsadzić do zamrażarki na kilka minut. Kiedyś tak się zdejmowało fabryczne gluty z kart graficznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Podłóż nożem ostrym i samo się odklei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 nie wsadzaj proca do zamrazalnika, woda ci na nim skondensuje i bedziesz go potem suszyl... sprobuj pokrecic tym procem troche a jak nie pusci to kropelka rozpuszczalnika powinna zalatwic sprawe. btw co to a procek jest? bo jak bez ihsa to ja nie biore odpowiedzialnosci za dzialanie rozpuszczalnika na goly rdzen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Spokojnie można zmywaczem do paznokci potraktować odkryty rdzeń. Ale rozpuszczalnik może go zabić. A tak po za tym wszystkie procesory są szczelne i jak się wysuszy to się nic mu nie stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whistlerjb Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Problem rozwiązany cienkim nożykiem, dziękuję za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Ja czyściłem procka - Bartona - benzyną ekstrakcyjna i żyje do dziś :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...