Tonic Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zrobilem jeden projekt wlasnego bloku.. ale jeden facet co sie zna na obrobce metali powiedzial ze wymiary kanalow (czyli szerokosc 2 mm i glebokosc 200 mm (2cm)) sa tragiczne ze wzgledu na czasochlonne i duze ryzyko rozwalenia freza.. Czy to absolutna prawda? Moze ktos mnie pocieszy, bo moj projekt bardzo mi sie podoba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 to sie da zrobic ale bedzie trudne i jak napisales napewno na 1 frezie nie pojedziesz, a napewno bedize czasochlonne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Hehehe.. niech tylko wyobraze warsztat zapelniony popekanymi frezami ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 1 dziura = 2 zlamane frezy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 1 dziura = 2 zlamane frezy Naprawde tak jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 1 dziura = 2 zlamane frezy Naprawde tak jest? tak mi sie wydaje :) moze przesadzilem ale ciezko bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 ja też tak słyszałem chciałem zrobić takie cuś jak ten bloczek za 320 zl ale mi kolo powiedział że nie da rady i jusz takie cuś to lepiej robić jakomś szlifierką albo dremelem bo wtedy mozna sobie dłubac na niskich kosztach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 ja tylko doloze swpoje 2 grosze i potwierdze wpoweim dodatkowo ze przy wierceniu wiertlem 4 w miedzi juz sa spore problemy bo widia pekaja a zykle borowane skrecaja i robia kaszane z otworu w przypadku frezowania jest sytuacja na tyle gorsza od wiecenia ze mamy do czynienia z silami poprzecznymi dzialjacymi na powierchnie skrawajaca i juz mamy male ała, praktycznie szlo by to wykonac ale powiedzmy zbierajac material w kilkudziesiecu przejsciach tak bez wiekszych obaw moge zaproponowac schodzic co 0,5 mm ale tak skoro to taka mala srednica freza to kanalikow jest sporo i frezer na konwencjkonalnej obrabiarce dostalby chyba padaczki jakby tkakie cos mial wykonac dlatego tez moge polecic cojedynie rozwiazanie frezarka CNC (numeryczna) opata za roboczogodzine bagatelka 70 zila, a taki bloczek moze ze 3 godzinki by szedl... musi byc wolno bo miedz to zdradliwy material... acha trza do tego jeszcze dodac koszt denaturatu (bo tym sie chlodzi miedz podczas skrawania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zembol Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 och kurde Tonic2 ale zes wymyslil 2 mm , co dotych 200 mm to chyba mialo byc 20 , oczywiscie wszystko da sie zrobic , pokaz an forum tern projekt bloczku moze uda sie cos wymyslic inego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 troszkę przegiąłeś z szerokością kanałów, w taki sposób to już lepiej przerobić radiator i otrzymasz coś podobnego, owszem do się to zrobić ale frezarz który się tego podoejmie będzie chyba sadomasochistą :lol: i będzie to robił pare dni :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Rany,przeciez od momentu zalozenia topicu uplynela kupa czasu :D Niedawno zmienilem projekt,naszkicuje i dam wam niedlugo Pozdroowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Juz,prosze : Uklad dwukanalowy Legenda kolorow : zolty : otwory gwintowane na sruby o srednicy 3 mm, laczy blok z przykrywka czerwony : rowek na silikon uszczelniajacy polaczenie bloku z przykrywka; szerokosc 2 mm,glebokosc 2 mm niebieski : kanaly; glebokosc 1 cm; szerokosc 4 mm; fioletowy : zeberka; grubosc 2 mm zielony : otwory gwintowane na laczniki do rur o srednicy 12 mm Mam jedno pytanie.. jaka powinna byc odleglosc miedzy dnem kanalow a jadrem procka? Kiedys widzialem taki rysunek kontrolny pokazujacy zaleznosci miedzy temperatura procka a gruboscia tej podstawki, z ktorego wynikalo ze 4 mm jest najlepsza gruboscia. Ale i rowniez slyszalem, ze to nie calkowita prawda, np blok Atlantis o grubosci podstawki 1 mm byl lepszy od innego bloku (nie pamietam nazwy) z gruboscia 4 mm. I opierajac sie na tych uwagach zastanawiam sie, czy dac podstawce 2 mm grubosci. Rowniez ogolne opinie do tego projektu mile widziane :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 No i nikt nie skomentuje? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 projekt jak projekt , zadna rewelacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 p3dzi0r, mam zrozumiec,ze nie ma zadnych zastrzezen do mojego bloku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 projekt calkiem mily, choc ja wolal bym zrobic cos z wlotem centralnie nad prockiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 projekt calkiem mily, choc ja wolal bym zrobic cos z wlotem centralnie nad prockiem. Hmmm, wlot w centrum bloku w ukladzie dwukanalowym? Coz, zastanowie sie,czy warto tak zrobic i czy jest to mozliwe. Thx za podsuniecie pomyslu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 w ukladzie dwukanałowym bedzie to dosc trudne ale nie wiem czy nie bardziej oplacalne bylo by zrobienie czegos podobnego do maze3, choc ten projekt coraz bardziej zaczyna mi sie podobac :) mam bardzo podobny bloczek na gpu, tylko ze tam jest tylko jeden kanal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 To fajnie,ze ci sie coraz bardziej podoba, wilczek :) Prosze,nowy projekcik z wlotem w centrum bloku (czerwony kolor) i wylotem na dole (tez czerwony kolor). Tylko nie wiem jak bedzie z wchlanianiem ciepla.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Ech,ale skleroza,zapomnialem dac obrazek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 obawiam sie ze ten bedzie duzo trudniejszy do zrobienia :? lecz mysle ze bedziesz mial na nim troche nizsza temperature. te zewnatrzne kanaly dal bym troche ciensze od wewnetrznych by wiecej wody lecialo blizej procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Wilczek,nie interesuj sie rozmiarami wynikajacych z rysunku :) Po prostu chcialem narysowac byle jaki projekt,zebyscie wiedzieli mniej wiecej o co mi chodzi :) Kanaly beda oczywiscie mialy taki sam wymiar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Porcja nowych projektow :) (a dokladniej ukladow kanalow) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...