Skocz do zawartości
GRANDMASTER

Zmiana Dysku = Niechęć Instalowania Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

witam, zamówiłem w końcu nowy dysk do lapa, pojawił się w hurtowni. mam zainstalowaną vistę. nie chce mi się tego na nowo wszystkiego instalować. te wszystkie sterowniki, programy, wnerwia mnie to! wszystko mi działa i nie potrzeba zmieniać systemu. jak zrobić żeby przekopiować samą windę (partycję C)? można jakoś zgrać to wszystko na DVD a później tylko zbootować / skopiować na nowo wsadzony dysk?

Edytowane przez GRANDMASTER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam już programik Acronis True Image Home 11.0

zrobiłem backup całęgo dysku C. następnie dysk startowy. zgrałem dysk na cd, obrazy dysku na dwie dvd. odpalam normalnie z cd, po odpaleniu wkładam płytę z obrazem, nastepnie wybieram RESTORE żeby przywrócić, wybieram napęd i wywala mi taki błąd jak widać na załączniku.

dodam że jak wybiorę przywrócenie z dysku to wszystko idzie normalnie dalej.

post-128731-1217972267_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy twój dysk nie był podzielony na partycje?

Nie wiem jak w nowszych wersjach, ale wcześniejsze miały taki problem że przywracana partycja nie mogła być mniejsza od partycji której wcześniej robiliśmy backup. Ale ten błąd na to mi nie wygląda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kopii zapasowej archiwum plik jest uszkodzony

hmmm, myślałem bardziej że to coś z legalnością. co może być uszkodzone? jak sprawdzić przed wypaleniem czy będzie uszkodzone? wcześniej podzieliłem obraz na dwie dvd żeby się zmieściło.nie jest to przeszkodą bo z dysku startuje przywracanie. właśnie,zdysku normalnie można przywrócić a z dvd nie? przecież to dwa takie same pliki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy wszytko dobrze robię

nagrywam bootowaną płytę

i obraz iso dysku C

odpalam z bootowanej płyty program, wyciągam płytę i wkładam tą co jest obraz dysku C. wtedy właśnie wyskakuje błąd ww

obraz oczywiście nagrywam dvd UDV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...wcześniej podzieliłem obraz na dwie dvd żeby się zmieściło...

W jaki sposób ?

i kolejna niewiadoma jak dla mnie

...i obraz iso dysku C...

Nie wiem jak dokładnie wygląda podzielony obraz w Acronisie ,ale jakoś nie wydaje mi się ,że są to obrazy płyt w plikach .iso.

Piszę z pamięci ,ale wydaje mi się że są dwie mozliwości podziału i nagrania na dwie płytki DVD(jeżeli obraz się nie mieści)

1) to bezpośrednie wskazanie płyt w samym Acronisie i wtedy automatycznie podzieli dane na odpowiednią ilość płyt(nagra na płytki obraz)

2) ręczne ustalenie max. wielkości pliku(oczywiście również w Acronisie) i wtedy możemy przekopiować pliki gdziekolwiek chcemy czyli DVD ,inna partycja dysku itd....W tym przypadku same pliki nagrywamy na DVD jakimkolwiek programem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w programie tym co robiłem obraz było dzielone, ustawiłem dziel na 4300MB, nie jest to obraz iso ani nic co można zamontowac w virtualnym napędzie. plik jeden ma 4,3gb a drugi ok 2. normalnie jeden plik nagrywam na płytę. z dvd nie startuje, z dysku hdd wybierając ten sam plik startuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dvd to verbatimy. raczej płyta tutaj nie wiem czy ma coś do znaczenia. przynajmniej by ruszyło, mieliło coś, a tak to na wstępie pokazuje te okienko.robię po 700MB i nagram na RW zobaczę czy odpali. może faktycznie problem jest w UDF

aha, przy robieniu "obrazu" biorę cały dysk C, nie system. ustawiam żeby wszystko archiwizowało

zaraz po najechaniu na napęd i na "obraz" dysku pojawia się takie info:

post-128731-1218060170_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi