andr_w Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam, Nastała niestety nie miła sytuacja wtedy gdy muszę wymienić podzespoły nei mając za bardzo pieniędzy :( Spaliła mi się płyta i procesor i muszę kupić coś nowego. Przeznaczyłem na to jakieś max 280zł. Co polecacie do tej ceny? Mam 2x512mb ddr1 i nie za bardzo chciałbym je zmieniać... PS: Podawajcie linki do nowych podzespołów!! Używanych nie kupuje ze względu na nie miłe doświadczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Znajdź tylko coś nowego teraz... Graniczy to z cudem... Coś na socket 478 powinieneś znaleźć. Ewentualnie socket A. Ja za mojego ASRocka dałem 320 zł (rok temu) mimo że to kiepska płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andr_w Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 w grudniu zeszłego roku kupowałem (slot na graficzną mi poszedł) ECSa n2u400 razem z procem za 220zł może coś jeszcze jest ciekawego...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Procesor : AMD Sempron 2100 Dual-Core Płyta Główna : Foxconn A690GM2MA-8KRS2H Pamięć RAM: Goodram/kingston 1GB 800MHz Swoje pamięci sprzedaj, dostaniesz za nie fajną sumkę, sprzedaj też grafę i kup jakąs na PCI-E. Na tym zestawie mógłbyś nawet jakiś czas bez grafy jechać bo ma integrę. Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Za 2x512 MB ze 100 zł weźmiesz, za nawet dość badziewną kartę pod AGP te 20 zł wyciśniesz. To już Ci daje 400 zł. A za tą sumę możesz kupić np: INTEL Celeron DUAL-CORE E1200 1.6GHz - 130 zł GIGABYTE GA-P31-DS3L - 160 zł 1 GB RAM DDR2 - 50 zł SAPPHIRE RADEON X1600PRO - 73 zł Razem 413 zł To chyba najsensowniejsza propozycja w tej cenie. Ceny z icomp.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andr_w Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 a takie podzespoły żeby nie robić redukcji tylko po prostu dokupić płytę i procka? jakie polecacie? za bardzo czasu nie mam, aby sprzedawać potem kupować itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Rozumiem, że masz kartę na AGP ? To wchodzi w grę jeszcze coś na Socket 754 / 939. Np: http://www.allegro.pl/item408886998_plyta_..._promocja_.html Ma AGP i DDR 1. Do tego np. taki proc: http://www.allegro.pl/item408844257_athlon..._gwarancja.html Razem 150 zł + koszta przesyłki. No i jakieś chłodziwo na proca bo to OEM, ale do 200 się spokojnie zmieścisz. Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andr_w Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 oo hardy99 thx, tak mam grafe na AGP.. a coś z chłodzenia? może być taki na proc? czy coś lepszego? http://allegro.pl/item409437635_wentylator...lp_am2_939.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 To chłodzonko spokojnie starczy do tego proca, ew. jeśli chcesz mieć chłodniej to dołóż do pełnowymiarowego Freezer'a 64 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Nie wiem jak z głośnością tego chłodzenia, bo 2 wentylatory 60 mm puszczone na 3000 obr mogą nie być za ciche. Tu masz coś z 92 mm wentylem. Co do wydajności to oba wystarczą. Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andr_w Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 słuchajcie mam dobrą wiadomość dostaje od babci koło 150zł dodatkowo więc będę mógł kupić te lepsze podzespoły. Zamierzam kupić tak i jeszcze raz napiszcie czy dobry...: 1) płyta (FOXCONN A690GM2MA-RS2H) + proc (AMD ATHLON 64 4800+ X2) http://allegro.pl/item410877446_foxconn_a6...wentylator.html 2) ram (GOODRAM 1GB 800MHz) http://allegro.pl/item412734345_strefa_goo...la_w_dual_.html 3) wentylator (ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO) http://allegro.pl/item414162957_arctic_coo...wersja_fv_.html suma: 387zł bez przesyłek 420zł z przesyłkami Na razie będę bez graficznej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) tego 4800 na boxie spokojnie do 3,0 pociągniesz bez stresu...zamiast Freezera 2gb ramu Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andr_w Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 w sumie racja ten wentylator powinien styknąć , więc zamiast dokupowac freezera dokupuje 2gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Jestem zdania, że powinieneś jednak sprzedać stary sprzęt i dopiero potem coś kupić. Za 2x512 MB weźmiesz 100 zł, za kartę na AGP ze 20 zł. Jako, że piszesz, że miałeś 280 zł, a teraz Ci doszło 150, to będziesz miał po sprzedaży 550 zł, a to już jakaś suma jest. I wtedy byś miał dwie drogi: AMD (jeśli nie kręcisz) MSI K9N Neo-F V2 nForce 520 - 140 zł AMD Athlon 64 X2 5200+ 2.7 GHz - 210 zł Goodram DDR2 2GB PC800 CL5 - 100 zł PALIT RADEON HD 2600PRO 512MB - 90 zł Razem 540 zł Intel (jeśli kręcisz) GIGABYTE GA-P31-DS3L INTEL P31 - 160 zł Intel Pentium Dual-Core E2180 2.0 GHz - 185 zł Goodram DDR2 2GB PC800 CL5 - 100 zł PALIT RADEON HD 2600PRO 512MB - 90 zł Razem 535 zł A jeśli już koniecznie chcesz coś za 430 zł (280 + 150 zł) to albo mój zestaw wcześniejszy z Celeronem + 1 GB RAMu, albo to co sam wybrałeś. edit: Jako, że karty tej co podałem nie ma chwilowo w ofercie to tu zastępstwo. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) hadry99 Ładujesz mu badziewną płytę. <_< Lepiej bierz tego Foxconna/4800+lub5200/2gb goodramu/ O grafice można później pomyśleć i jechać chwilowo na integrze(nie jest taka zła) a nóż znajdzie się troche grosza i sie kupi coś lepszego? Oczywiście można też rozważyć nie złą oferte hadry99 andr-w twój wybór... Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) No za takie pieniądze to nie kupi nie wiadomo czego. Ten Foxcoonn na 690G będzie lepszy ? Oj wątpie w to. Obie to budżetówki. A jak nie będzie kręcił to wystarczy. Jeszcze może zerknąć na tą płytę. Nawet po dokupieniu gwarancji na 12 miesięcy wyjdzie 90 zł. Mój kolega ma identyczną i poza brakiem O/C to jest z niej zadowolony. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 No za takie pieniądze to nie kupi nie wiadomo czego. Ten Foxcoonn na 690G będzie lepszy ? Oj wątpie w to. Obie to budżetówki. A jak nie będzie kręcił to wystarczy. Jeszcze może zerknąć na tą płytę. Nawet po dokupieniu gwarancji na 12 miesięcy wyjdzie 90 zł. Mój kolega ma identyczną i poza brakiem O/C to jest z niej zadowolony. Chyba sam nie wiesz co piszesz właśnie polecam mu tego foxconna ze względu na oc który bije te msi na głowę. stabilne htt w granicach 300...poczytaj wątek o tej płytce.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) No właśnie - OC. Ja piszę, że jeśli nie będzie kręcił to może kupić MSI. Jeśli ma kręcić to poleciłem zestaw na Intelu. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 No właśnie - OC. Ja piszę, że jeśli nie będzie kręcił to może kupić MSI. Jeśli ma kręcić to poleciłem zestaw na Intelu. Jest tak że dobre oc świadczy także o dobrej jakości płyty...te msi to są po prostu padaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Tylko żaden z nas nie wspomniał o zasilaczu :). Bo jeśli andr_w miał wcześniej coś na Socket A (ECS N2U400) to zasiłka może być tu problemem. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andr_w Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 narazie nie zamierzam kręcić może w przyszłości... a tak btw w razie czego do ilu mogę podkręcić tego 4800 na tym wentylatorze z boxa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ponawiam pytanie o zasilacz. Czy posiada on dodatkowe zasilanie 4 pinowe ? Bo na Socket A jeśli dobrze pamiętam nie było to wymagane. Atholna podkręcisz do ok. 3.0 GHz, lepsze sztuki robią 3.2 GHz, ale jedynie na dobrej płycie. Na MSI nie masz tak jak napisałem wcześniej co liczyć na OC proca. Co do Foxconna to nie wiem, ale Sopel piszę, że płyta robi 300 MHz HTT, więc do kręcenia X2 4800 byłaby w sam raz. Tylko to jest płyta micro-ATX i jeśli kupisz oddzielną grafę z rozbudowanym chłodzeniem, to nie włożysz nic do PCI. A karta muzyczna na tym Foxconnie nie grzeszy jakością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja powiem tak 3,0 masz gwarantowane(możliwe ze bez podnoszenia napięcia) 3,2 też nie powinno być problemu ale w tedy procek potrzebuje dużo papu...i temp bedą takie sobie. Karty typu 96gso 96gt np.od palita nie mają rozbudowanego chłodzenia...więc jedno pci powinno zostać. No i hadry99 poruszył istotną rzecz: zasilacz kiedyś też się na tym przejechałem przyszedł mi nowy sprzęt a zasiłke zostawiłem stara...20+4 pin no i [gluteus maximus] zasiłka się nie nadawała... Także Modecom-mc 350 ~85zł Jakieś inne rozwiązanie? Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) No w tej cenie to się chyba lepszego zasilacza nie kupi. Niby referaty 9600GT, 8800GT, HD 3850 czy HD 4850 mają jednoslotowe chłodzenia, ale nie sprawdza się to za dobrze w praktyce. A po wybraniu karty z dwuslotowym chłodzeniem to złącza PCI na płycie są wyłączone z użycia. Niby zostaje 1 PCI-E 1x ale nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Dlatego ja osobiście nie jestem zwolennikiem krótkich płyt głównych jeśli ma być na nich montowana nawet w przyszłości oddzielna karta grafiki. Co innego kompy do biura, wtedy micro-ATX jest jak znalazł. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Ogólnie to płyty z integrą zawsze są micro.Taka wada... Ale jest wyjątek http://www.allegro.pl/item407240873_gigaby...ga_box_f_v.html nawet jej nie brałem pod uwagę?! No i ma 4x pci z czego 3 bedą spokojne A przyznam że mam prawie identyczną tyle że bez integry i wykręcam htt 330-320 stable tyle że chipset nf550 Tylko od razu micro to do biura... przecież w takiej biurowej budzie czyt(midi-tower}bez problemu mieści się pełne ATX... ps: http://www.proline.pl/index.php?n=gigabyte...&grupa=news Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andr_w Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) hehe to teraz troche się zamieszałem ^^ to co w takim razie mam wziąć za płytę...? zdanie jednomyślne :D a zasilacz mam - Allied 400W Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez andr_w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Nazwa to mi się z aliantami kojarzy, a nie z producentem zasilaczy. Z tych informacji co są w necie to wygląda, ze ma dodatkowe 4 piny. Ale tak czy siak kwalifikuje się do wymiany. ModeCom MC-350 proponowany przez Sopla to najlepszy wybór. PS. To jak w końcu ile będziesz miał tej kasy razem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andr_w Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) gdzieś 420zł z przesyłkami a na tym nei mogę działać co mam? narazie jak pisałem nie będę podkręcał Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez andr_w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 gdzieś 420zł z przesyłkami a na tym nei mogę działać co mam? narazie jak pisałem nie będę podkręcał Weź tego Foxconna lub tego Gigabyta sam nie wiem... ~130zł Proc 4800+ lub 5200+ fajnie by było jakiś windsor f3 2mb L2...~200zł 2x1gb 800 ~100zł Raczej na tej zasiłce powinienes ujechac... mysle że ten zestaw jest mniej prądożerny niż twój stary ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 To zrób tak. Za te 420 zł kupujesz płytę, proca i ram, a jak już będziesz miał zestaw to sprzedajesz pamięci i swoją kartę starą i kupujesz zasiłkę. Z tydzień powinna Ci ten zestaw pociągnąć, oczywiście o ile ma dodatkowe zasilanie 4 piny. Za 420 zł: Athlon 64 X2 4800+ EE AM2 - 180 zł 2GB A-DATA DDRII 2 GB 800 MHz CL5 - 100 zł Razem 280 zł z przesyłką, zostaje 140 zł na płytę lub płytę i kartę. Więc tak: MSI K9N NEO-F nF550 - 65 zł + Radeon HD 2600 Pro - 90 zł Razem 155 zł (prawie żadne OC, lepsza grafa od zintegrowanych, niezłe rozłożenie elementów) lub FOXCONN A690GM2MA-8KRS2H - 140 zł (dobre OC, słabe rozłożenie elementów) GIGABYTE GA-M55PLUS-S3G - 125 zł (przypuszczalnie gorsze OC jednak lepsze rozłożenie elementów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...