Skocz do zawartości
net-land

Router Do Obsługi Sieci Na 12 Kompow Plus Wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosze o pomoc. Potrzebuje rozdzielic neo 6mb w firmie na łacznie 12 kompów. Zalezy mi na tym zeby bylo Wifi i podzial pasma. Obecnie uzywam Drayteka Vigor 2700e i powiem ze ejstem zadowlony. Nie wiesza sie za czesto, Ma podział pasma ( na 10 kompow ale mi wystarcza). Dlatego tez zastanawialem sie nad Draytekiem Vigor 2700Ge. To to samo co mam tyle ze z z Wifi. Tylko ze z tego co przeczytałem takie polaczenia all in one lubia dzialac niestabilnie. Wiec mysle tez nad Linksysem WRT54GL plus modem TP-Link TD-8840 lub Linksys AM200. I teraz kilka pytan w zwiazku z tym: Czy Wifi w Drayteku bedzie mialo podobny zasieg do tego z linksysa? BO w Linksysie niby sa 2 anteny (odkrecane) wiec mam rozumiec ze jak ta bedzie za słaba moge kupic o podpiąc mocniejsza? Po drugie w jednym z tych modemów sa 4 wyjscia na lan a w drugim tylko 1. Czy modem moze robic za switch jednoczesnie? oczywiscie pracujacy w kombie z routerem Linksys WRT54GL. Czy tez w takim kombie rola modemu ogranicza sie tylko do przesyłania danych z i do routera. I wtedy mamy podpiety tylko jeden kabel Wan w modemie a porty lan sa wolne?? I jak wyglada pobor mocy? bo 2 urzadzenia ( modem i router) pobieraja wiecej pradu jak urzadzenie all in one? Bo mamy 2x zasilacz do kazdego z nich? Czy to pobór mocy odczuwalny po kieszenie czy tez nie? Z góry dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten modem TP-Linka to w zasadzie router ale możesz go ustawić w tryb bridge i wtedy działa jak przezroczysty modem... wtedy też wykorzystujesz tylko port WAN i jeden z portów LAN. Lepiej nie wykorzystuj pozostałych portów jako switch... WiFi w Drayteku będzie miało podobny zasięg co w WRT54GL. Pobór mocy będzie ciut większy bo jak zauważyłeś są 2 zasilacze, jednak ciągną one naprawdę niewiele, w ogóle bym się takim czymś nie przejmował.

Jak mimo wszystko zdecydujesz się na Drayteka to bierz co najmniej model 2910G !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi