Skocz do zawartości
Robaldinho

Karta Grafiki Do 250zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich PC-maniaków :wink:

Mam problem gdyż ostatnio nie byłem na czasie z nowinkami technicznymi komputerów i potrzebuję pomocy w wyborze karty graficznej - do zestawu (kupionego niedawno tanio) - Procesor AMD X2 4600+; 1GB RAM ; Płyta główna - MSI K9N6GM - jest tam zintegrowana karta Grafiki Geforce 6150SE ale za słaba; oraz zasilacz 400W Take Me. Proszę o pomoc w wyborze karty grafiki - w cenie do 250zł jak najlepszej, oraz by mój zasilacz mógł tę kartę bez problemu "uciągnąć". Mogą być karty jak ATI oraz nVidii - obojętne by gry np. Crysis płynnie działał mi na średnich/wyższych detalach.

Pozdrawiam Alan (Robaldinho) :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych co mozna polecic do 250zl, to zasilacz zadnej nie uciagnie. Trzeba dac te 50zl na jakiegos Fortrona, czy Delte i wtedy zostaje 200zl na grafe. Moze by sie udalo wyrwac jakiegos 8800GS. Ale znowu przy 1GB ramu to tez bez sensu taka grafe pakowac.

Moje zdanie jest takie.

50zl - Fortron, Delta

50zl - 1GB Ramu

150zl - X1950XT

EDIT:

Zmien siga, bo takich tu nie mozna.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wiem że w moim zestawie bolączką jest ów zasilacz ale pomijając to to w starym zestawie jakim miałem ( niestety popsuł się :( ) przy zasilaczu Megabajt 350W miałem P4 2,66GHz; 2 kosci 512, 128 RAM, Radka X700, Dysk, DVD Nagrywarka, Tuner TV, Karta Muzyczna- i chyba tyle i jakoś uciągnął - wiem że Take Me nie należy do dobrych zasilaczy - na przyszłość go wymienię ale planuję swój wydatek 1 - kupić kartę graficzną. Podkręcanie odpada (nie robię tego) także może nie będzie tak katować zasilacza.

Także czekam na inne propozycje innych kart grafiki w cenie do 250zł

Palit 8800 GS - Palit - słyszałem że to nie za dobra firma..? jakie wyniki bym uzyskał w 3D Markach na nim? a jak radzi sobie z grami ?

EDIT:DZIUBEKR1 - Już za późno już mam najszybsze ostrzeżenie jakie kiedykolwiek dostałem 20 min po rejestracji :lol2:

Edytowane przez Robaldinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wiem że w moim zestawie bolączką jest ów zasilacz ale pomijając to to w starym zestawie jakim miałem ( niestety popsuł się :( ) przy zasilaczu Megabajt 350W miałem P4 2,66GHz; 2 kosci 512, 128 RAM, Radka X700, Dysk, DVD Nagrywarka, Tuner TV, Karta Muzyczna- i chyba tyle i jakoś uciągnął - wiem że Take Me nie należy do dobrych zasilaczy - na przyszłość go wymienię ale planuję swój wydatek 1 - kupić kartę graficzną. Podkręcanie odpada (nie robię tego) także może nie będzie tak katować zasilacza.

Także czekam na inne propozycje innych kart grafiki w cenie do 250zł

Palit 8800 GS - Palit - słyszałem że to nie za dobra firma..? jakie wyniki bym uzyskał w 3D Markach na nim? a jak radzi sobie z grami ?

co do palita to weź pomyśl że to gainward (którego sobie bardzo cenię) tyle że z inną nalepką bo to ta sama firma , z grami ta karta radzi sobie nie najgorzej tylko nie wiem jak by to było w przypadku tego procka. a jak nie 8800gs to wyżej wymieniony radek też będzie tiptop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak najpierw wymienił ten produkt zasilaczopodobny na normalny zasilacz. Jak Ci spali w razie awarii pół kompa to będziesz wiedział dlaczego.

Ale jeśli lubisz ryzyko to tak 8800GS/9600GSO jak i HD3850 to dobry wybór za tą cenę, z lekkim wskazaniem jednak na HD 3850. Teoretycznie 400 W starczy na każda z tych kart.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie zasiłka powinna być najpierw wymieniona. ja bym wziąłbym 400wat od chiecftec'a to dobry wybór a jeżeli ma być taniej to modecom mc 400 też nie jest zły.

a co do tych kart to zasadniczo radzą sobie podobnie. a jak chcesz wyników to wchodzisz na stronę 3d mark'a i sprawdzasz sobie wyniki podobnych zestawów do twojego

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowy GB Ram dokupię po tym jak wymienię zasilacz - 3 rzecz:) trochę rozplanowałem sobie rozbudowę komputera, 1- Karta grafiki, 2 - zasilacz, 3 - RAM , 4 - dysk twardy. :razz: niestety nie stać mnie by kupić na raz wszytko ponieważ jeszcze nie pracuje, ale uczęszczam do szkoły (teraz ostatnia, 4 kl technikum) i nie od mnie zależą wydatki na sprzęt komputerowy - tylko od mojego "sponsora" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robaldinho ta jak kolega Hardy99 ci mówił najpierw wymień zasilacz bo możesz mieć niemiłłą niespodziankę jak ta twoja stara zasiłka się spali i pociągnie za sobą połowę kompa a wtedy będzie znacznie wiekszy wydatek niż planowałeś bo podejrzewam że większość części w twoim kompie straciła już swoją gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he właśnie trzymam gwarancję przed sobą którą otrzymałem miesiąc temu i widzę że na nawet zasilacz + obudowę mam 2 lata gwarancji. :) i na wszystkie podzespoły także mam 2 lata gwarancji. Gdyż komputer nowy kupiłem miesiąc temu, a przerwy między kolejnymi rozbudowami będzie wynosić miesiąc - no chyba że do tego czasu wygram w Totu "6" to za darmo oddam komp ten co mam i kupię potwora za 13 tyś :lol2: (albo i drożej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącze się pod temat z nadzieją na jakąś odpowiedź. Do mojego konfigu, w tym samym przedziale cenowym (250zł) też 8800GS? Bo radka 3xxx nie chcę, ten słaby AA odstrasza. A GF 79xx się już nie opłaca prawda? Niestety na R 4850 nie starczy kasy :(

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak

do 250zł - 88GS 384MB

do 280zł - 88GS 768MB lub 96GSO // podono w 96GSO cooler chodzi ciszej czy jakos tak:D

do 350zł - 98GT // technologia 55nm wiec ciagnie mniej W niz 88GT (to odswiezona wersji tej karty)

do 400zł - 88GTS 512

430-550zł - 4850

czesem taniej jest kupic w sklepie internetowym na ceneo.pl masz porownanie

edit :

http://en.expreview.com/2008/01/21/review-...-768mb/?page=18

tak wogle to chyba najlepsze porowanie tych kart na dole jest porowanie wydajnosci takze

Edytowane przez venat0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak

do 250zł - 88GS 384MB

do 280zł - 88GS 768MB lub 96GSO // podono w 96GSO cooler chodzi ciszej czy jakos tak:D

do 350zł - 98GT // technologia 55nm wiec ciagnie mniej W niz 88GT (to odswiezona wersji tej karty)

do 400zł - 88GTS 512

430-550zł - 4850

czesem taniej jest kupic w sklepie internetowym na ceneo.pl masz porownanie

88GS 768MB nie ma :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi