Gość Kyniek Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich chcę zaprezentować swój układzik, skłamałbym że nowy bo ma już 3-4 miesiące a teraz dopiero zmobilizowałem się na strzelenie fotek... dziś proszę o wyrozumiałość za lakoniczność opisu, poprawie to w ciągu dni następnych... u góry chłodnica, 6 wentyli jest zamontowanych na niej. Paradoxalnie dodanie wentylatorów po spodniej części zmniejszyło poziom hałasu po przez eliminacje zawirowań powietrza, drastycznie też wzrósł przewiew. 6 wentyli puszczonych na 7V dawało lepszą wydajność niż 3 wentyle działające na 12V ale umieszczone po jednej stronie. Reasumując, w przypadku tak grubej chłodnicy jak Black Ice Extreme 3 układ typu "kanapka" sprawdza się wyśmienicie. Bardzo możliwe że chłodnice nowego typu jak Freser Exchanger stawiają na tyle małe opory powietrzu przepływającemu po przez finy iż w zuepełności wystarczyły by wentylatory po jednej stronie. Kolejną rzeczą jest termometr, wiedza dotycząca temperatury cieczy w układzie jest bardzo przydatną informacją diagnostyczną, dzięki temu wiem jaka jest bezpośrednia wydajność bloku - znam różnicę miedzy temperaturą rdzenia a temperaturą wody. Mogę wywnioskować czy dobrze założyłem blok :) To zdjęcie tu jest bo jest poprostu ładne :rotfl: potworek w nocy z przodu - wygląda jak by na górze był piecyk z żarzącymi się w środku węgielkami. U dołu niebieskie światło pochodzi od wentyli umieszczonych w koszykach na hdd - wydmuciach!ą powietrze na zewnątrz. Wszystkie wentylatory, oprócz tych zamontowanych na chłodnicy wydmuciach!ą powietrze na zewnątrz - stworzyłem w ten sposób uporządkowany przepływ powietrza w obudowie, jednak na przekór ruchom konwekcyjnym. Ruchy konwekcyjne są tak nikłe że śmiało można je zaniedbać. Widok z boku. W oknie jest umieszczony kolejny wentyl wydmuciach!ący powietrze, wolałbym by go nie było - ale nie miałem wyboru podczas kupowania boku do budy :( nie było opcji bez wentyla.... kolejny wentyl umieściłem nad pamięciami RAM - jest to o wiele skuteczniejsze i cichsze rozwiązanie niż to proponowane przez OCZ :) jednak w moim odczuciu niekoniecznie musi wyglądać bardziej estetycznie :( U góry widać trójnik od termometru Tt - świetna rzecz, ma już parę lat... Pompka, Serce układu. Kierując się tą analogią chłodnica jest płucem układu :) Cóż mogę o niej powiedzieć? zakupiona pod koniec 2005 roku i ma się świetnie nadal, cicha jak za młodu. W 2007 w wakacje dokupiłem do niej rezerwuar z topem - oprócz walorów estetycznych bardzo ułatwia napełnianie układu. Gdyby nie ten top to prawdopodobnie w ogóle bym nie posiadał rezerwuaru w układzie - tylko trójnik. Za pomocą trójnika można napełnić układ ale nie jest to ani proste ani szybkie, napełnianie polega na włączania i wyłączaniu pompki ale potem są już same zalety - mało miejsca zajmuje i jest bardzo tani :) Kolejna fotka pompki :) stara ale jara. O ile w rezerwuarze chłodziwo wygląda całkiem znośnie to w wężach wygląda mało pociągająco - po prostu mdło. Niestety wszystkie węże na bacie PCV matowieją po pewnym czasie, nawet innovateka - choć na szczęście mniej :) Ponoć tygon nie matowieje... Drugim powodem jest mocno rozcieńczone borygo w proporcjach 5:1 - woda : borygo. Powodem tak wielkiego rozcieńczenia jest fakt iż samo borygo ma żałosną wydajność, głównie z powodu sporej gęstości. Przy tak dużym rozcieńczeniu wydajność mieszanki jest bardzo zbliżona do wydajności wody. Cenię sobie Borygo Eko zielone za to że nawet po roku nic się nie wytrąca z niego :) Skaładniki : Black Ice Extreme 3 + 6x120 Laing DCC + top i rez z alphacool Węże 10/13 i choinki NK12 w większości miejsc, wąż 8/10 i SK8/10 tylko tam gdzie to było konieczne Chłodziwo to Borygo Eko zielone i woda demineralizowana 1:5 proporcje CPU : MNP Poseidon GPU : EK8800GTS NB : firmowe chłodzenie Asusa Termometr Tt (świetna rzecz do diagnozy) Temperatury : STRESS ; Temperatura wody 38.5C IDLE ; Temperatura wody 35.1C Kosztorys : 6 wentyli 120 (1x Papst, 2xGlacialTech, 1xAeroCool, 2xRevoltec) - ?? 3 Filtry przeciwkurzowe ok 25zł każdy, zakupione na początku 2006 roku Black Ice Extreme 3 - ok 350zł kupiona na początku 2006 roku Laing DCC - 350zł, sprowadzony z niemiec pod koniec 2005 roku Węże - grosiki jakieś ;) Termometr ThermalTake 99zł, zakupiony w pierwszej połowie 2005 roku Poseidon - mój najnowszy i najwydajniejszy blok, wahałem się czy nie założyć nowego Fusiona - ale wybaczcie... Fusion okazał się słabszy... koszt - moja produkcja :dremel: EK Fullcover 8800GTS - 330zł, zakupiony w połowie 2008 roku Rezerwuar o top do Lainga od Alphacoola 180zł, zakupiony w połowie 2007 roku Razem : 1384zł Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Coś mleczne te węże :/ Wentylatory do obudowy schowaj :) Złączki widzę są różne lepiej imo jedne :) Ogólnie fajnie, maty są niezłe :) Daj jakąś fotkę całego wnętrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ja bym wogole zapytal co to za weze tam siedza? Te wielokolorowe wiatraczki na dachu to na moj gust tez wcale nie ozdoba, schowaj je albo wywal narazie... lato jest jeszcze, dopiero kolo grudnia bym je wyciagnol i uzywal kompa zamiast choinki... Ze zlaczkami tez bez rewelacji, jesli juz sie zdecydowales na uzywanie konewki asusa to moze bylo po prostu reszte wezy tez takich wstawic i zlaczki SM8/10... Skoro juz masz w jednym miejscu ukladu 8/10 i konewke to pakowanie w innych jego czesciach grubszych wezy i zlaczek nic nie zmieni... skoro to zamkniety uklad z 1 loopem. Ten mosiezny lacznik ma wogole jakas funkcje, czy tak sobie go wstawiles? no i czemu NB i SB nie zwodowane produktami MNP? Czyzby te bloczki sie do tego nie nadawaly i konewka asusowa byla lepsiejsza? Jak na osobe majaca firme produkujaca bloczki wodne to nie popisales sie wogole... ladny uklad i bardziej dopracowany mogl by byc niezla wizytowka firmy, ten jest troche smieciowy... Zreszta skoro projektujesz, produkujesz i sprzedajesz bloczki to problem to wielki wystrugac cos na mosfety? Niektorzy dziergaja takie bloczki w piwnicy wiertarkami i jakos dzialaja, wiec mogl bys przy odrobinie dobrej checi wyprodukowac praktycznie w celach pokazowych ze 2 szt dla siebie... Od producenta bloczkow jednak wypadalo by wymagac wiecej niz to co przedstawiles, mi bylo by troszke wstyd... Grafe tez jakims prisonem mozna by przecie zwodowac i dostrugac cos na mofy i pamieci... No chyba ze prisony GPU sie do tego nie nadaja... Popraw ten pierdzielnik w kablach na gorze budy, jakos poupychaj i zaslon mata, te od HDD tez by wypadalo delikatnie poprawic... Plyn zalac by mozna bylo jakis swiecacy... skoro juz niebieskie wiatraczki wpakowales do budy to moze by i tak niebieskiego feserka bylo zalac... tak wyglada to mniej wiecej w ten sposob ze kawalkami masz jakies mleczne cos, tam gdzie wiatraczek co nieco swieci jest niebiesko, a w okolicach pompki jakas zgnila rozcienczona zbytnio zielen... Krotko mowiac uporzadkowal bym kolorystyke, jak juz tyle niebieskiego tam siedzi to moze by mozna tak do konca na niebiesko to zrobic... akurat fajnie by to pasowalo do koloru pamiatek, a przy okazji i tasiemki do napedow mozna by wsadzic w takim kolorku. Moze skrytykowalem ukladzik za bardzo, ale jak pisalem wczesniej - od kogos kto produkuje bloczki powinno sie wiecej wymagac... zreszta ladny i dopracowany uklad mogl by stac soe swojego rodzaju wizytowka firmy, bo wszyscy beda to ze soba kojarzyc, a to wyglada bardzo "jarmarkowo i dyskotekowo", do tego az jeden produkt MNP zostal tam wykorzystany i nawet nie udalo sie go wyeksponowac, bo jakies niebieskie swiecidelko go zaslania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 A ja mam prosbe, wiem ze google jest od tego. Ale bardzo rzadko spotykam sie w tematach o WC z wycena....a niektorzy niekiedy używki kupuja co zmniejsza koszta, prosilbym o orientacyjne koszta...(same WC bo wentyle to wedle uznania) wtedy wiadomo czarno na bialym za ile cos takiego mozna zlozyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) A ja mam prosbe, wiem ze google jest od tego. Ale bardzo rzadko spotykam sie w tematach o WC z wycena....a niektorzy niekiedy używki kupuja co zmniejsza koszta, prosilbym o orientacyjne koszta...(same WC bo wentyle to wedle uznania) wtedy wiadomo czarno na bialym za ile cos takiego mozna zlozyc. WC by Kyniek to koszta rzedu 850,- + weze, zlaczki i plyn. oczywiscie mowie o nowych Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 HeatheN ostatnio było kilka tematów z różnymi opcjami http://forum.purepc.pl/forum/co-kupic-chlodzenie-wodne/90/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja bym wogole zapytal co to za weze tam siedza? Te wielokolorowe wiatraczki na dachu to na moj gust tez wcale nie ozdoba, schowaj je albo wywal narazie... lato jest jeszcze, dopiero kolo grudnia bym je wyciagnol i uzywal kompa zamiast choinki... Ze zlaczkami tez bez rewelacji, jesli juz sie zdecydowales na uzywanie konewki asusa to moze bylo po prostu reszte wezy tez takich wstawic i zlaczki SM8/10... Skoro juz masz w jednym miejscu ukladu 8/10 i konewke to pakowanie w innych jego czesciach grubszych wezy i zlaczek nic nie zmieni... skoro to zamkniety uklad z 1 loopem. Ten mosiezny lacznik ma wogole jakas funkcje, czy tak sobie go wstawiles? no i czemu NB i SB nie zwodowane produktami MNP? Czyzby te bloczki sie do tego nie nadawaly i konewka asusowa byla lepsiejsza? Jak na osobe majaca firme produkujaca bloczki wodne to nie popisales sie wogole... ladny uklad i bardziej dopracowany mogl by byc niezla wizytowka firmy, ten jest troche smieciowy... Zreszta skoro projektujesz, produkujesz i sprzedajesz bloczki to problem to wielki wystrugac cos na mosfety? Niektorzy dziergaja takie bloczki w piwnicy wiertarkami i jakos dzialaja, wiec mogl bys przy odrobinie dobrej checi wyprodukowac praktycznie w celach pokazowych ze 2 szt dla siebie... Od producenta bloczkow jednak wypadalo by wymagac wiecej niz to co przedstawiles, mi bylo by troszke wstyd... Grafe tez jakims prisonem mozna by przecie zwodowac i dostrugac cos na mofy i pamieci... No chyba ze prisony GPU sie do tego nie nadaja... Popraw ten pierdzielnik w kablach na gorze budy, jakos poupychaj i zaslon mata, te od HDD tez by wypadalo delikatnie poprawic... Plyn zalac by mozna bylo jakis swiecacy... skoro juz niebieskie wiatraczki wpakowales do budy to moze by i tak niebieskiego feserka bylo zalac... tak wyglada to mniej wiecej w ten sposob ze kawalkami masz jakies mleczne cos, tam gdzie wiatraczek co nieco swieci jest niebiesko, a w okolicach pompki jakas zgnila rozcienczona zbytnio zielen... Krotko mowiac uporzadkowal bym kolorystyke, jak juz tyle niebieskiego tam siedzi to moze by mozna tak do konca na niebiesko to zrobic... akurat fajnie by to pasowalo do koloru pamiatek, a przy okazji i tasiemki do napedow mozna by wsadzic w takim kolorku. Moze skrytykowalem ukladzik za bardzo, ale jak pisalem wczesniej - od kogos kto produkuje bloczki powinno sie wiecej wymagac... zreszta ladny i dopracowany uklad mogl by stac soe swojego rodzaju wizytowka firmy, bo wszyscy beda to ze soba kojarzyc, a to wyglada bardzo "jarmarkowo i dyskotekowo", do tego az jeden produkt MNP zostal tam wykorzystany i nawet nie udalo sie go wyeksponowac, bo jakies niebieskie swiecidelko go zaslania... to jest mój poprzedni układ... bardzo wiele czasu i pracy poświęciłem, mimo że temperatury na grafie dzięki Prisonowi miałem niskie, o 10C niższe niż na bloku EK z tej wersji zdecydowałem się na fullcover z EK, przebolałem to że mam o 10C wyższe temperatury niż bym zastosował własny blok... a czemu?? Jak wspomniałem poprzedni układ z 6 blokami kosztował mnie 3 dni ciężkiej pracy... sprawował się świetnie, doskonałe osiągi... ale... ale... mobo EVGA 680i za kupę kasy puściła mi z dymem mojego ciężko EVGA 8800GTX na którego ciężko pracowałem... To co teraz zrobiłem to WC dla leniwych... po tym jak mobo za 900zł i 8800GTX za... lepiej nie mówić poszedł z dymem dostałem traumy że przez 4 miesiące nie poskładałem kompa stacjonarnego - leżały takie zwłoki w pokoju... teraz poprostu mi się nie chciało podejmować takiego wysiłku... zapodałem fotki poprzedniego układu byś wiedział że potrafię zrobić hardcorowy układ jakiego nie ma nikt na forum... ale teraz... wybacz - wolę iść z dziewczyną do kina, zjeść romantyczną kolacje i ... a nie [ciach!]a grzebać w tym pieprzonym kompie, który może się poprostu zjebać i cała robota jak psu w dupe... Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 wybacz - wolę iść z dziewczyną do kina, zjeść romantyczną kolacje i ... a nie [ciach!]a grzebać w tym pieprzonym kompie, który może się poprostu zjebać i cała robota jak psu w dupe...co racja to racja :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Moze troszki za bardzo naskoczylem, ale po prostu lubie estetyczne uklady... temu jak na moj gust jeszcze sporo brakuje... Co do grzebania w kompie to akurat na to posiwecam max 3-4 godziny miesiecznie wiec dla tego jeszcze nie udalo mi sie wrzucic fotek do galetii, bo jak na razie uwazam ze nie ma czego pokazywac... A sporo klockow lezy jeszcze zwyczajnie w pudle... Ostatnio miesiac lezal rozgrzebany bo jakos nie mialem czasu go nawet zlozyc :) WC pracuje juz od rokiu ponad i ciagle nie mam czasu go dokonczyc tak jak bym chcial (nie wiem czy przez ten rok posiwiecilem mu choc 3 dni) i dlatego go nie pokazuje, bo po prostu wstyd :) heh co tu dozo gadac, grzebanie w kompach to nie jest cel mojego zycia, choc musze przysnac ze traktuje to jako swojego rodzaju odmozdzajace hobby i nic wiecej, po prostu jak mam juz dosc zawracania tylka w robocie i akurat nie ma nikogo w domu ;) czyli bardzo zadko Po prostu naogladalem sie chyba za duzo ladnych i estetycznych ukladow i wzrosly nieco moje wymagania co do WC, a ten ukladzik wyzej na Prisonach musze przysnac ze znacznie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Po prostu naogladalem sie chyba za duzo ladnych i estetycznych ukladow i wzrosly nieco moje wymagania co do WC, a ten ukladzik wyzej na Prisonach musze przysnac ze znacznie lepszy. Masz na myśli poprzedni którego fotki dałem w poście wyżej? Heh... miałem wtedy plan by za parę tygodni poniklować bloki na mosfety oraz dać jednolite węże... heh.. spróbuj sobie wyobrazić układzik jak z fotek wyżej ale z poniklowanymi blokami na mosfetach... i jednolitymi wężami - 6 bloków... ale połowa kompa poszła mi z dymem... dowiedziałem się że takie rzeczy się zdarzają... po takich jazdach oechciewa się wszystkiego co związane z kompem... wierz mi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeCkS Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) po takich jazdach oechciewa się wszystkiego co związane z kompem... wierz mi... racja :/ , a układzik nawet niezły , podziwiam cię że w ogóle go nie wypierdzieliłeś jak karta poszła z dymem :P i przy okazji współczuje ;)... Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez BeCkS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BastianCJ Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Spox układzik i głębokie współczucie bo sfajczonym 8800GTX .... Pozdrawiam i Pełen Podziw :) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 uu :sad: szkoda grafiki. moja 8800GTX też poszła z dymem ale na własne życzenie byłem tak wkur.. że chciałem wszystko sprzedać i zmienić na laptopa :wink: jakoś później mi przeszło i dalej męczę stacjonarnego PC :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Spox układzik i głębokie współczucie bo sfajczonym 8800GTX .... Pozdrawiam i Pełen Podziw :) :wink: Heh... dzieki... dokładniej mobo i grafa poszły z dymem... ale mobo uznali gwarę a grafy nie :( się nie dziwie - spójrzcie na fotkę wyżej - normalnie dziura wypalona... Wracając do teraźniejszości to trochę uzupełniłem opis układu - naprodukowałem się pod fotkami dając dość obszerny opis - w ciągu paru dni postaram się uzupełnić opis pod każdą z fotek :) dużo tego będzie więc rozłożyłem sobie opisywanie na raty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...