Skocz do zawartości
Panan

Problem Z Instalacją Win Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Składałem ostatnio komputer, z takich starych części. Miałem dwa prawie identyczne komputery z ok.2000r. Włożyłem 3x64ramu, procesor niestety nie sprawdzałem jaki był na płycie. Komputer sie uruchomił. Ustawiłem wszystko w biosie (niestety nie wiem czy dobrze). Zacząłem instalacje systemu. Na początku podczas kopiowania plików wyskakiwały błędy i bez Esc nie dało rady nic zrobić. Zmieniłem win z xp sp2 na xp sp1. To samo... Zrobiłem tak z kilkoma różnymi. Teraz wystąpił jeszcze inny problem. Podczas instalacji, a mianowicie kopiowania plików komputer staje, znaczy zatrzymuje sie na np 6% i płyta zwalnia, nic się nie dzieje. Ale nie zawsze zatrzymuje sie na 6%. Przedział ile sie skopiuje to tak 1-10%. Gdy tak staną podczas tego kopiowania za pierwszym razem zostawiłem go na jakiś czas (pare godzin) a następnie uruchomiłem ponownie. Po uruchomieniu nie znalazł mi żadnego dysku, cd-romu. Wyłączyłem z zasilania i już działał normalnie, ale spowrotem góra 10% i zatrzymywał sie. Może mi ktoś pomóc? Z informatyki jestem noga, ale w razie jakiś pytań będe starał się udzielać kokretnych odpowiedzi.... w miare moich możliwości.

Edytowane przez Panan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy planuje jeszcze 98 se zainstalować, ale niestety nigdzie nie znalazłem. Teraz 2000 to już prehistoria ;) Znaczy ale dlaczego wyciągać te ramy? Jak mi wszystko cacy czyta?

Edytowane przez Panan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna z kości moze być uwalona ... wyjmij jedną - niech zostaną dwie czyli 2x64mb ... zobacz czy sie instaluje - jak dalej d*** to zamień tą która wyciągnąłeś z jedną z tych 2 które zostały ... etc.. windows sie czesto wywala jak jest jakiś problem z ramem , a że ci POST na początku pokazuje 192mb nie oznacza ,ze wszystko kosci są sprawne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pokłon w Twoją strone. Znaczy wyjąłem tylko jedną pierwszą która była z brzegu... ale to jej nie moge wsadzić jak sie zainstaluje mi windows (tfu tfu bo sie włąśnie instaluje)? Bo wiesz... mi ten komputerm ma służyć jako taki odtwarzacz muzyki :) To byle jakiś stary winamp albo coś poszło i tyle :)

A więc teraz jest taki problem. Na niebieskim tle:

"Pojawił się problem i system Windows został zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

Proces lub wątek kluczowy dla działania systemu został nieoczekiwanie zamknięty(...)

Informacja techniczna

***STOP: 0x000000F4 (0x00000003, 0x80E1A258, 0x80E1A3CC, 0x805FA7A8)

Pozpoczynanie zrzucania pamięci fizycznej."

Edytowane przez Panan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu sprawdzaj po kolei zamieniaj .. jesli jest uwalona któraś to nie bedzie dzialać nawet na 2 kościach...

ew. po prostu ramki sie gryzą albo twoja płyta nie lubi 3 kości (jesli to starszy sprzęt to niektóre chipsety tak miały)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mi sie ładuje ponowne uruchamianie komputera, i jest takie zielono,niebieskie tło... jest kursor i wyskakuje błąd że żądane polecenie nie może zostać wykonane czy coś takiego no i sie uruchamia komputer ponownie... i tak w kółko.

Może mi ktoś pomóc :)

Edytowane przez Panan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie jestem pewnen. Możliwe że jest uszkodzony... ale podpiałem inny i było to samo. Z kostkami ram nie bawiłm sie, ale teraz poszła instalacja dalej, tyle że nie chce sie ponownie uruchomić, a jeszcze wcześniej jak już jest to kolorowe tło i Instalacja Windows poprostu wyskoczył jakiś błąd na niebieskim tle (streściłem go do pare postów wcześniej). No nic, jak coś to sie jeszcze pobawie z tą pamięcią ram.

A jak moge sprawdzić czy ten dysk jest sprawny? Bo ja zabardzo sie nie znam i tak nie wiem czy to sam moge sprawdzić czy jakiegoś dobrego informatyka trzeba.

Dobra bawiłem sie z ramem i to samo. No więc co moze być nie tak z tym dyskiem i jak moge to sprawdzić?

Edytowane przez Panan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi