Panan Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Składałem ostatnio komputer, z takich starych części. Miałem dwa prawie identyczne komputery z ok.2000r. Włożyłem 3x64ramu, procesor niestety nie sprawdzałem jaki był na płycie. Komputer sie uruchomił. Ustawiłem wszystko w biosie (niestety nie wiem czy dobrze). Zacząłem instalacje systemu. Na początku podczas kopiowania plików wyskakiwały błędy i bez Esc nie dało rady nic zrobić. Zmieniłem win z xp sp2 na xp sp1. To samo... Zrobiłem tak z kilkoma różnymi. Teraz wystąpił jeszcze inny problem. Podczas instalacji, a mianowicie kopiowania plików komputer staje, znaczy zatrzymuje sie na np 6% i płyta zwalnia, nic się nie dzieje. Ale nie zawsze zatrzymuje sie na 6%. Przedział ile sie skopiuje to tak 1-10%. Gdy tak staną podczas tego kopiowania za pierwszym razem zostawiłem go na jakiś czas (pare godzin) a następnie uruchomiłem ponownie. Po uruchomieniu nie znalazł mi żadnego dysku, cd-romu. Wyłączyłem z zasilania i już działał normalnie, ale spowrotem góra 10% i zatrzymywał sie. Może mi ktoś pomóc? Z informatyki jestem noga, ale w razie jakiś pytań będe starał się udzielać kokretnych odpowiedzi.... w miare moich możliwości. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Panan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_cin Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 masochista :) jak nie masz 512 ramu to chyba lepiej Ci bedzie na win2000 ... a co do problemow z instalacja sprawdz ramy ... sproboj wyjac jedna kosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panan Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Znaczy planuje jeszcze 98 se zainstalować, ale niestety nigdzie nie znalazłem. Teraz 2000 to już prehistoria ;) Znaczy ale dlaczego wyciągać te ramy? Jak mi wszystko cacy czyta? Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Panan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_cin Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 hmm no nie wieksza jak win2000 z sp4 ... ale tak czy siak sprawdz ramy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panan Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ale to co? Tylko jedną kość odłączyć? Czy coś zmieciać tam? Bo czytać mi je czyta dobrze. Nawet w biosie zmieniłem co by mi czytało coś tam ponad ileś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_cin Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 jedna z kości moze być uwalona ... wyjmij jedną - niech zostaną dwie czyli 2x64mb ... zobacz czy sie instaluje - jak dalej d*** to zamień tą która wyciągnąłeś z jedną z tych 2 które zostały ... etc.. windows sie czesto wywala jak jest jakiś problem z ramem , a że ci POST na początku pokazuje 192mb nie oznacza ,ze wszystko kosci są sprawne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panan Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) No pokłon w Twoją strone. Znaczy wyjąłem tylko jedną pierwszą która była z brzegu... ale to jej nie moge wsadzić jak sie zainstaluje mi windows (tfu tfu bo sie włąśnie instaluje)? Bo wiesz... mi ten komputerm ma służyć jako taki odtwarzacz muzyki :) To byle jakiś stary winamp albo coś poszło i tyle :) A więc teraz jest taki problem. Na niebieskim tle: "Pojawił się problem i system Windows został zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera. Proces lub wątek kluczowy dla działania systemu został nieoczekiwanie zamknięty(...) Informacja techniczna ***STOP: 0x000000F4 (0x00000003, 0x80E1A258, 0x80E1A3CC, 0x805FA7A8) Pozpoczynanie zrzucania pamięci fizycznej." Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Panan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_cin Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 po prostu sprawdzaj po kolei zamieniaj .. jesli jest uwalona któraś to nie bedzie dzialać nawet na 2 kościach... ew. po prostu ramki sie gryzą albo twoja płyta nie lubi 3 kości (jesli to starszy sprzęt to niektóre chipsety tak miały) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panan Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) No to teraz mi sie ładuje ponowne uruchamianie komputera, i jest takie zielono,niebieskie tło... jest kursor i wyskakuje błąd że żądane polecenie nie może zostać wykonane czy coś takiego no i sie uruchamia komputer ponownie... i tak w kółko. Może mi ktoś pomóc :) Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Panan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 A posprawdzales wszystkie mozliwe kombinacje kostek RAM (1+3, 1+2, 2+3), czy tylko wyjales pierwsza z brzegu i tak zostawiles? Drugie pytanie - czy jestes pewien, ze dysk jest sprawny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panan Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Niestety nie jestem pewnen. Możliwe że jest uszkodzony... ale podpiałem inny i było to samo. Z kostkami ram nie bawiłm sie, ale teraz poszła instalacja dalej, tyle że nie chce sie ponownie uruchomić, a jeszcze wcześniej jak już jest to kolorowe tło i Instalacja Windows poprostu wyskoczył jakiś błąd na niebieskim tle (streściłem go do pare postów wcześniej). No nic, jak coś to sie jeszcze pobawie z tą pamięcią ram. A jak moge sprawdzić czy ten dysk jest sprawny? Bo ja zabardzo sie nie znam i tak nie wiem czy to sam moge sprawdzić czy jakiegoś dobrego informatyka trzeba. Dobra bawiłem sie z ramem i to samo. No więc co moze być nie tak z tym dyskiem i jak moge to sprawdzić? Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Panan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...