Skocz do zawartości
reaktiv

Partycje - Cos Nie Teges ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, juz mam dosc szukania na necie bez skutku(nie wiem moze zle szukam :/), wiec mam wielka nadzieje, ze mi pomozecie.

Problem jest taki. Mam tego Samsunga F1 640GB. Mam na nim 4 partycje podstawowe. 3x 100gb i 1x 300gb. Ostatnio mi cos komp nie zbyt dobrze dziala i chce mu zrobic formata. Jednak problem jest taki, ze jak juz w instalatorze windowsa jestem przy wyborze partycji, mam tylko jedna "C" ktora ma pojemnosc 130gb(normalnie C ma 100gb). Nie ma zadnej innej partycji z 3 pozostalych. Ostatnio jak na to nie zwrocilem uwagi, to stracilem wszystkie dodatkowe partycje i musialem sie bawic w odzyskiwanie(i tak nie udalo mi sie wszystkich odzyskac :<)

Tak wiec, co zrobic zeby instalator mi widzial te partycje i zebym mial pewnosc ze nic mi nie zniknie?

I takie pytanie juz po za tym... mam XP bez SP2, wiec instaluje go dopiero pozniej. Tak wiec moje pytanie, po instalacji XP, odrazu na czysto ladowac SP2, czy pierw sterowniki plyty itp? Robi to jakas roznice w wydajnosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztery partycje podstawowe ?? Chyba ciut za dużo ^_^ Normalnie jest jedna podstawowa/bootowalna z systemem, następnie rozszerzona i na niej reszta partycji logicznych. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę :rolleyes: PartitionMagic powinien rozwiązać ten problem, zrób jedną partycję podstawową, a resztę utwórz na rozszerzonej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztery partycje podstawowe ?? Chyba ciut za dużo ^_^ Normalnie jest jedna podstawowa/bootowalna z systemem, następnie rozszerzona i na niej reszta partycji logicznych. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę :rolleyes: PartitionMagic powinien rozwiązać ten problem, zrób jedną partycję podstawową, a resztę utwórz na rozszerzonej.

No wlasnie tak wczesniej mialem. Mialem partycje podstawowa C:(100gb) i potem partycje rozszerzona, na ktorej mialem 4 partycje logiczne, trzy 100gb i 1 200gb. Mialem tam maly problem z windowsem. Wiec postanowilem zainstalowac na nowo. W instalatorze windowsa mialem tylko do wyboru partycje C:, ktora tam miala 130GB(w windowsie miala przydzielone 100gb). No ok, nie zwrocilem na to uwagi. Zainstalowalem windowsa, uruchamiam go, patrze a tam nie ma zadnej partycji, po za C... Usunelo mi wszystkie partycje. Potem sie musialem bawic w odzyskiwanie danych. :/

Nie chce powtorki z rozrywki. Ale nie wazne jak zrobie partycje, zawsze instalator widzi tylko jedna C 130GB. :/

Nie kumam tego -.- ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi