Skocz do zawartości
Kriss345

Problem Z Procesorem

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

Kupilem ostatnio nowy procek AMD athlon XP 1,8GHZ I mam taki problem we wlasciwosciach mojego komputera kompyter czyta go jeszcze jak starego procka czyli AMD duron 1,16Ghz ;/

a w biosie i na roznych programach czyta go jako AMD athlon XP tylko ze tez 1.16Ghz

DLACZEGO TAK JEST CZEMU MI PISZE 1.1GHZ CZY ON PRACUJE NORMALNIE JAKO 1.8Ghz CZY JAKO 1.16Ghz CO MAM ZROBIC ??? POMOZCIE

Edytowane przez lolek123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor odkupilem od kuzyna bo mial ze starego kompa a w biosie czyta go noramlonie jaki AMD Athlon

u kuzyna normalnie czytalo go jako 1.8Ghz

Widziałeś, ze czytało czy kuzyn mówił? Żeby się nie okazało, że kuzynek zrobił Cię w jajo. Sprawdź jak czyta u Ciebie. Masz aktualnego biosa? Może to tam trzeba szukać przyczyny. Jak wykrywa Ci we właściwościach systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem u kuzyna byl 1.8ghz a tego kompa mial z kafejki odkupionego . Moze powiesz mi krok po kroku gdzie mam wejsc ??

ppm- prawy przycisk myszy

ppm na Mój komputer =>Właściwości=>Zakładka sprzęt=>Menadżer urządzeń=> i rozwijasz zakładkę Procesory (powinna być 6 od dołu) Przepisz to co tam masz.

Sprawdź jeszcze w biosie po przepisaniu nazwy z menadżera urządzeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sprawdzaelm

to co mam zrobic ??

Sprawdzić. Jeśli taktowanie jest 1,8 to trudno po prostu tak go będzie wykrywać. Jeśli 1,1 to pokaż kuzynowi i niech oddaje kase. Taktowanie obliczysz działaniem mnożnik*fbs.

Znaczek * oznacza oczywiście mnożenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weszłem w biosa i znalazlem takie wiadomosci CPU Clock multiplier [11.5x] FSB Frequency [100Mhz] DRAM Frequency [133Mhz] a jak kliknalem w Operating Frequency setting to wyskoczyly 3 opcje do wyboru (1150Mhz,1533 , manually) moze jak bym klinol na 1533 to by wyla wieksza czestotliwosc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weszłem w biosa i znalazlem takie wiadomosci CPU Clock multiplier [11.5x] FSB Frequency [100Mhz] DRAM Frequency [133Mhz] a jak kliknalem w Operating Frequency setting to wyskoczyly 3 opcje do wyboru (1150Mhz,1533 , manually) moze jak bym klinol na 1533 to by wyla wieksza czestotliwosc ??

Zakładasz 2 tematy w jednej sprawie, po co?

http://forum.purepc.pl/temat/socket-462-a-slot-a/69/problem-z-procesorem/272580/#entry3066742

W tamtym temacie war3 podał Ci już rozwiązanie problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewne masz athlona 1800+ a nie 1800mhz - ustaw fsb na 133 i będzie OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz mi pomoc jak to ustawic i czy nic sie nie zepsuje ??

W każdym biosie ta opcja jest w innym miejscu. Nic się nie zepsuje. Napisałeć

Weszłem w biosa i znalazlem takie wiadomosci CPU Clock multiplier [11.5x] FSB Frequency [100Mhz] [...]

To 100MHz zmieniasz na 133.

Tak BTW poświęć 5 min na sprawdzanie pisowni swoich postów, bo daje po oczach. Firefox podkreśli Ci wszystkie błędy. Absolutnie nie piszę tego złośliwie, po prostu drażni mnie taki brak poszanowania dla języka.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi