B M Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam jestem "Świeżak" w dziedzinie O/C ale dzisiaj już zrobiłem coś czym, chciałbym się wam pochwalić i ew. wysłuchać kolejnych porad itp Chłodzenie Box procka + 1x 12cm wywiewający z tył obudowy Czekam na Thermalright ULTRA-120A + ACUTAKE + 2x Acutake 120 Pro E8400 3.00Ghz @ 3509 przy 1.200V Kręci dalej ?? Czy to dobry V jak na procka ? Czy temp jest dobra ?? EDIT: E8400 3.00Ghz @ 3609 przy 1.216 :) Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez B M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serantor Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 V jak to e8400, temp porządna. Kręć tak długo aż będziesz miał trochę poniżej 50 stopni w stresie. Potem zmień chłodzenie. Nie chodzi tutaj o temperaturę ale o hałas generowany przez boxowe chłodzenie. Staraj się nie przekraczać ok 80 stopni w stresie. To taka górna granica bezpieczeństwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość e7us Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Moj E8400@4Ghz robi to przy napieciu 1.325 i nie narzekam :D temp max w stresie 60 stopni a idle 42-46. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ugiugi Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Czy ja dobrze widzę na pierwszym screenie 7k obrotów a na drugim 6,6k ? :o Obudowa nie odleciała ?? :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 w0w +500MHz przy podniesionym napieciu. Szacun </ironia> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zapodaj 4,0 na 1,2, 1.3v to pogadamy takie wyniki są co najwyżej normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Ale on przy 7k naprawdę nie jest głośny . Zaraz dam 4g przy 1.3V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Tylko utrzymaj te 4Ghz przez parę godzin. U mnie 4Ghz na padlinie przy napięciu 1.35 przez 2h błędu nie wywalało, a jednak później się orthos posypał. Dopiero 1.37 dało full stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 a 1.37 to duzo ? dla proca 24/7 ?? i jak ustawic dzielnik pamieci i gdzie to ustawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 i daj orthosa na prio 9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Jak to jest ze w biosie ustawiam napiecie procka na troche powyzej 1.3 V ustawiam proca na 440mhz a w programie CPU-Z pokazuje napiecie procka 1.264 V i po2 minutch mi na prio 9 orthos wywala bledy?.Gdzie sie zmienia ten dzielnik pamieci ?? np 1:1 ?? bo nie moge tego w biosie znalezc . i co teraz zrobic dac wiecej V? Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez B M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) heh na co ?? Na to. Co do napięcia to u mnie na WC nic złego się nie dzieje przy 1.37v. np 1:1 Ustaw strap w biosie (musi tam być) i zmień taktowanie pamięci. Co do obniżania napięcia to jest tzw. vdroop. I właśnie teraz widać, że Twój procek to nie jest jakiś super hiper proc. Zwykły przeciętniak, u mnie do 3.8Ghz starczało napięcie 1.3v, a dopiero 4.0Ghz chciało aż 1.37v Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) OCM4n14k' tak wiem dzieki znalazłem już w google ;) Tylko jeszcze nie wiem gdzie ten dzielnik znalezc i co teraz zrobic :( Jak to jest ze w biosie ustawiam napiecie procka na troche powyzej 1.3 V ustawiam proca na 440mhz a w programie CPU-Z pokazuje napiecie procka 1.264 V i po2 minutch mi na prio 9 orthos wywala bledy?.Gdzie sie zmienia ten dzielnik pamieci ?? np 1:1 ?? bo nie moge tego w biosie znalezc . i co teraz zrobic dac wiecej V? DRAM Timing Selectable ->ustawiam na Manual i mam cos takiego CAS Latency Time -> jest na 5 DRAM RAS# to CAS# Delay jest 5 DRAM RAS# Precharge jest 5 PRecharge delay tras jest 15 z tym mam cos zmieniac?? podwyzszac jakies napiecia? Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez B M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 To są tzw. timingi pamięci - im niższe, tym lepsze. Możesz próbować obniżyć na coś pokroju 4-4-4-12, bo da to kilku procentowy wzrost wydajności. Jeśli jednak PC będzie zachowywał się niestabilnie, to podbij napięcie RAM'u o 0.1V. A co do dzielnika, to poszukaj w sekcji, w której podnosisz FSB proca, tam przeważnie występuje ta opcja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) czyli dac napiecie 1.3 V i timingi 4 4 4 12 ?? EDIT: 4 4 4 12 proc 1.3 V niestety komp nie wstaje :( nawet jak dam na DDR 2 + 0.1 V :( Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez B M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 pytanie do znawców tematu P5K PRO zasilanie pamięci ustawione na AUTO (44412) w biosie i to co na obrazku na czerwono >? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Ustawi napięcie 2.1V na pamięć (to, co ty ustawiłeś, to napięcie procesora, V pamięci zaczyna się od 1.8V). mensir67pl, po lewo masz aktualne ustawienia, po prawej stronie masz natomiast pokazane fabryczne ustawienia producenta. Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez Marians Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) mensir67pl, po lewo masz aktualne ustawienia, po prawej stronie masz natomiast pokazane fabryczne ustawienia producenta. Hmm ... te pamiec to raczej fabrycznie 56618 Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Ale zauważ, że zawierają one układ EPP, gdzie zapisane są podstawowe informacje dotyczące modułu, jak nazwa producenta, opóźnienia czy numer seryjny. I pod tym względem się zgadza (zobacz, że na pierwszym screen'ie z listy wybrane masz właśnie EPP, i to z tego są odczytywane ustawienia) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) E8400 3.00Ghz @ 4004 przy 1,33 Co zrobić gdy procek jest niestabilny ?? przy 4GHZ w biosie dałem napięcie 1,385V a CPU-Z pokazuje 1,328V RAM 445mhz Edytowane 25 Listopada 2008 przez B M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...