Skocz do zawartości
EDDY

Blok Nukleon - recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny ten bloczek jak sie okazuje - testowany na niemal identycznych pozostalych czesciach ukladu jak moje. Moze tez sobie kiedys zafunduje Nukleona, a ten co mam dam na NB...

myslisz, ze wejdzie na NB? jest tam taki jeden wystajacy kondensator, ze nawet Ciezko dopasowac radiator :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99% forumowiczów zajmujących się tworzeniem bloków pisało że ich produkty będą THE BEST itp. więc...

... wiec trzeba miec nadzieje, ze tak wlasnie bedzie ;)

Nadzieja , dobra rzecz 8) , ale wszystkie nie moga byc THE BEST :lol:

BTW Nukleona, jak tylko dojdzie do mnie zapinka, to pomecze mojego JIUHB :o na 8RDA+ , juz sie nie moge doczekac. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

a jednak nie dziwi was to że temp jest taka (prawie) sama dla dwuch różnych pompek , bagatela jedna 2x wydajniejsza od drugiej ??

wychodzi na to że to jaką pompka ma wydajność nie jest najważniejsze (przy jednym bloku) wystarczy taka z 600 l/h

jest to raczej dziwne szczególnie ze dużo ludzi na forum poleca pompki oscylujace w 1000 l/h

trza płacić więcej za pompkę a wychodzi na to że to wcale tak bardzo nie wpływa na wyniki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się ze to normalne że temp nie zależy od przepływu w takim stopnu jak się mówi

zleżnoś ta jest ważna jedynie przy małych wartościach poruszania się wody ponieważ wtedy ciepło nie będzie odprowadzane z odpowiedna predkością

z drugiej strony za szybki przepływ prowadzi do słabego odprowadzania ciepła z bloku i może prowadzić do pogorszenia właściwości układu

p.s. przegladałem dziś troche ksiażek z termodynamiki i mam proźbę do ludzi którzy w tym sieda albo znaja obeznane osoby - spytajcie, pomyślcie, wyprowadzcie wzory na prędkość oddawania ciepła z Cu do H2O (wnioskuje ze prędkość ta jest sciśle powiązana z predkością przepływu wody)

z góry dzięki

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buhahahaha, recenzja sponsorowana uahahhahaa, ja wiedzialem ze tak bedzie, jak tylko pojawilo sie info o moim tescie na forum tweka z taka jedna osoba zastanawialismy sie jak szybko znajda sie goscie ktorzy beda mieli jakies watpliwosci i beda wszystko negowac, no i wlasnie sie znalezli, jestescie wspanialymi teoretykami i belkoczecie cos o sponsorowaniu recenzji lol, ja tez bylem skrajnie zdziwiony tym wynikiem ale tak wyszlo z pomiarow a nie z zadnych ksiazkowych teorii i wzorow, wiec zadne wzory mnie nie inetersuja poniewaz takie sa fakty a nie jakies teorie, oczywiscie zqwsze mozna poprzec spiskowa teorie dziejow i powoiedziec ze to recenzja sponsorowana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter! Mowiles kiedys, ze WW dosc mocno reaguje na flow rate. Masz moze jakis link do tego.

W sumie to dziwne, ze Nukleonowi to bez roznicy ile przez niego przeplywa.

Nukleon to nie WW, ale i tak powinien reagowac. Nie bede sie wdawal w dyskusje na temat poprawnosci odczytow czujnikow w plytach, wrazliwosciach na drobne wachania temperatury. Wykres CW/przeplywu:

Dołączona grafika

Wziete z overclockers.com

Wszystkie bloki sa wrazliwe na przeplywu, jedne bardziej

Dołączona grafika

inne mniej

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no coz ja na to poradze ze jest niezgodniez oczekiwaniami :) , poza tym mierzylem nie tylko na plycie ale i w innych miejscach ukladu jak widac, czujnik byl dobrze skalibrowny, mozliwe ze bylo tak jak napisalem ze w moim wc wyzszy przeplyw nic nie zmienil poniewaz szybszy przeplyw wody w bloku a co za tym idzie lepsze odbieranie ciepla (powiedzmy) zostalo skompensowany przez szybsze tempo wody w chlodnicy a co za tym idzie gorsze oddawanie ciepla, ten test byl porownaniem pracy 2 pompek w takim a nie innym ukladzie i mial na celu wykazanie czy przy takiej konfiguracji jest jakas roznica, kazdy wnioski moze sobie wyciagnac sam np. 1.holman musi przekonstruowac uklad bo do [gluteus maximus] jest 2. o ja mam podobny uklad wiec nie musze miec pompki 1200 tylko 600 do nukleona, huraa! 3. nukleon to wypas bo na pompce 600 ma takie temperatury 4. holman na pewno klamie i jest podplacony przez mate'a itp itd...

robielem ten test dla siebie prywatnie, do swojego ukladu i zdecydowalem ze moze opublikuje wyniki bo komus sie moga przydac bo w sumie sporo ludzi ma podobne uklady i elemnty, i wyglada na to ze publikacja tych wynikow to byl blad bo jak widac nikomu one sie nie przydadza..., czasem dochodze do wniosku ze robienie jakichkolwiek testow sie mija z celem bo niektorzy zamiasyt pomyslec troche i ewentualnie wyciagnac z tego chociaz minimalne wnioski lub rozpoczac rzeczowa dyskusje zaczynaja od negowania intencji testu, uwazaja ze wiedza lepiej jaka byla temperatura i tak dalej , bla bla bla ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no coz ja na to poradze ze jest niezgodniez oczekiwaniami :) , poza tym mierzylem nie tylko na plycie ale i w innych miejscach ukladu jak widac, czujnik byl dobrze skalibrowny, mozliwe ze bylo tak jak napisalem ze w moim wc wyzszy przeplyw nic nie zmienil poniewaz szybszy przeplyw wody w bloku a co za tym idzie lepsze odbieranie ciepla (powiedzmy) zostalo skompensowany przez szybsze tempo wody w chlodnicy a co za tym idzie gorsze oddawanie ciepla, ten test byl porownaniem pracy 2 pompek w takim a nie innym ukladzie i mial na celu wykazanie czy przy takiej konfiguracji jest jakas roznica

eee, no to nic dziwnego. Co innego, gdybys uzywajac tej samej pompki dal 2 zupelnie inne przeplywy... sorry, nie czytalem owej recenzji, wiec nie moglem wiedziec. Bardzo czesto bywa tak, ze zmianie na mocniejsza (waty) pompke, otrzymujemy to samo albo wrecz jest jeszcze gorzej... wszystko jasne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Holman nie denerwój się to nie tak że negujemy twoje wyniki

ja właśnie chcialem wywołać w ludziach taką reakcję ze to nie przepływ jest wazny ale jakość WB i chłodnicy

hehe, tylko ze przeplyw jest BARDZO wazny, podobnie jak jakosc wb i chlodnica :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie tak ważny żeby dawać odrazy pomke 1000 l/h moim zdaniem 600 l/h zupełnie wystarczy,

śmiem nawet twierdzić że do większości bloków wystarczy pompeczka 300 l/h bo i tak nie mają tak dobrych parametrów żeby nagrzac tak szybko płynąca wodę

ps. nie bijcie mnie zbyt mocno po tych słowach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no coz ja na to poradze ze jest niezgodniez oczekiwaniami :) , poza tym mierzylem nie tylko na plycie ale i w innych miejscach ukladu jak widac, czujnik byl dobrze skalibrowny, mozliwe ze bylo tak jak napisalem ze w moim wc wyzszy przeplyw nic nie zmienil poniewaz szybszy przeplyw wody w bloku a co za tym idzie lepsze odbieranie ciepla (powiedzmy) zostalo skompensowany przez szybsze tempo wody w chlodnicy a co za tym idzie gorsze oddawanie ciepla, ten test byl porownaniem pracy 2 pompek w takim a nie innym ukladzie i mial na celu wykazanie czy przy takiej konfiguracji jest jakas roznica

eee, no to nic dziwnego. Co innego, gdybys uzywajac tej samej pompki dal 2 zupelnie inne przeplywy... sorry, nie czytalem owej recenzji, wiec nie moglem wiedziec. Bardzo czesto bywa tak, ze zmianie na mocniejsza (waty) pompke, otrzymujemy to samo albo wrecz jest jeszcze gorzej... wszystko jasne :wink:

oj witch z claym szacunkiem rozbroiles mnie teraz, zwlaszca z tym nieczytaniem..., przeciez ja po to wlasnie zrobilem ten test zeby to bylo widac ORGANOLEPTYCZNIE !, a poza tym bylem ciekaw co z tego wyjdzie, final jest taki ze zmienilem pompke ale tylko po to zeby rozbudowac dalej uklad, ten cel byl wlasnie w takich celach zeby pokazac ludziom jak wyglada sytuacja na 2 dosc popularnych mocach l/h pompek, ale ciesze sie ze sie finalnie zgadzasz :P

ale nie tak ważny żeby dawać odrazy pomke 1000 l/h moim zdaniem 600 l/h zupełnie wystarczy,  

śmiem nawet twierdzić że do większości bloków wystarczy pompeczka 300 l/h bo i tak nie mają tak dobrych parametrów żeby nagrzac tak szybko płynąca wodę  

brawo!!!, najpierw krzyczales jaki to marny test zrobilem a teraz dokladnie potwierdasz jego wyniki, ciesze sie ze ruszyles glowa i doszedles do w miare senswnych wnioskow, szkoda tylko ze tyle ci to zajelo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj witch z claym szacunkiem rozbroiles mnie teraz, zwlaszca z tym nieczytaniem..., przeciez ja po to wlasnie zrobilem ten test zeby to bylo widac ORGANOLEPTYCZNIE !, a poza tym bylem ciekaw co z tego wyjdzie, final jest taki ze zmienilem pompke ale tylko po to zeby rozbudowac dalej uklad, ten cel byl wlasnie w takich celach zeby pokazac ludziom jak wyglada sytuacja na 2 dosc popularnych mocach l/h pompek, ale ciesze sie ze sie finalnie zgadzasz :P

Holman, czy ja sie z toba nie zgadzalem? nie :wink: mialem podac wykresy to podalem, a z racji tego ze nie czytalem artykulu, glosu na jego temat nie zabieralem (zabralem glos na temat ogolu zjawisk wystepujacych w blokach). Zabralem glos konkretnie jedynie w kwestii roznic w przeplywach, bo sam podsunales mi informacje odnosnie zmiany pompki... to tyle mniej wiecej...

piotr.y

Wszystko zalezy od bloku... niestety bez doglebnych testow, ktorych efektem jest wykres podobny do zamieszczonych przeze mnie powyzej, nie jestesmy w stanie stwierdzic, ile da wieksza pompka. Sa bowiem bloki, ktore zyskuja przewage nad innymi przy niskich prezplywach, sa takie, ktore przy wysokich, a inne ktore sa srednie przy kazdych. Formulowanie ogolnych zasad w tym momencie mija sie z celem, ale jasne, dla ukladu o nie za duzych oporach mala pompka wystarczy :wink: Co rowniez jest jasne, to ze KAZDY blok bedzie pracowal lepiej, jesli dostanie lepszy przeplyw, KAZDY, problem polega na tym, ze wiekszy przeplyw czesto wymaga wiekszej pompki, a wowczas, jak u holmana, mozna zyskac bardzo malo, albo wrecz stracic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

wcale nie krzyczałem że marny test tylko pisałem na temat tego że temp chyba nie zależy od przepływu :)

ale spox

dzięki twojemu testowi moze się zmieni nomenklatóra i ludzie będą kupować mniejsze ale i bardziej ciche pompki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi