Skocz do zawartości
Borut89

Bardzo Mały Upgrade Komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Co do Athlona 6000+ to mój kolega ma 5200+ podkręconego do 6200+ więc można kupić tańszego i go podkręcić ale AMD ma przecież z tego co słyszałem też jakieś 3rdzeniowe procesory które biją Intel Core2duo i porównywalne są do cen Intela

No ja ci dałem 5200+ więc podkręcisz go do 6000+ (nie ma athlona 6200+) Pamiętaj rdzeń Windsor.

Te 3 rdzenie to może i biją c2d ale w aplikacjach które wykorzystują więcej niż dwa rdzenie... czyli w grach może być [gluteus maximus] chyba że go podkręcisz do 3,0...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli będziesz kręcił to po cholere Ci AMD ? AMD w tej cenie ma jakiś tam sens jak się nie kręci. Phenom ma 3 albo 4 rdzenie i tam gdzie będą wykorzystane (mizerna liczba programów) będzie mógł dorównać Core2, w ok 90 % aplikacji to Core2 jest górą.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli będziesz kręcił to po cholere Ci AMD ? AMD w tej cenie ma jakiś tam sens jak się nie kręci. Phenom ma 3 albo 4 rdzenie i tam gdzie będą wykorzystane (mizerna liczba programów) będzie mógł dorównać Core2, w ok 90 % aplikacji to Core2 jest górą.

Jejku zrozum woli AMD też będzie miał wydajnie...

Jednak uważam że rozsądny będzie 5200+ lub wyższy... x3 musiałby dociągnąć do 3,0 co nie jest łatwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Athlona jak Ci się uda to podkręcisz do 3.4 GHz, a wiele E7200 robi 3.8 GHz, jeśli dodamy do tego, że E7200 2.53 GHz = Athlon X2 3.0 GHz to chyba wszystko jest jasne.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety i to dość konkretnie dostaje. Jeśli nie kręcisz to taki Atholn X2 3.0 GHz będzie tak samo wydajny jak Core2 Duo E7200 2.53 GHz przy bardzo podobnej cenie, ale jeśli zamierzasz go podkręcać to intel będzie lepszy.

edit: Ja też mam dopiero drugiego Intela w żuciu (pierwszy to Celeron 466 MHz), a poprzednie moje proce to AMD - Athon XP 1700+, Athlon 64 3000+ i Athlon 64 X2 4200+ i nie żałuje, że się przesiadłem.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi