HeretyK Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 (edytowane) Mam przyjemność zaprezentować moje nowe chłodzenie wodne. Główne zmiany to chłodnica Thermochill PA120.3 , rezerwuar EK 150 oraz nowa karta - ATI 4850. Na chłodnicy 3x Noiseblocker BlackSilent XL2 (brakuje jeszcze regulatora wiec słychać szum powietrza). Całość zalana płynem Feser One UV Clear/Blue Temperatury przedstawiają sie następująco E8400@4Ghz 35/43*C idlle/stres NB 35/38*C ATI 4850 37/??*C muszę jeszcze ją jakoś obciążyć :P Zapraszam do oglądania i komentowania Edytowane 8 Sierpnia 2008 przez HeretyK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2008 z tego radia to wymontuj chłodzenie mosów pewnie będzie wydajniejsze od pseudo aluminiowych radiatorków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 O chłopie!! Żeś pojechał ostro teraz :) fajna ta chłodniczka :) ja jeśli bym zmieniał to nie na termochilla jak Ty masz ale na Freser Xchanger - też bardzo gruba i zaprojektowana by mieć małe opory i powietrz i wody - ale ma znormalizowany rozstaw wentyli - Termochill ma niestety lekko poodsuwane od siebie :( Układzik jako całość? Nie mam się czego czepić , wszystko mi się podoba :) no... temperaturkami na grafie mnie załamujesz - też takie chce :P choć sam sobie winny jestem - mogłem też zamontować na grafie Prisonka i radiatorki... heh.. poszedłem na łatwizne i założyłem EK... no ale przy następnej grafie zrobie tak jak Ty - Prisonek na rdzeń i radiatorki :) będzie o jakieś 8C mnie :D Jak podświetliłeś węże w tak równomierny sposób? Chyba masz już jakiś czas tego tygona... nie matowieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Ale za to termochill jest większy (dłuższy), a grille na niego robi maniakalny wiec nie ma problemów. Grafa faktycznie ładnie temperatury spadły w porównaniu do chłodzenia gigabyte o jakieś 55*C:P Co do tygona złego słowa nie powiem , nie zmętniały może trochę się porysował przy montażach Węze podświetlone są dwiema katodami 30cm jedna zamocowana kolo zasilacza w szynie wzmacniającej obudowę a druga na boku między tymi "okienkami" zdjęcia nie oddają tego efektu ponieważ w obudowie nie jest tak niebiesko dzięki czemu węże bardziej sie wyróżniają Temperatury sa jak dla mnie bardzo dobre ale pewnie trochę wzrosną bo na razie wentylatory chodzą na 1300obr. ja skręcę je do 4V w iddle 7V w czasie gry Latający "dywan" i kilka nowych fotek UV off UV on Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez HeretyK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Ładny kolorek płynu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Załóż grille na TC od góry. A nóż ktoś coś położy i finy powgniatane...Zwykłe metalowe powinny być ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Popieram rafwlkp, ja mam na tyle BIX 480 i mimo ze wentylki po jednej stronie wystarczaja ja dalem po dwu (tylko jedne pracuja zwykle) i grile. Na Tc tez mam po obu stronach i grill od Maniakalnego. Ja juz sobie raz tak prawie zabilem chlodnice, to znaczy na BIP2 w dachu, ktory byl tak na szybko wsadzony coby tylko koncepcje ukladu sprawdzic spadly mi nozyczki i wbily sie do polowy :) Na szczescie nie trafily w kanaliki , tylko pogiely ze 3 finy. Juz wyprostowalem, ale od tego czasu baaardzo uwazam na chlodnice. Podlaczenie pompy z rezem pierwsza klasa :) Pod TC nie dalo rady dystansow dorobic i dac ja z tylu budy? Co to za zlaczki kontowe pod TC? jak zrobiles to polaczenie? Ten kawalek co tam troszki widac wyglada mi jak z Leroy Merlin :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Chłodnica miała tak trafić żeby poprawić przy okazji cyrkulacje powietrza w obudowie. Dzięki temu zabiegowi nie potrzebuje nawiewU na ram czy mofy bo w budzie jest przeciąg :rolleyes: w chłodnice są wkręcone przedłużki 3/8' i kolanka tak aby dało się skierować je nad wentylator. co do grilli to czekam na serie ze zwykłej blachy (nie kwasówki) bo i tak chce grill na czarno pomalować , może taka seria już jest nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 bardzo fajnie :) dodasz grill i bedzie ok. tylko te radiatorki na grafie... strasznie razi po oczach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Wszystko oki tylko jedna sprawa mnie troszke dziwi. Dlaczego nie dales wezyka od reza do SB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Wszystko oki tylko jedna sprawa mnie troszke dziwi. Dlaczego nie dales wezyka od reza do SB? Chciałem że by można w łatwy sposób wyciągnąć kartę bo muszę zrobić pencil mod, a po za tym tak są mniejsze załamania , a właściwie nie ma załamania. Przy połączeniu cpu>nb>gpu>sb nie dało by sie tego zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Jak dla mnie bardzo ladnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyss Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 ładnie sie prezentuje. mogłbyś napisać jakich fanderów uzyłeś? jakie modele? i jak z słyszalnością? pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Zakupiłem sobie elektroniczny czujnik temperatury cały dzień komp działa i temperatura 25*~28*C na kompie z sygnatury. Mimo to core temp by meeron pokazuje 35* niższej temperatury na nim nie widziałem. Chłodnica TC powala jeśli chodzi o wydajność. NA razie mam na niej wentylatory Noiseblocker BlackSilent XL2 120mm - rev.3 na max obrotów ale nie mam jeszcze kontrolera. Czujka termometra jest zanurzona w rezerwuarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Bardzo fajne WC. Też chcę wlać tego Fesera do swojego układu :] Takie pytanie jaki to rozmiar Tygona?? Wygląda mi na 11/14 ale mogę się mylić. Może ktoś to potwierdzić?? Jak się sprawuje na NK12?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Mi to bardziej wyglada na 9.5/12.7 naciagniety na NK12, choc faktycznie moge sie nieco mylic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Mi to bardziej wyglada na 9.5/12.7 naciagniety na NK12, choc faktycznie moge sie nieco mylic :) nie mylisz się :D ale on jest trochę za cienki na ówczesna modę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Ja tam też jadę na Tygonie 10/13 i mi się bardziej podoba niż 13/16 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Mi to bardziej wyglada na 9.5/12.7 naciagniety na NK12, choc faktycznie moge sie nieco mylic :) hyh tez tak mam naciagniete tylko nie uzywam zaciskow bo psuja wyglad :D Edytowane 17 Września 2008 przez fit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Długo szukałem sposobu na skuteczne wyciszenie dysków. Zastanawiałem się nad kupnem jakiś śmiesznych kieszeni, ale z tego co słyszałem że wcale nie są takie dobre. Spojrzałem na dyski SSD ale mimo porażającej ceny ich prędkości nadal nie powalają (mały stały czas dostępu jedyny plus poza ciszą oczywiście). zacząłem wiec kombinować i wpadłem na ciekawy sposób który znacząco obniżył poziom głośności dysków. Mam dwa dyski Seagate 250 GB 32MB, Serial ATA II seria Nearline, sa bardzo ciche w porównaniu do innych dysków , jeden talerz i bardzo małe wibracje. Nie wydzielają dźwięku rozpędzającego się talerza jednak jeden z nich miał tendencje do wchodzenia w rezonans z obudowa. Wiec zrobiłem coś takiego Co w połączeniu z ustawionymi wentylatorami na 5V dało naprawdę dobry efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...