Skocz do zawartości
mazda112

Sapphire Hd 2600 Pro 256gddr3 Pencil Vmod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak pisałem wyżej posiadam Sapphire Hd 2600 Pro 256 GDDR3 700/1400. Założyłem na niego radiatory na pamięci, mosfety oraz potężny Evercool Turbo 2. Bez vmodów udało mi się jo wykręcić na 850/1700, temperatura wtedy w idle wynosi 27'C, a w stress 45'C.

Dla mnie te wyniki nie były zadawalające więc postanowiłem poszukać vmoda. Znalazłem tą stronkę:

http://logout.hu/iras/sapphire_2600xt_gddr..._es_tuning.html

PCB na mojej karcie wygląda prawie identycznie z tym z xt. Vdimm jest taki sam, jedynie vgpu troche się różni. Ale gdy nawet prubóje zamalować ten rezystor od vdimm karta się nie uruchamia. Jak wytrze grafit jest wszystko w porządku. Wiecie może co to jest????????

Oraz znacie stronkę z vmodem do mojej karty??????

Aha jeszcze chcem wam przedstawić ranking osób które najbardziej wykręciły HD2600PRO/Xt:

http://phtoplista.interact.hu/listak_ati/PH_2600_2006.htm

Barzdo proszę o pomoc na chłodzenie wydałem ponad 70zł z myslą o lepszym O/C.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam, mazda112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie wygląda moje pcb. W XT jest troche inne. Gdy pomaluje troszeczke te rezystory napięcie się nie zmienia, a jak są całe siwe od grafitu nie idzie odpalić karty:-/

Dobry link do vmod XT:

http://logout.hu/iras/sapphire_2600xt_gddr..._es_tuning.html

Nic nie idzie zamalowałem ciuteczke rezystor od VGPU i przy 835 reset. Może być tak że jest zablokowane podnoszenie napięcia???

Bo na takich samych kartach chłopacy uzyskiwali dużo lepsze wyniki. LINK w pierwszym poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabezpieczenie przed zbyt duzym napieciem -po to właśnie trzeba wstawić ten rezystor 10/100kOm GPU/RAM ;] bez tego napiecie bedzie i tak zbijane do domyslnej wartosci - a gdy przesadzimy to wcale nie pozwoli na uruchomienie karty ;]

wiec bez lutowania tego rezystora raczej nic sie nie osiagnie ...

właśnie kupilem ta karte wiec zobacze co i jak ;] (chyba ze juz jest gdzies do niej opis vmod ? )

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam PRO

ale robione sa chyba na tych samych PCB. ;] mam nadzieje ;] różnią sie chyba tylko taktowaniem gpu ;] (700/1400)

jakos przed weekendem dam znac - musze polutowac chłodzenie :D

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem, tak, głowiłem się jak zrobić na moim szafirku tego pencil moda. Była to wersja PRO, różniła się kilkoma elementami na PCB od XT. Malowanie tych rezystorków nic nie dawało, do czsu gdy wgrałem bios od wersji XT Sapphire. Wtedy niewiem czemu ale pencil mod zadziałał. Udało mi się na rdzeniu wycisnąć 978MHz zaś ramy poszły coś koło 2050Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi