Skocz do zawartości
yeroo

Zestaw Do Grafiki 3d / Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy post, wiec witam wszystkich

Otoz prosilbym o opinie na temat zestawu ktory sobie zlozylem, zestaw ma w glownym zalozeniu sluzyc do grafiki 3d, ale i rowniez od czasu do czasu na wlaczenie jakiejs gry

Intel Core 2 Quad Q6600 /2.4GHz, 1066MHz, 8MB, BOX/

+ Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

+ Zalman Pasta termoprzewodząca ZM-STG1 (3,5g)

Asus P5Q Pro /intel P45/

2x GoodRam 4GB (2x2GB) PC800 CL5

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

Pioneer DVR-215 SATA (black)

Cooler Master Elite 331 (Black)

Corsair 650W [CMPSU-650TXEU]

mam jeszcze kilka pytan:

czy karakorum wystarczy by bez problemu krecic q6600 do ~3-3.2 i czy zmiesci sie do tej obudowy?

czy nie bedzie problemu z 8gb ramu, czy 4x2gb pamieci beda ze soba wspolpracowac? oczywiscie to na 64bitowym systemie

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Karakorum + pasta OCZ Freeze i E8400@4Ghz i temp w idle 42-46 zalezy jaka temp w pokoju stress max przy Orthosie 64 stopnie czyli daje rade :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw jak imho bardzo ok, tylko się zastanawiam czy do grafiki 3d naprawdę potrzebny jest quad, no ale się nie znam za bardzo na tych softach.

Wstępnie powiem że jest ok.

Ewentualnie jak zależy Ci na ciszy to możesz wziąć Pentagrama CAV-620-A12S, spokojnie do tego sprzętu wystarczy i będzie miał spory zapas, napięcia trzyma wzorowa i jest przy tym praktycznie niesłyszalny.

Podobno te corsairy TX są dosyć głośne i szybko wchodzą na wysokie obroty.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quad jak najbardziej jest potrzebny w 3d jesli chodzi o rendering, jak w moim przypadku

na ciszy mi jakos specjalnie nie zalezy, obecny sprzet dosc glosno buczy, wiec jestem juz przyzwyczajony, przede wszystkim zalezy mi na stabilnosci i w miare wzglednej cenie :}

Edytowane przez yeroo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, nie Goodramy - nie są złe, ale do renderowania, gdzie potrzebna jest wysoka wydajność, niespecjalnie się nadadzą.

Po drugie, procesor, Q6600, jest juz dość starą konstrukcją, mocniej się grzejącą i posiadającą mniej cache'u niż Q9450.

I trochę za mały dysk. Z tego, co wiem, niektóre scenki potrafią zająć kilka giga na dysku. 640GB nie jest drogie (211 zł w Apollo).

Podaj, jaki masz maksymalny budżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postanowilem wziac jednak 4gb ramu tylko cos szybszego i cos co mozna podkrecic,

czy A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition to dobry wybor, ew. co innego polecacie,

zdecydowalem sie jednak na 640gb dysk, a co do q6600 to jednak przy nim zostane gdyz chcialbym sie zmiescic gdzies w 2400zl,

zastanawiam sie jeszcze nad zasilaczem, czy nie wystarczy cos mniejszego, co polecicie

i jeszcze pytanie czym sie rozni P5Q-E od P5Q pro, czy warto doplacac troche zlociszy?

Edytowane przez yeroo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, jednak kilka zmian, chyba to bedzie ostateczna wersja

Intel Core 2 Quad Q6600 /2.4GHz, 1066MHz, 8MB, BOX/

+ Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

+ Zalman Pasta termoprzewodząca ZM-STG1 (3,5g)

Asus P5Q Pro /intel P45/

2x A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition

Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

Pioneer DVR-215 SATA (black)

Cooler Master Elite 330 (Black)

Pentagram 500W Silent Force CAV-500-A12S

jednak bedzie 8 gb ramu,

i pytanie: ten zasilacz 500W wystarczy?

Edytowane przez yeroo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Q9450 nawet przy 4gb ramu a nie 8gb będzie nadal brakować około 200zł, a nie bardzo jest tu z czego odjąć. Można poki co zrezygnować z Karakorum czyli bedzie kolejne ~70-80zł, dysk 320gb ~ kolejne 50zł, dołozyć 80;) i bedzie q9450. Wiadomo jest to lepszy procesor, mniej się grzeje i jest szybszy nie tylko ze względu na zegar ale ze względu na wytwarzanie w technologii 45nm, ale czy jest sens dwać 2x więcej za q9450, hmmm srednio wg warto, chociaż procesor napewno bardziej przyszłościowy. Można zainwestować w Q9300 ale to półśrodek i jest kastratem więc ten wybór też niekoniecznie dobry. Może jednak Q6600 najlepszym wyborem, a 8gb ramu hmmm sporo, ale w grafice się przyda. Kup 4gb, jak będzie brakować dokup drugie 4gb. Być może że w ogóle zaoszczędzisz 200zł bo ram się nie przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no bardzo sie zastanawiam, czy jest sens kupowania q9450- jesli naprawde jest warto ujal bym ramu i dysk mniejszy i pieniadzy by starczylo. Najbardziej zalezy mi na szybkosci renderowania, dlatego chcialbym go jak najbardziej podkrecic. Czy duzo wiecej bym go mogl podkrecic na Karakorum niz Q6600?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi