dede Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam. Sprawa wygląda tak: Teraźniejsza konfiguracja: -Athlon 64 3000+ AM2 + AC 64 PRO -Biostar Tforce 4 Ultra AM2 Cel: zmiana procesora/platformy na coś nowszego. a) Zmiana procesora na Athlona X2 5000+ Black Edition b) Zmiana platformy na Intel Dual-Core E2180 + Gigabyte GA-P35-DS3L IP35 Kwestia $: do wydania max. 200zł + ewentualne $ ze sprzedanych części (procesor+chłodzenie/płyta). Wykorzystanie komputera: wszystkiego po trochu. Więc... co lepiej ? Opłaca się całkowicie zmieniać platformę ? Czy róznica między Intelem a AMD jest warta dokładania ~80zł + zakup nowego chłodzenia ? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Athlon ma odblokowany mnożnik, więc teoretycznie powinien się dobrze kręcić. Za to, przy zakupie Intela, masz lepszą płytę główną i procka, który spokojnie wykręcisz na 2.8-3 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahaheel Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Weż Intela i ta plytę glówną. Sam ja mam, procesor E4600 cały czas chodzi na 3 GHz podkręcony (na boxowym chłodzeniu), żadnych niespodzianek i duża wydajność . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Jeśli chcesz podkręcać, to Intel, w przeciwnym wypadku AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 OC jak najbardziej wchodzi w grę. Ale czy na BOX'ie da się przyzwoicie wykręcić CPU przy "normalnych" obrotach wentylatora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 OC jak najbardziej wchodzi w grę. Ale czy na BOX'ie da się przyzwoicie wykręcić CPU przy "normalnych" obrotach wentylatora ? Ja brał bym do tego jakiegos Athlona F3 np 5200+-dobre oc 2mb L2...3,0-3,2 zrobisz na boxie,nawet masz dobra płytke. Jeżeli chce ci się bawić w sprzedawanie i kombinowanie to bierz intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C4rlo Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 OC jak najbardziej wchodzi w grę. Ale czy na BOX'ie da się przyzwoicie wykręcić CPU przy "normalnych" obrotach wentylatora ? Ja też polecę intela. Sam mam e2160@2,7GHz chłodzone boxem i temp. w idle ok.34* przy ok. 1000rpm. Przy obecnych upałach może troszkę więcej ale jak na box'owe chłodzenie nie narzekam. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Sopel, ja mam chłodzenie na AM2 ;) I fakt faktem, że zeby sprzedać płyte może być problem... Czy różnica wydajności między Intelem a AMD jest warta świeczki ? Jest może na forum ktoś kto miał X2 i przesiadł się na intela albo odwrotnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 http://new.benchmark.pl/index.php/testy_i_...trona/1820.html Może to coś ci podpowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Hmmm... Po przejrzeniu tego testu wydaje mi się, że przechodzenie na Intela nie jest warte zachodu. Różnice pomiędzy szybciej taktowanym e2200 od e2180, a Athlonem X2 5200+ 65nm są minimalne, a czasem nawet na korzyść AMD. Oczywiście są to testy na taktowaniach domyślnych... A jak jest po oc to już nie wiem. EDIT: Zapomniałem wspomnieć o tym, że prądożerność procesora też sie liczy ;). Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez dede Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 po oc lekko na kozysc intela ale mysle ze nie ma sensu kupowac E2200 w twoim przypadku kup 5200+ i bedzie git, jak zmieniac na intela to minimum E7200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) po oc lekko na kozysc intela ale mysle ze nie ma sensu kupowac E2200 w twoim przypadku kup 5200+ i bedzie git, jak zmieniac na intela to minimum E7200 Co racja to racja :wink: jeżeli allegro wchodzi w gre to polecam : http://www.allegro.pl/item409946674_amd_at..._65w_gw_fv.html i NIE bierz brisbana Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Czemu nie brać Brisbana ? Ja myślałem nad http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=AMD+64+X2+5000+WOF ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Czemu nie brać Brisbana ? Ja myślałem nad http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=AMD+64+X2+5000+WOF ;) 1-Bo jest wolniejszy od F3 windsora 2-Bo Ma mniej pamięci L2 Nie wiem co ci da odblokowany mnożnik...F3 spokojnie poleci na 3,2ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Jak masz dac 200zl za procka AMD, to naprawde zastanow sie dobrze :) Na Intelu masz teraz fajne plytki nawet po 150zl, do tego niedlugo wychodzi E52xx w cenie ok. 200zl ktory zapowiada sie bardzo ciekawie... 4Ghz podobno robi ;) Poza tym, to teraz takiego E2140 wyrwiesz na allegro za 100-120zl, a wszystkie z czterech E2140 jakie mialem, spokojnie lecialy 3,2Ghz na fajnych napieciach. E2160 krecily sie troche gorzej, aczkowiek rowniez bardzo dobrze. Najgorzej wypadaly E2180, wiec jak bys bral Intela, to szukaj raczej E2160, a najlepiej E2140. Co do AMD, to akurat wielkosc cache L2 to ostatnie na co patrz. W tescie na Egieldzie ladnie widac, ze nawet 512kb nie jest specjalnie wolniejsze od 2mb w AMD. Roznice 1-2FPS. Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...