Kinslayer Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Posiadam lapka Dell Inspiron 1520, z dyskiem: Chcialbym wymienic ten dysk na Samsunga 7200rpm HM251JJ (tez 250GB) HD Tune opisuje tego hdd tak: Screen na lapku Compal FL90 usera: Patrzac na wydajnosc Samsunga, gdzie odczyt jest na poziomie 70mb/s wymiana dysku powinna znacznie przyspieszyc dzialanie lapka. Moj WD ma odczyt 48 mb/s. Jeden dysk jest na sata1, drugi na sata2, lapek jest dosc nowy technologicznie, ale niezbyt wiem gdzie sprawdzic czy obsluzy on bez problemu Samsunga z sata2. I tu wlasnie jest moja prosba czy moglby ktos posluzyc rada co do tej kwestii, czy samsung bedzie w trybie sata2 chodzil :) Z gory dziekuje Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez Kinslayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Jak to gdzie sprawdzic? google zamkneli? Oba lapki są na tym samym chipsecie. Zresztą ograniczenie dysku do Sata I nie zmniejszy jego szybkosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Jak to gdzie sprawdzic? google zamkneli? Oba lapki są na tym samym chipsecie. Zresztą ograniczenie dysku do Sata I nie zmniejszy jego szybkosci. Piszac mojego posta siedzial ze mna kumpel i mowilem mu ze pewnie na polskim forum mnie pojedzie ktos ze nie szukalem itp itd... i tak tez sie stalo. Przejzalem ostatnio temat na forum : http://forum.lowyat.net/topic/491054 o tym lapku i co jakis czas,praktycznie co pare stron pojawialy sie wrecz banalne pytania w stylu, czy przywracajac firmowe ustawienia biosu czy nie sformatuje mi to hdd oraz pytanie o typ pamieci w grafice 8600GT, ktore to co pare stron sie powiela... i praktycznie za kazdym razem kazdy dostawal odpowiedz, nawet jak byla ona strone czy dwie wczesniej. Sry za oftopa Jednakze dzieki za odpowiedz o chipsecie, nie patrzalem na to od tej strony. Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez Kinslayer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) na pewno zobaczysz różnicę. wcześniej miałem 7200.2 więc zmieniłem też na 7200 i różnica jest. kopiowanie filmy z D na C stary dysk 40s. nowy 28s kopiowanie paczki zdjęć. stary dysk 55s. nowy dysk 33s test był robiony na identycznym systemie zrobionym z backup'u róznica jest. trzeba jednakz tym się liczyć że dysk jest głośny. wcześniej mój seagate 7200.2 był znacznie bardziej cichy. Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez GRANDMASTER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...