toms83 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam. Ostatnio zakupiłem na użytek własny, miernik prądu. Posprawdzałem sobie sprzęty które mnie interesowały a na koniec zostawiłem sobie swój kompik. Jakie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem że sprzęt z sygnaturki ma w idle +/- 120W, stress ( na szybko odpalony HL2 EP2 ) 160 W. Czy możliwe, żeby dosyć mocny sprzęt pobierał " tylko" tyle prądu? Mierzył ktoś z Was pobór swoich PC i mógłby sie podzielić informacją? Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Jakie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem że sprzęt z sygnaturki ma w idle +/- 120W, stress ( na szybko odpalony HL2 EP2 ) 160 W. możliwe realne i prawdziwe pozdrawiam [zasilaczowych]watt-omaniakow Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) możliwe realne i prawdziwe pozdrawiam [zasilaczowych]watt-omaniakow No to ładnie te wszystkie firmy nakręcają ludzi jak to bez min 500W nie da się dzisiaj żyć. Przecież tutaj starczyłaby cicha 320W ( mam taką w 2 kompie ) i byłby luzik. Ech, życie <_< Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam. Ostatnio zakupiłem na użytek własny, miernik prądu. Posprawdzałem sobie sprzęty które mnie interesowały a na koniec zostawiłem sobie swój kompik. Jakie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem że sprzęt z sygnaturki ma w idle +/- 120W, stress ( na szybko odpalony HL2 EP2 ) 160 W. Czy możliwe, żeby dosyć mocny sprzęt pobierał " tylko" tyle prądu? Mierzył ktoś z Was pobór swoich PC i mógłby sie podzielić informacją? Też mam taki miernik, największy pobór energii z gniazdka udaje mi się osiągnąć włączając ORTHOS + FurMark, wtedy wychodzi ~205W w grach typu CRYSIS moj komp max ~170W komp jak w podpisie idle 98W Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quazar Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zwyczajnym miernikiem nie zmierzycie poboru prądu przez zasilacz impulsowy. Więcej do poczytania tutaj --> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1022550.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Tak ale ja miałem na myśli przyzwoity miernik tzw gniazdkowy pokazujący realny pobór energii z gniazdka, uwzględniający cosfi np http://www.allegro.pl/search.php?string=miernik+energii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedstar Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Sprzęt jak niżej i ja mam trochę wyższy pobór prądu: IDLE (Windows sam) - ok.160W a w Stresie ok.240W (3dmark06 - max. co podał) oczywiście wszystko bez monitora. Monitor 25 Watt . Urządzenie podaje dobry pobór gdyż sprawdzałem na innych sprzętach np.LCD 32cale ok 132Waty. Aha w kompie jeszcze jakieś 4 wentyle i do tego 2 urządzenia USB. Czemu mi podaje że bierze więcej Wattów nie wiem. Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez Speedstar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 (edytowane) Też sprawdzałem miernik na innych sprzętach, żeby wykluczyć ewentualne błędy pomiaru. Miernik podłączany do gniazdka i dopiero do niego urządzenie które sprawdzam. Takie coś mam: http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.p...is&nr=70945 Edytowane 3 Września 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Zwyczajnym miernikiem nie zmierzycie poboru prądu przez zasilacz impulsowy.Tanie elektroniczne watomierze wbrew pozorom lepiej nadają się do pomiaru energii pobieranej przez komputery niż elektro-mechaniczne mierniki używane przez energetykę. Ale jest jedno ale: mierzą one moc czynną, która jest tylko częścią mocy pobieranej przez zasilacz - można więc obliczać koszty użytkowania PC, ale nie moc pobieraną faktycznie przez kompa. Błąd (zaniżenie wyniku) zależy przede wszystkim od systemu PFC w zasilaczu - im jest lepszy, tym bardziej dokładny wynik otrzymamy, ale też więcej kasy elektrownia szarpnie ;) Mniej więcej można skorygować wynik tak: P=U*I/cosFI - będzie to znacznie bliżej prawdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quazar Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Błąd (zaniżenie wyniku) zależy przede wszystkim od systemu PFC w zasilaczu - im jest lepszy, tym bardziej dokładny wynik otrzymamy, ale też więcej kasy elektrownia szarpnie ;) PFC i koszt prądu elektrycznego to dwie różne sprawy. Im lepsze PFC tym mniej energii marnuje się, energii za którą w Polsce się nie płaci. Płacimy tylko za moc czynną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Ale jest jedno ale: mierzą one moc czynną, która jest tylko częścią mocy pobieranej przez zasilacz - można więc obliczać koszty użytkowania PC, ale nie moc pobieraną faktycznie przez kompa. Błąd (zaniżenie wyniku) zależy przede wszystkim od systemu PFC w zasilaczu - im jest lepszy, tym bardziej dokładny wynik otrzymamy, ale też więcej kasy elektrownia szarpnie ;) Mniej więcej można skorygować wynik tak: P=U*I/cosFI - będzie to znacznie bliżej prawdy. OK. Czyli tak. Wartość którą podaje mi miernik, mogę wykorzystać do obliczenia wydatków na prąd za kompa. Ale faktyczna ilość pobieranej energii jest inna ( większa )? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 OK. Czyli tak. Wartość którą podaje mi miernik, mogę wykorzystać do obliczenia wydatków na prąd za kompa. Ale faktyczna ilość pobieranej energii jest inna ( większa )?Do oszacowania wydatków na prąd za kompa najlepiej nadaje się licznik (na liczniku jest opisana ilość obrotów tarczy na kilowatogodzinę) i stoper. Największa różnica będzie przy zasilaczu bez aktywnego PFC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Quazar: Moc bierna oraz moc zawarta w harmonicznych to też moc - zasilacze imp. ją wykorzystują, nie marnują. To elektrownia ma problem z przesyłem i zliczaniem tej mocy - PFC pomaga elektrowni, a nie użytkownikowi (tym bardziej, że zwiększa cenę zasilacza). Z drugiej jednak strony z powodu strat Energetyka podniesie ceny i wyjdzie na to samo - jak się nie ustawisz, zawsze d*pa z tyłu ;) ... a niezależnie od tego czy masz PFC, czy nie Energetyka i tak ceny podniesie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 realnie można zaoszczędzić tylko na sprawności .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 możliwe realne i prawdziwe pozdrawiam [zasilaczowych]watt-omaniakow kupiłem zasilacz 550W z kilku powodów jednym jest ewentualne CF w przyszłości drugim jest kultura pracy takiego zasilacza oraz jego zywotność 300W pracowałaby (pod obciążeniem) bliżej granicy swoich mozliwości, mocno sie grzejąc, dając często niestabilne napięcia 550W pracuje w zakresie optymalnym (20-60%), jest zimny, cichy i podziała lata warto zauważyc, że kondensatory w zasiłkach to najbardziej 'siadająca' część i po ok 5 latach mamy już ok 60-70% wydajności zasiłki jeśli planujemy zasilacz 'na dłużej' to lepiej brac z zapasem co nie zmienia faktu, że kupowanie kobył po 800W nawet do Quada i 8800 w sli to przeginka... chyba, że dodamy 4 dyski w Raidzie i interfejs na firewire zasilany z kompa wszystko zalezy od tego, co robimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 ... Mierzył ktoś z Was pobór swoich PC i mógłby sie podzielić informacją? Tu jest trochę wyników pomiarów z różnymi kartami graficznymi. http://www.techpowerup.com/reviews/Powerco...HD_4670/24.html Tu w innych konfiguracjach: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3405&p=9 http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3372&p=10 http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3341&p=22 Tu jest przydatna tabelka do ilustracji jak bardzo potrafią się różnić HDD typowe dla desktop pod względem potrzebnego im prądu zwłaszcza podczas rozruchu: http://www.storagereview.com/WD3000BLFS.sr?page=0%2C5 Do laptopów (do desktop też się nadają zwłaszcza SATA): http://www.storagereview.com/160notebook.sr?page=0%2C5 Do serwerów: http://www.storagereview.com/ST973451SS.sr?page=0%2C5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bARtOMi Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 @ Burning generalnie dobrze prawisz ale kto teraz kupuje zasilacz na lata ? za te 5 lat to będą już inne wtyczki do zasilania kart graficznych czy płyt głównych, przecież całe sztaby ludzi w dziale marketingu siedzą i myślą co tu wymyślić żeby zmusić użytkowników do kupna nowego i nowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...