Skocz do zawartości
zuflas

Klucz Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo!

Kupiłem niedawno Lenovo z XP Prof SP2, ale mi się wysypało wszystko. A lenovo płytki nie daje... tylko klucz. Mam zatem legalny klucz, a nie mam windowsa.

Czy jeślibym pozyczyl windowsa XP od sąsiada to czy byłaby możliwość zamiany po instalacji jego na mój legalny klucz, który dostałem z laptopem i czy to byłoby przestępstwo? Jeśli nie to jak to zrobić? Oczywiście tak, żeby po zamianie działały update i żeby klucza nie odrzucał...

Jestem też na gg

Edytowane przez zuflas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłaby albo by nie była. Na dedykowanych OEMach zwykle są inne klucze. Jesli sąsiad ma legalną kopie systemu to mozesz próbowac. I nie ma potrzeby zeby instalowac na jego kluczu. Jak nie zadziała wlasciwy juz na etapie instalacji to nie masz po co instalowac systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wpiszesz ten klucz co masz na licencji przyklejonej do lapika, to Bill uzna, że masz legala i nie będzie żadnych problemów z aktualizacjami i takimi tam.. Co do pożyczania płytki (oryginalnej oczywiście) i jej używania.. Nie wiem, czy jest to legalne (z nastawieniem na nie - gdzieś był artykuł o legalnym przejściu z Visty na XP i tam był opisany problem z płytką XP) Ale jeżeli użyjesz SWEGO klucza, to co tam - przecież musisz mieć system by na sprzęcie pracować :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U sąsiada ta sama wersja windowsa, ale nie uzna klucza z lenovo.

Nie wiem jak z tego wybrnąć. Lenovo sprawy oprogramowania zleciło prywatnej firmie Blasc z Warszawy, a Ci proponują mi vistę za 100 zł.

Nie chce dwa razy płacić za system, kupiłem dwa tygodnie temu xp... Poza tym nie chcę visty...

Dzwoniłem do microsoftu, ale tam mówią, że lenovo powinno przysłać mi płytkę na żądanie. lenovo odsyła do Blasc, a Blasc płytki systemowej nie przyśle.

Zmora legalnego oprogramowania. Wszyscy mają daleko jak już im zapłacisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po co Ci oryginalny nośnik ? nośnik to dane, które są bezużyteczne bez klucza, za kórty defacto się płaci - zobacz jak wygląda sprawa z office 2007 - kupujesz oem i nie ma płyty. skąd węźmiesz nośnik to Twoja sprawa. możesz kupić, ściągnąć, pożyczyć.

na dysku Twojego notka masz partycję recovery - z niej przywracasz system.

podsumowjąc - możesz ściągnąć, wziąć od kumpla płytę z windowsem xp. klucz, który masz pod notkiem tak czy siak zadziała.

p.s. microsoft ma 7 sposób na uznanie, że system jest oryginalny

fakrura, nośnik, licencja, itp. masz dowód zakupu i licencje :) działaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi