zuflas Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Hejo! Kupiłem niedawno Lenovo z XP Prof SP2, ale mi się wysypało wszystko. A lenovo płytki nie daje... tylko klucz. Mam zatem legalny klucz, a nie mam windowsa. Czy jeślibym pozyczyl windowsa XP od sąsiada to czy byłaby możliwość zamiany po instalacji jego na mój legalny klucz, który dostałem z laptopem i czy to byłoby przestępstwo? Jeśli nie to jak to zrobić? Oczywiście tak, żeby po zamianie działały update i żeby klucza nie odrzucał... Jestem też na gg Edytowane 9 Sierpnia 2008 przez zuflas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Byłaby albo by nie była. Na dedykowanych OEMach zwykle są inne klucze. Jesli sąsiad ma legalną kopie systemu to mozesz próbowac. I nie ma potrzeby zeby instalowac na jego kluczu. Jak nie zadziała wlasciwy juz na etapie instalacji to nie masz po co instalowac systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuflas Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 to wiem że by nie pasował mój ale czy dało by się go jakoś dopasować?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 jak wpiszesz ten klucz co masz na licencji przyklejonej do lapika, to Bill uzna, że masz legala i nie będzie żadnych problemów z aktualizacjami i takimi tam.. Co do pożyczania płytki (oryginalnej oczywiście) i jej używania.. Nie wiem, czy jest to legalne (z nastawieniem na nie - gdzieś był artykuł o legalnym przejściu z Visty na XP i tam był opisany problem z płytką XP) Ale jeżeli użyjesz SWEGO klucza, to co tam - przecież musisz mieć system by na sprzęcie pracować :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Jakby nie pasował to by sie nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuflas Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 U sąsiada ta sama wersja windowsa, ale nie uzna klucza z lenovo. Nie wiem jak z tego wybrnąć. Lenovo sprawy oprogramowania zleciło prywatnej firmie Blasc z Warszawy, a Ci proponują mi vistę za 100 zł. Nie chce dwa razy płacić za system, kupiłem dwa tygodnie temu xp... Poza tym nie chcę visty... Dzwoniłem do microsoftu, ale tam mówią, że lenovo powinno przysłać mi płytkę na żądanie. lenovo odsyła do Blasc, a Blasc płytki systemowej nie przyśle. Zmora legalnego oprogramowania. Wszyscy mają daleko jak już im zapłacisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 ale po co Ci oryginalny nośnik ? nośnik to dane, które są bezużyteczne bez klucza, za kórty defacto się płaci - zobacz jak wygląda sprawa z office 2007 - kupujesz oem i nie ma płyty. skąd węźmiesz nośnik to Twoja sprawa. możesz kupić, ściągnąć, pożyczyć. na dysku Twojego notka masz partycję recovery - z niej przywracasz system. podsumowjąc - możesz ściągnąć, wziąć od kumpla płytę z windowsem xp. klucz, który masz pod notkiem tak czy siak zadziała. p.s. microsoft ma 7 sposób na uznanie, że system jest oryginalny fakrura, nośnik, licencja, itp. masz dowód zakupu i licencje :) działaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuflas Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Gdyby działał mój klucz pod innym nośnikiem to by było po sprawie, ale nie działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sniper Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 W lenovo samemu sie robi recovery płytki i o dziwo tylko na nośnikach cd - 6 płyt chyba na to idzie - poza tym chyba powinna być zaszyta partycja recovery. Co do instalki to poleci bez problemu z oem 1opk home i pro też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuflas Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 PROBLEM ROZWIĄZANY! Uwaga: sterowniki lenovo do windows xp wchodzą w konflikt z windows xp. Jeśli macie jakiś problem - szukajcie najpierw w sterownikach! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 cokolwiek to znaczy wolę nie dopytywać :] masz recovery nie wiem gdzie jest problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...