Sabtuz Deamon Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Witam! Od dawien dawna miałem problemy z podkręceniem pc'ta. Wczoraj, wyczytałem na pewnym forum, że może to być wina biosu (ver. F2). Ściągnąłem więc wersję F8 (zalecaną w tamtejszym artykule) oraz @BIOS, przez który chciałem wrzucić biosa. Wszystko ładnie pięknie, pasek stanu sobie lata, obraz co chwila się zatrzymuje, czyli tak jak powinno być. A tu nagle na sam koniec "bios loading failed" tak z niczego. Zbytnio się tym nie przejąłem, bo uruchomiłem PC ponownie i działał normalnie. Zostawiłem go na noc włączonego. Rano wstaję, a na pulpicie się jakieś dziwne rzeczy dzieją, jakiej aplikacji nie włączę to ją wywala i po resecie kompa juz się nie włączył, wyskakuje tylko cmos checksum error, a gdy daję del lub F1 zaczyna migać kursor w lewym górnym rogu i nic się nie dzieje. Cóżże zrobić teraz z tym fantem? Z góry dzięki za odpowiedzi! sabtuz PS. Specyfikacja pc: gigabyte k8nf-9, athlon 64 3000+, 2 x 1 gb ddr geil (dual channel), win xp pro sp2 64bit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Może to głupie ale wejdz do biosu i ustaw Automatyczne ustawienia(Load optimized Defaults) lub wgraj poprzedni bios W ostateczności musiałby być Flash lub płytka padła :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtuz Deamon Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Może to głupie ale wejdz do biosu i ustaw Automatyczne ustawienia(Load optimized Defaults) lub wgraj poprzedni bios W ostateczności musiałby być Flash lub płytka padła :wink: Tylko, że ja nie mam jak wejść do tego biosu. Daje DEL a wyskakuje tylko kursor w lewym górnym i miga, nic się nie dzieje <_< A jak wgrać ten poprzedni bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Tylko, że ja nie mam jak wejść do tego biosu. Daje DEL a wyskakuje tylko kursor w lewym górnym i miga, nic się nie dzieje <_< A jak wgrać ten poprzedni bios? To zresetuj go zworką na płycie lub wyjmij bateryjke na minutę i odłącz zasilanie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtuz Deamon Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 To zresetuj go zworką na płycie lub wyjmij bateryjke na minutę i odłącz zasilanie... To również robiłem i nie poskutkowało :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 To również robiłem i nie poskutkowało :sad: Po prostu nie powiodła się zmiana biosu... Można by wgrać biosa z dyskietki...ale za bardzo nie wiem jak. :wink: W ostateczności Flash biosu w servisie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtuz Deamon Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Po prostu nie powiodła się zmiana biosu... Można by wgrać biosa z dyskietki...ale za bardzo nie wiem jak. :wink: W ostateczności Flash biosu w servisie Ok, tak też zrobię. Jutro oddam do serwisu pc. Czy to mogło być wywołane tym, że mam winde 64 bit? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Ok, tak też zrobię. Jutro oddam do serwisu pc. Czy to mogło być wywołane tym, że mam winde 64 bit? Winda nie ma nic z tym wspólnego... raczej mogłes pomylić się i wgrać inny bios (pod inną płytę lub rewizje} Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez Sopel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...