Skocz do zawartości
metmusic

Dysk Sata 2 Na Kontrolerze Pci?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem dość starej płyty ABIT NF7 S v.2.0 z zintegrowanym kontrolerem SATA 1.

Chce zakupić sobie 2 dyski twarde i spiąć je w RAID 0 i teraz pytanie - nie opłaca mi się szukać dysków na SATA 1, mój kontroler SATA 1 oczywiście nie wyciągnie z dysku SATA 2 jego możliwości - czy zakupienie kontrolera PCI SATA 2 na taką płytę spowoduje że dyski będą szybsze niż podłączone na SATA 1??? Być może pytanie jest trywialne ale nie wiem czy czasem inne komponenty z mojej płyty nie spowolnią dysku SATA 2 i nie zrobią z niego SATA 1 mimo dokupienia kontrolera SATA 2. Do tego dochodzi problem że z tego co widzę kontrolery SATA 2 sa na PCI Express a ja takowego nie mam - czy w tym układzie jest po jabłkach?

Mam nadzieję, że nie skomplikowałem za bardzo pytania :)

Pozdrawiam i z góry dzięki za odp.

Edytowane przez metmusic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie opłaca się szukac dysków SATA1 - większośc hdd SATA2 powinno poprawnie pracowac na kontrolerze SATA1.

Natomiast jeśli chodzi o RAID0 - niestety jest to średnio sensowne, ponieważ na SiI3112A wyciągniesz ok. 90MB/s, czyli tyle ile na dobrym pojedyńczym dysku, za to bez zwiększonego obciążenia CPU.

Kupowanie kontrolera SATA2 ma sens tylko dla dysków nie obsługujących SATA1 - nie będzie miało wpływu na wydajnośc. W praktyce (czyli przy "normalnym" użytkowaniu dysku) SATA2=SATA1=ATA w trybie UDMA5/6. Jeśli zależy Ci na klepaniu rekordów w HD-Tach'u - na tej płycie się to nie uda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi