adek755 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Witam! Jakis czas temu zakupilem nowy PC. Nie wiem czy wazne czy nie, ale taki: Intel Core 2 Duo E2160 MSI NEO 2 FIR OCZ PLATINUM rev 2 2x 1GB DUAL CHANNEL CL4 PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3 Sonic+ AC Freezer 7 Pro Modecom MC-350 Zestaw przyszedł w sobote rano, niestety nie mialem jeszcze okazji sie nim nacieszyc... Dysk pozostawilem swoj narazie - Western Digital WD800JB 80GB ATA. Podłączylem go tasma ATA, niestety przy uruchamianiu pojawia się komunikat "plik hal.dll zostal uszkodzony lub jego brak skopiuj owy plik" czy cos w tym stylu. Widze w iternecie ze to jest jakis znany problem, jednak mi nic nie pasuje. Zawiozlem bowiem HDD do kolegi i skopiowalem hal.dll. Zainstalowalem winde na nowo bez formatowania i gitara. Komp sie odpala windows smiga itd. Wracam do domu, podlaczam z niecierpliwoscia HDD i :wsciekly: znow ten sam napis. Nastepnego dnia znow wpadlem do kolegi zeby poszukac w necie rozwiazania. Podlaczylem swoj dysk z ciekawosci i... smiga. U mnie nie, a u kolegi owszem. Troche mnie to zmartwilo. Wina sprzetu? Bardzo prosze o kazde porady jak rozwiazac ten problem. Nie mam pojecia co jest przyczyna. Przeciez to nowy PC :wsciekly: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Problem: Uszkodzenie lub brak pliku HALL.DLL Rozwiązanie: "Podczas startu systemu pojawia się komunikat dotyczący braku lub uszkodzenia pliku HALL.DLL.." Biblioteka HAL.DLL odpowiada za jedną z warstw obsługi sprzętu w Windows 2000/XP (dokładnie za tzw. Hardware Abstraction Layer). Winnym zaistniałej sytuacji może być zbiór boot.ini. Aby go naprawić, stosujemy następującą procedurę: - ustawiamy w BIOSie opcję uruchamiania komputera z krążka CD - wkładamy do napędu bootowalną płytę CD z Windows XP i uruchomić komputer z jej użyciem - wchodzimy do konsoli odzyskiwania systemu - wpisujemy polecenie: bootcfg /rebuild - przywracamy w BIOSie uruchamianie z dysku twardego - wyjmujemy krążek z napędu CD i restartujemy komputer Może pomoże.... Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez pemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) :rolleyes: smigam sprawdzic ... Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez adek755 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Jak dobrze rozumiem to na tym dysku miałeś zainstalowany system już?? I włożyłeś poprostu tak sobie do innego kompa?? To się nie dziwię że nie działa, u kumpla śmiga bo może miał sprzęt podobny do Twojego starego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zainstaluj system na swoim sprzęcie, gwarantuję, że wtedy ruszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 odkopuję ten temat jedynie w celu wyjaśnienia sprawy - jak rozwiązałem problem. Źle bym się czuł gdybym się z Wami nie podzielił relacją, podczas gdy problem już dawno rowiązany. Więc tak jak na wstępie zaznaczyłem, wyskakiwał mi ten błąd (hal.dll) przy starcie na dysku Western Digital WD800JB (ATA). Po formacie było to samo co najdziwniejsze i nie mogłem nawet zainstalować XP. Problem został rozwiązany, ale do końca tego nie zrozumiałem do dziś. Otóż nie męczyłem się już, tylko pożyczyłem od kolegi dysk SATA i jechałem tydzień na jego dysku. Jak wrócił z wakacji oddałem, no i cóż - spróbuję pobawić się jeszcze raz. Podłaczyłem - instalacja idzie. Nie rozumiem co się stało do dziś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saYmanik Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 źle wsadzony kebale lub był gdzies zagięty....innej mozliwosci chyba nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek755 Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 odkopuję ten temat jedynie w celu wyjaśnienia sprawy - jak rozwiązałem problem. Źle bym się czuł gdybym się z Wami nie podzielił relacją, podczas gdy problem już dawno rowiązany. Więc tak jak na wstępie zaznaczyłem, wyskakiwał mi ten błąd (hal.dll) przy starcie na dysku Western Digital WD800JB (ATA). Po formacie było to samo co najdziwniejsze i nie mogłem nawet zainstalować XP. Problem został rozwiązany, ale do końca tego nie zrozumiałem do dziś. Otóż nie męczyłem się już, tylko pożyczyłem od kolegi dysk SATA i jechałem tydzień na jego dysku. Jak wrócił z wakacji oddałem, no i cóż - spróbuję pobawić się jeszcze raz. Podłaczyłem - instalacja idzie. Nie rozumiem co się stało do dziś :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...