Skocz do zawartości
win32

Grafika 9600 Gt Vs 8800 Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Troszkę już wypadłem z rynku więc proszę o poradę :D . Chcę w moim sprzęcie wymienić GPU (7600GT) na coś nowszego. Wacham się pomiędzy 9600GT a 8800 GT , a dokładniej która będzie lepiej pasować do konfigu :

A64x2 4200 non OC (939)

2 GB DDR 400 2-2-2-5

Asus A8N SLI Premium

Tagan 530 Watt

(pozostałe szczegóły w sigu)

zestaw nieco leciwy, ale dalej daje radę w grach (COD4 np :D) , jendak już powoli brakuje mu FPSow.

CPU w razie potrzeby można podkręcić ( daje radę 2.6 GHz stabilnie) .

Tak więc pytanko którą grafę lepiej ?? . Nie chcę zmieniać całej platformy na C2D , jedynie nieco poprawić ten co mam ;)

i może od razu pytanie numer 2 : Jaki polecilibyście monitor LCD 20'' WIDE ? - zastososowanie j/w gry, multimedia, net itp.

jeżeli ma to jakieś znaczenie to dwa pozostałe monitory to 17'' Acer AL1715 i Benq T705

P.S

musi być NV ze względu na drugie GPU do obsługi 3ciego monitorka.

Pozdrawiam

Edytowane przez win32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Ci powiem tyle że nie opłaca Ci się brać ani 9600GT ani 8800GT. Praktycznie w tej samej cenie dostaniesz radeona 4850 który jest o niebo wydajniejszy od tych kart, a do takiego GF 260 niewiele mu brakuje z tym że GF kosztuje praktycznie drugie tyle :)

procek będzie troche go blokował ale jak będziesz miał pare zł. to kupisz sobie jakiegoś athlona 6000 i będzie cacy lub w przyszłości zmienisz platforme na intel'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Ci powiem tyle że nie opłaca Ci się brać ani 9600GT ani 8800GT. Praktycznie w tej samej cenie dostaniesz radeona 4850 który jest o niebo wydajniejszy od tych kart, a do takiego GF 260 niewiele mu brakuje z tym że GF kosztuje praktycznie drugie tyle :)

procek będzie troche go blokował ale jak będziesz miał pare zł. to kupisz sobie jakiegoś athlona 6000 i będzie cacy lub w przyszłości zmienisz platforme na intel'a :)

No niezle zes do pieca dowalił....

On ma socket 939 wiec co gadasz o 6000?

88gt wyłapiesz za 300-330zł a 4850 minimum 430...wiec bez komentarza w dodatku pisze ze potrzebuje NV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9600 GT np asusa mogę mieć za 369 zł

układ GeForce 9600GT (G94); rdzeń @ 650 MHz, pamięć 512 MB - 256bit @ 1800 MHz DDR3 , magistrala PCI-E x16, 2x DVI, wyjście S-Video / composite oraz HDTV (component); Built for Vista, DX10, Shader Model 4.0, OpenGL2.0 , SLI technology support, chłodzenie aktywne

natomiast 8800GT od Gigabyte za 469 :

układ GeForce 8800GT; rdzeń @ 600 MHz, pamięć 512 MB @ 1800 MHz DDR3 (pamięć z interfejsem 256-bit), magistrala PCI-E x16, 2x DVI (przejściówka na D-sub 15-pin w komplecie); wyjście S-Video / composite oraz HDTV (component); sygnał DVI zgodny z HDCP

chyba bardziej oplacała by się ta 9600 GT do mojego kompa... , generalnie 8800 GT jest już dość słabo dostępna jak patrzę po sklepach i hurtowniach...

Ok, a jak wygląda kwestia z monitorem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi odnośnie kart :) , napewno coś wybiorę (chyba jednak 9600 ;) )

teraz powiedzcie co sądzicie o tym monitorku :

http://allegro.pl/item412151429_hit_nowy_d...pivot_w_wa.html

jest na matycy IPS , czy lepiej szukać czegoś na PVA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dodam jedną propozycję. 9800GT można dostać tanio. To jest 8800GT ale w technologi 55nm i z nową nazwą. Wejdź na ceneo.pl i skapiec.pl i wyszukaj sobie 9800GT, można znaleźć w cenie 340-350zł a takie pieniądze myślę, że warto zapłacić za tę kartę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi