Skocz do zawartości
G73

E7200 Vs E8400

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie, jako ze sprzedalem mojego dual core ktory swietnie sie krecil (nie wiem po co to zrobilem ale juz za pozno) planuje kupic ktorys z tych procesorow

z tego co wyczytalem w temacie o e8400 trafiaja sie teraz straszne padla, no i nie mam pojecia kompletnie co kupic zeby miec na ok rok (pozniej wymiana na quada)

chyba ze polecacie cos innego w rozsadnej cenie zeby ladnie sie podkrecil, max 400zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie trafiaja sie padaki :) ja kupowalem u siebie w Toruniu 2 tyg temu E8400 nie zadnego selekta i jest 4Ghz, 24/7 pelna stabilnosc przy 1.325V ale coz zalezy jak sie trafi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie trafiaja sie padaki :) ja kupowalem u siebie w Toruniu 2 tyg temu E8400 nie zadnego selekta i jest 4Ghz, 24/7 pelna stabilnosc przy 1.325V ale coz zalezy jak sie trafi :D

Padaka to to może nie jest ale Selekt też nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam pasuje nie grzeje sie a co to za roznica w V czy 1.275 albo 1.325 ? Bierze wiecej pradu czy skraca swoja zywotnosc :D A i tak sadze ze procka i tak sie co jakis czas zmienia :D Przeciez nie bede go trzymal 5 lat.

Edytowane przez e7us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakladajac ze na jednym jak i drugim osiagne te ~3.8GHz to czy warto doplacac te 130zl do e8400 :?:

zastosowanie kompa jak wiekszosci: gry, filmy, muzyka, net, czasami skompresuje jakis film

EDT:

kase mam ale ze tak powiem: nie szastam pieniedzmi

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDT:

kase mam ale ze tak powiem: nie szastam pieniedzmi

Jeżeli masz kasę i masz jeszcze czas to czekaj na rewizję e8400 - E0 (S-Spec SLB9J) lub e8500 też E0 (SLB9K) - już prawie teraz jest w cenie e8400.. A jak masz już nawet dużo pieniędzy to e8600 - ten dopiero ma potencjał :rolleyes:

Moje skromne zdanie, bo sam zamierzam dokonać takiej zmiany z e2160/3,25 przy 1,36V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest czy mam czekac bo nie rozumiem, chodzi o tego E8400

Chodz i o to, byś jeszcze tak chwilkę poczekał aż dostaniesz nową rewizję E0!! A czy to już e8400 czy e8600 to juz od Ciebie zależy, ale E0 (ma lepiej się kręcić - jak to w nowych edycjach pierwsze egzemplarze może będą warte zainteresowania) Nowa rewizją właśnie wchodzi do sprzedaży .. A kiedy będzie na półkach.. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam karakorum :)

moze tego e8500 wziac,

a czy ten quad 6600 po podkreceniu do ok 3GHz nie bedzie wydajniejszy od E8400/ 3.8GHz :?: :?:

znalazlem jakis wielki test porcesorow na benchmark.pl ale nie wiem na ile wiarygodny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam karakorum :)

moze tego e8500 wziac,

a czy ten quad 6600 po podkreceniu do ok 3GHz nie bedzie wydajniejszy od E8400/ 3.8GHz :?: :?:

znalazlem jakis wielki test porcesorow na benchmark.pl ale nie wiem na ile wiarygodny

Quad bedzie slabszy mniejsze takty i mniej kaszy na rdzen, do gier E8400 jest jak naraznie niezastapiony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8500 moze :?:

chce kupic raz, a dobrze tym samym nie umoczyc kasy bo jezeli nie bedzie znacznego skoku wydajnosci po przesiadce z DC E2160 3.2GHz to bezsensu bedzie jakikolwiek zakup/wymiana

jestem w przyslowiowej [gluteus maximus]

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym ze moje pamieci nie bardzo sie chca krecic, na 813MHz lapia blue screena przy 2.2V i dlatego potrzebny mi procesor z wiekszym mnoznikiem,

dla przykladu E8400 9x400 bedzie 3600max, natomiast ten E8500 przy mnozniku 9.5 bedzie to 3.8GHz

sprzedaz pamieci nie wchodzi w gre bo ten komp mi juz wyjdzie kolosalna sume

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie e8500 to nie opłacalny interes

Czemu nieopłacalny. 50zł więcej to nie dużo, jedni chcą je wydać inni nie. Nieopłacalny to można prędzej powiedziec o e8200 bo chwilami droższy od e8400, a chwilami tanszy o 10zł.

problem w tym ze moje pamieci nie bardzo sie chca krecic, na 813MHz lapia blue screena przy 2.2V i dlatego potrzebny mi procesor z wiekszym mnoznikiem,

dla przykladu E8400 9x400 bedzie 3600max, natomiast ten E8500 przy mnozniku 9.5 bedzie to 3.8GHz

W tym przypadku chyba warto E8500 bo niższego mnożnika pamięci i tak nie zrobic, więc jeśli chcesz wydać 50zł więcej i nie jest to problemem to bierz E8500;) Edytowane przez einar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedaz pamieci nie wchodzi w gre bo ten komp mi juz wyjdzie kolosalna sume

Skoro takie masz wymagania to... nie przepłacaj i kup sobie E7200. Te 3.8GHz większość zrobi i to ci chyba wystarczy. A jeśli jeszcze masz Karakorum... To tym bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście w Twoim przypadku gdy pamięci są problemem to bierz E7200 bo ma szyne 266mhz. A wykręcisz tyle ile się uda, ale nie spodziewaj się wielkiej róznicy wydajności skoro e2160 miałes na 3.2ghz ustawionego. Jesli uda się z e7200 zrobić 3.8 to trochę napewno poczujesz, ale niewiadomo czego to nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie trafił e7200 na 1,35v dopiero 3,6robi i cholera przy tym pokazuje 80stopni z poprawnie odbierającym (czytaj: gorącym w stresie) ciepło Karokorum.

Realtemp tak zachwalany w idle przy 9,5x333 (3166ghz) @ def 1,215v pokazuje mi 50stopni.

Nie wiem co jest grane, w biosie mam 38/39stopni na tych ustawieniach

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze jednak wziac tego E8500, na starcie mam 3.16 GHz wiec na te 3.8GHz powinien pojsc bez problemu bez zmiany napiecia badz ciut wyzszym bo w sumie to tylko lekko ponad 600MHz wiec chyba nie trafie az takiej padaczki ktora nie pojdzie conajmniej te 600 wiecej :?: :?:

moge go miec za ok 482zl

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi