Ragnor Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Witam! 1. Czy istnieje możliwość na tej samej parze dysków uruchomić jednocześnie raid 0 (powiedzmy na 100GB) oraz raid 1 (na kolejnych 100GB)? Czy też takie miksowanie trybów raid nie jest dozwolone? 2. Czy ktoś może podzielić się wrażeniami o raidzie 5? Jak się spisuje wydajnościowo w stosunku do raid 0? Jaki jest spadek wydajności w przypadku awarii jednego z dysków? Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 1. wyszukiwarka -> matrix raid 2. HW Raid5 wyciąga tyle samo co Raid0, czasami nawet więcej - nie ma znaczenia uszkodzenie 1 z dysków. Soft jest zauważalnie wolniejszy, a w przypadku awarii zwalnia jeszcze bardziej (co jest efektem ograniczeń nałożonych przez producentów a nie skutkiem samej awarii ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedź, jeszcze kilka pytań mam. 1. Z tego co znalazłem widzę, że istnieje taka możliwość ale tylko na chipsetach intela (zdaje się że od ICH5 w górę) i jest to rozwiązanie po części programowe a tego bym nie chciał. Jak jest w przypadku innych chipsetów (m.in. AMD790FX)? Obsługują one w pełni sprzętowo takie mieszanie różnych typów raidów na tej samej parze dysków? Nic na ten temat nie znalazłem, ale może obsługa tego jest na tyle oczywista, że nigdzie o tym nie wspominają ;). 2. Czy ktoś spotkał się z płytą na chipsecie AMD790FX, która obsługuje (ma dodatkowy kontroler) raid 5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Raczej nikt poza intelem nie bawi się w takie rozwiązania (przynajmniej nie słyszałem o takim przypadku). Wszystkie kontrolery Raid na mobasach są w 100% softwareowe. HW znajdziesz tylko w postaci kart PCI/-X/-E i jest to zazwyczaj drogi sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 No to tutaj mnie zaskoczyłeś. Sądziłem, że softwarowe rozwiązanie to założenie macierzy np. pod linuxem, gdzie system sam w pełni odpowiada za zarządzanie dyskami i podziałem danych. W takim razie czym różni są to, że raz kontroler raid jest zintegrowany z płytą a raz jako osobna karta PCI? Z tego co widzę, często te same kontrolery raid występują jednocześnie jako dodatkowy układ na MoBo oraz jako serce kontrolerów PCI. Tak więc ten opis co podałeś odnośnie wydajności softwarowych raidów odnosi się m.in. do zintegrowanych kontrolerów na MoBo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 W takim razie czym różni są to, że raz kontroler raid jest zintegrowany z płytą a raz jako osobna karta PCI?Sprzętowo nie ma żadnej różnicy - natomiast często różnią się biosy - droższe karty mają lepsze biosy (większe możliwości konfiguracji, obsługują więcej poziomów Raid, itp), jednak jest to nadal emulacja Raid oparta na zwykłym kilkukanałowym kontrolerze hdd. Poza tym producenci chipów oferują upgrady bios'ów zazwyczaj tylko do kart - kontrolery zintegrowane są skazane na łaskę producentów mobo, a ci raczej olewają temat. Tak więc ten opis co podałeś odnośnie wydajności softwarowych raidów odnosi się m.in. do zintegrowanych kontrolerów na MoBo?Kontroler HDD z programową emulacją Raid zawsze jest wolniejszy, niezależnie w jakiej formie jest wykonany. Najmniejsze "straty" są przy 2-dyskowym Raid0 - rosną one lawinowo wraz z ilością hdd i poziomem raid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Znalazłem wreszcie płytę, która ma to co potrzebuję (tylko trochę PCIe za dużo ;)), nowa płyta Asusa: http://www.purepc.pl/node/2713 jest na AMD790FX oraz ma obsługę RAID 5. Jak w jej przypadku będzie z wydajnością takiego RAIDu 5? Jak rozumiem tutaj wszystko jest w pełni sprzętowe, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Najtańszy (??) sprzętowy RAID 5 na złącze PCI-E to koszt ok 1200zł - http://www.komputronik.pl/Kontrolery/Seria...pelny,id,38495/ Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Jak w jej przypadku będzie z wydajnością takiego RAIDu 5? Jak rozumiem tutaj wszystko jest w pełni sprzętowe, tak?Jak już mówiłem wszystkie "kontrolery RAID" na mobo są softwareowe i nic nie wskazuje aby coś miało się zmienic pod tym względem. Jeśli spojrzec np na fotkę tego co zapodał DJ_AnT, to od razu widac dlaczego - taki kontroler to defacto autonomiczny, dedykowany system będący połączeniem PLD, RAMu i niezależnego CPU, co daje przygniatającą przewagę nad softem. Tak więc na tym Asusie jest soft R5 - będzie pracował jak soft... Dodatkowo jednak przed zakupem upewniłbym się że jest bootowalny, bo na stronie ASUSA nic na ten temat nie ma a z R5 na mobo różnie bywa pod tym względem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 raid5 w przypadku awarii zwalnia bo dane które sa odczytywane trzeba wygenerowac na podstawie bitów przystości o ile mnie pamięć nie myli - w zwiazku z czym niezlaeżnie czy bedzie to softwarowy czy sprzetowy to i tak zwolni - zaleta sprzetowego - odbudowa przebiega szybciej, co do samej wydajności - odczyt w 5 jest tak samo dobry jak w 0, zapis też jest niezły pod warunkiem włączenia buforowania (na intelu i tylko wtedy gdy mam ups) 4x HD501LJ 2x HD642JJ róznica wydajności dla pojedyńczych dysków to 15% na korzyść 640 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 raid5 w przypadku awarii zwalnia bo dane które sa odczytywane trzeba wygenerowac na podstawie bitów przystości o ile mnie pamięć nie myli - w zwiazku z czym niezlaeżnie czy bedzie to softwarowy czy sprzetowy to i tak zwolni - zaleta sprzetowego - odbudowa przebiega szybciej, ...Pamięc Cię nie myli - tyle że HW oblicza takie rzeczy ze 100x szybciej, więc nie ma różnicy w odczuciu użytkownika - stąd też odbudowa przebiega z szybkością ograniczoną praktycznie tylko przez interfejs HDD ;) Jako że zapodałeś wykres z HD_Tach'a należy się nieco wyjaśnienia - realnie taki wynik to fikcja i jest bardzo prosty sposób na sprawdzenie tego - zrób test w HD_Tune z "blokiem" 4kB - wynik zdechnie wraz z mitem o softwareo'wym kontrolerze, a to i tak optymistyczny wariant bo nie uwzględnia zwiększonych czasów wyszukiwania w realu, uzycie procka skoczy 3-5x, co jest i tak tylko częścią prawdy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...