bialyikar Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zastanawiam się, czy istnieje możliwość postawienia strony internetowej na jakimś routerze? Na przykład na dysku podpiętym do "WL-500GP". Ponoć można na nim zainstalować alternatywne oprogramowanie oparte na Linuxie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 istnieje; jeżeli ma być w sieci lokalnej to żaden problem a jeżeli masz zewnętrzny ip na ruter to może być i dla świata; co ma do tego soft na linuxie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialyikar Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Z tego co słyszałem, to rutery posiadają serwer www, ale czasami jest tylko do obsługi samego routera (czy jakoś tak) i nie da się postawić strony www. Stwierdziłem, że jeśli się zmieni oprogramowanie na linuxowe, to jego możliwości w tym zakresie się zwiększą. Chciałem to zrobić jako zamiennik serwera "składaka", postawionego na jakimś PC. Dzięki temu było by ciszej, mniej by się grzało i pewnie mniej prądu by czerpał taki router. Okazało się niestety, że będę potrzebować 2 adresy DNS do obsługi domeny, a wykupienie 2giego adresu jest porównywalne z ceną serwera, więc ta cała zabawa z routerem jako serwer www mija się z celem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 dokładnie a po drugie porównaj moc obliczeniową prosteego rutera z nawet starym składakiem na pentiumie 2/3 którego kupisz w cenie rutera ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Ale router mniej prądu ciągnie ;p. Kiedyś miałem mały serwerek z stronką na pentiumie 90mhz i 64mb ramu. Jak pod prostą witrynę www akurat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialyikar Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 I tak nie licząc ceny prądożerności, czy też mocy obliczeniowej, pozostaje kwestia drugiego DNS'a :/. Pozostaje wykupienie miejsca na serwerze <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 I tak nie licząc ceny prądożerności, czy też mocy obliczeniowej, pozostaje kwestia drugiego DNS'a :/. Pozostaje wykupienie miejsca na serwerze <_<istnieje coś takiego jak freedns.sgh.waw.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...