muchamucha Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Na początek mój sprzęt: Płyta główna: MSI K9N Ultra-2F Procesor: AMD Athlon64 3500+ 2,2Ghz AM2 Grafa: GALAXY GeForce 7600GS Zalman Edit. Ram: GOODRAM DDR2 1GB Dual Channel Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A 450W Otóż sprawa jest następująca... postanowiłem zmienić procesor na Athlona64 X2 5600+ 2.9 Ghz. Po zamontowaniu go okazało się, że coś jest nie tak - komputer w niespodziewanych momentach zaczął się wyłączać. Najczęściej podczas używania DC++ (2sekundy od rozpoczęcia ściągania), ściągania czagoś z intetnetu (pod koniec ściągania - 80-90% pliku), oglądania filmików, jak i grania w jakąkolwiek grę. Zauważyłem, że po zmniejszeniu taktowania w biosie do 2,2Ghz czas zanim komputer się wyłączy znacznie się wydłuża. Nie mam pojęcia o co chodzi. Może ktoś spotkał się kiedyś z czymś takim i byłby w stanie pomóc? Temperatury: Wartości napięć: PS. temperaturę sprawdzałem też 'ręcznie' - nic się nie grzeje, komputer był w serwisie, serwisanci rozkładali ręce... a i nie wiem czy tak ma być, ale setne części wartości napięć lekko skaczą. POMOCY! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 1.Wgraj najnowszy Bios może płytka ma problem z Brisbanem. 2.Podaj temp z CoreTemp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonco Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Wyłączał mi sie kiedys komp własnie w tak niespodziewanych momentach i hmm...chyba pomogły jakies aktualizacje windowsa lub zmiana sterowników na najnowsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchamucha Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 1.Wgraj najnowszy Bios może płytka ma problem z Brisbanem. 2.Podaj temp z CoreTemp Bios najnowszy, a temp z CoreTemp: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Puść na góra 30 minut ten test. Po 30 minutach (o ile komp sam się nie wyłączy) wykonaj twardy reset przyciskiem i odczytaj temp z poziomu BIOSu. Jeżeli komp wyłączy się podczas testu, to ustaw ręcznie napięcie dla procka 1.25V albo nawet 1.20V (o ile będzie chodził stabilnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchamucha Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Puść na góra 30 minut ten test. Po 30 minutach (o ile komp sam się nie wyłączy) wykonaj twardy reset przyciskiem i odczytaj temp z poziomu BIOSu. Jeżeli komp wyłączy się podczas testu, to ustaw ręcznie napięcie dla procka 1.25V albo nawet 1.20V (o ile będzie chodził stabilnie). Testowałem przez 40min, komp się nie wyłączył. Temp z Biosu to: • System Temp. - 40*C • CPU Temp. - 53*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Testowałem przez 40min, komp się nie wyłączył. Temp z Biosu to: • System Temp. - 40*C • CPU Temp. - 53*C O ile nie jest to minus 53 to temp są ok Może Dual-Core Optimizer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchamucha Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) O ile nie jest to minus 53 to temp są ok Może Dual-Core Optimizer Nie to nie jest minus 53 :lol2:, a Dual-Core Optimizer nic nie daje (przed chwilą sprawdziłem)... jestem już załamany Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez muchamucha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqious Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Sugeruję sprawdzić temperaturę zasilacza ręką. Może się okazać że to zasilacz nie jest dostatecznie chłodzony i gdy się przegrzewa - TYK. Takie zabezpieczenie przeciwprzegrzaniowe - miałem podobnie. Jeżeli masz możliwość - sprawdź z innym zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...