Skocz do zawartości
Duelist

Nowy Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Po dość długim okresie mam wreszcie możliwość wymiany PC'ta :) Co do większości części jestem pewien, jednak nie wiem którą płytę główną wybrać.

Procesor - C2D E7200

Karta graficzna - PowerColor HD4850

Dysk twardy - Samsung F1 320GB SATA

Pamięć ram - Geil 2x 1024, PC800 ultra

Zasilacz - CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 WATT

Płyta główna - GA-EP45-DS3L lub GA-EP35-DS3

Płyta max do 290zł, zależy mi głównie na podkręcaniu. Jednym z powodów moich rozterek jest wersja 2.0 złącza pci-e na płycie EP45 - jego wydajność w grach, oraz rozbudowa komputera w przyszłości, jako że wymiana całego przez kolejne 2 lata raczej będzie niemożliwa :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci zmień na A-data extreme 2x1GB

Zasilacz ok, ale mozna by się na innymi zastanowić, jakby zależało Ci na ciszy to możesz troche dołożyć do Pentagram CAV-500-A12S, kosztuje ok 160zł a jest to świetny zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc płytka z P45 (mam nadzieje, że pójdzie na FSB 400 :D no i z procesorem trafię :) ) Pamięci A-Data EE, tylko taktowane 800 czy 1066? Lepiej wziąć 1066 z CL5 i obniżyć zegary do 800 i CL do 4? Co do zasilacza, na ciszy mi szczególnie nie zależy - przyzwyczaiłem się do obecnego sprzętu, który po prostu buczy, głośno buczy :D - zastanawiam się nad tańszym Pentagrama; 460W Silent Force PSF-460-P12S. W ESC różnica cenowa to 50zł, tylko czy da radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te PSF`y to to samo co chiefteci. Seria CAV jest sporo lepsza bo napięcia na 12V trzyma bardzo dobrze i w sumie to jedna z najcichszych zasilaczy. Niestety z dostepnością w dobrych sklepach jest trochę gorzej, ale na np allegro mozna trafic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz adata - 800 na cl4 i bedzie super

bequiet wbrew pozorom lubia piszczec.....

dysk wiekszy - kilka groszy wiecej(640)

plyta na p35 styknie - jedyny zysk z pciex 2.0 to wiekszy prad dostarczany na zlacze.....i tak kabel musisz do grafiki podlaczyc...lepiej jak chcialbys zyskacd na wydajnosci to wez plyte p35 ale z raidem na intelu i dwa dyski po 320

ram tani bierz 4 giga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbynia:

twoje rady sie mają nijak do rzeczywistości ;]

po co komu 4GB ram na 32bit systemie?

lepiej wziąć 2 mniejsze dyski i rzucić je w raida (ja planuje 3 i zrobić raid5)

p45 ma 20-30% wyższą wydajność crossfire od p35

jedynie co do ramu sie zgodzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przewiduję CF, i tak jak napisałem wyżej, wezmę 2GB ramu, więcej na razie nie potrzeba i funduszy brak :P Na chwilę obecną najbardziej zależy mi na podkręceniu go zaraz po zakupie, żeby starczył jeszcze na rok - dwa. O ile trafię z procesorem, to liczę na FSB 400, że mnie płyta nie ograniczy. RAID możliwy w przyszłości - jak się znajdą fundusze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi