Duelist Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Po dość długim okresie mam wreszcie możliwość wymiany PC'ta :) Co do większości części jestem pewien, jednak nie wiem którą płytę główną wybrać. Procesor - C2D E7200 Karta graficzna - PowerColor HD4850 Dysk twardy - Samsung F1 320GB SATA Pamięć ram - Geil 2x 1024, PC800 ultra Zasilacz - CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 WATT Płyta główna - GA-EP45-DS3L lub GA-EP35-DS3 Płyta max do 290zł, zależy mi głównie na podkręcaniu. Jednym z powodów moich rozterek jest wersja 2.0 złącza pci-e na płycie EP45 - jego wydajność w grach, oraz rozbudowa komputera w przyszłości, jako że wymiana całego przez kolejne 2 lata raczej będzie niemożliwa :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) z tych dwóch wziął bym GA-EP45-DS3L :D Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) wyedytowano ;) Weź mobo na P45. W zestawie zmień pamięci i zasilacz - do najnowszych nie należy. Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Pamięci zmień na A-data extreme 2x1GB Zasilacz ok, ale mozna by się na innymi zastanowić, jakby zależało Ci na ciszy to możesz troche dołożyć do Pentagram CAV-500-A12S, kosztuje ok 160zł a jest to świetny zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Ok, więc płytka z P45 (mam nadzieje, że pójdzie na FSB 400 :D no i z procesorem trafię :) ) Pamięci A-Data EE, tylko taktowane 800 czy 1066? Lepiej wziąć 1066 z CL5 i obniżyć zegary do 800 i CL do 4? Co do zasilacza, na ciszy mi szczególnie nie zależy - przyzwyczaiłem się do obecnego sprzętu, który po prostu buczy, głośno buczy :D - zastanawiam się nad tańszym Pentagrama; 460W Silent Force PSF-460-P12S. W ESC różnica cenowa to 50zł, tylko czy da radę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 PSFy słabo trzymają napięcie , więc tu nawet nie chodzi o ciszę tylko o stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Jesli nie przeraza Cie cena to BeQuiet z mojego siga i nastanie cisza... A pociagnie i crossa z tych kart gfx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Niestety za drogo dla mnie :/ Jeśli nie będzie alternatywy, to wezmę ten polecany przez NeoMagNeT'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Te PSF`y to to samo co chiefteci. Seria CAV jest sporo lepsza bo napięcia na 12V trzyma bardzo dobrze i w sumie to jedna z najcichszych zasilaczy. Niestety z dostepnością w dobrych sklepach jest trochę gorzej, ale na np allegro mozna trafic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Ok, a jeśli chodzi o moje pytanie dot. pamięci, kilka postów wyżej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Bierz tańsze taktowane na 800mhz, powinny dojść nawet do 1000. Zreszta E7200 ma fsb 266mhz więc tak czy siak bez problemu jakos pamięci ustawisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 bierz adata - 800 na cl4 i bedzie super bequiet wbrew pozorom lubia piszczec..... dysk wiekszy - kilka groszy wiecej(640) plyta na p35 styknie - jedyny zysk z pciex 2.0 to wiekszy prad dostarczany na zlacze.....i tak kabel musisz do grafiki podlaczyc...lepiej jak chcialbys zyskacd na wydajnosci to wez plyte p35 ale z raidem na intelu i dwa dyski po 320 ram tani bierz 4 giga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Dysk większy mi nie potrzebny, RAM wezmę od A-data EE 800 2x 1024. Dalej zastanawiam się nad płytą :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 zbynia: twoje rady sie mają nijak do rzeczywistości ;] po co komu 4GB ram na 32bit systemie? lepiej wziąć 2 mniejsze dyski i rzucić je w raida (ja planuje 3 i zrobić raid5) p45 ma 20-30% wyższą wydajność crossfire od p35 jedynie co do ramu sie zgodzę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Nie przewiduję CF, i tak jak napisałem wyżej, wezmę 2GB ramu, więcej na razie nie potrzeba i funduszy brak :P Na chwilę obecną najbardziej zależy mi na podkręceniu go zaraz po zakupie, żeby starczył jeszcze na rok - dwa. O ile trafię z procesorem, to liczę na FSB 400, że mnie płyta nie ograniczy. RAID możliwy w przyszłości - jak się znajdą fundusze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...