Radek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witam. Jak wiadomo, podstawka Socket 478 powoli odchodzi w zapomnienie i dlatego producenci nie przykładają już tak wielkiej wagi do robienia coolerów z nią kompatybilnych. Chciałem się dowiedzieć jakie chłodzenie mam wybrać do Celerona 2.4GHz. Zależy mi na tym żeby: -nie zasłaniał mi slotu na RAM,czy jakiegoś wejścia na płycie i pozwolił zamknąć się obudowie. -miał cichy wentylator, lub żebym mógł spokojnie zmniejszyć jego obroty regulatorem. -miał ładny wygląd i dobrze się prezentował -miał prosty montaż, tzn. nie chcę takich coolerów które trzeba dokręcać, ponieważ boję się, że mogę uszkodzić procesor, lub za mało przykręcić. Coraz częściej przyglądałem się Firmie SCYTHE. Z ich "repertuaru" przypadł mi do gustu Scythe Katana 2. Z tej strony patrzałem i wnioskowałem który będzie najlepszy, bo to chyba wszystkie dostępne i godne polecenia, czy jest jakiś jeszcze? Chcę aby właściciele lub ci z co mieli z w/w coolerami styczność wypowiedzieli się i mi doradzili. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Katana jest niezlym wyborem, ale jak mam byc szczery to ta 100 wolalbym poswiecic na zmiane procka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Nie mam zamiaru jak narazie bawić się w sprzedawanie i kupowanie (mam jeszcze 2x plyty główne, 3x procki i 2x grafy, nie mówiąc o 2x zasilaczach i 3x SDRAM na sprzedasz). Chodzi mi o jak najlepsze dostępne chłodzenie, żebym mógł jak na najniższych obrotach puścić wentylator, a temp. procka nie będzie przekraczała 40*. Może potem będę podkręcał procka na 3.2 ale to jeszcze daleka przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Rob jak chcesz, ale nawet podkrecenie tego cepa duzo nie da Zerknij na produkty firmy thermalright Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Rob jak chcesz, ale nawet podkrecenie tego cepa duzo nie da Zerknij na produkty firmy thermalright Cepa?? Przecież on spokojnie chodzi na 3.2 na BOX'owym coolerze, z tym podrkęcanie m to tak mi jakoś wyskoczyło, chodzi mi o jak najwydajniejszy i najcichszy....Thermalight... Hmm. Zobaczę co oferują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Ewentualnie stara dobra ninja Rev A, choc moze byc z nia problem, glownie z zawadzaniem o pamieci, ale tylko jesli montujemy na niej wiatraczek, do takiego procka to troszki bez sensu... U mnie teraz siedzi na starym P4 2.4 passive i jest calkiem spoko, na Prescotta 2.8 niestety trzeba juz z wiatraczkiem... ten cep moze chodzic ci i na 6 GHz, ale wydajnosc na poziomie E2xxx @ 2,4 GHz... albo i nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) Pasywne chłodzenie.... Byłoby super, ale na pewno nie obeszlo by się od wentylatorów w obudowie. Niestety ten cooler jest już niedostępny. Miałbym prośbę, abyście polecili mi coś godnego z tego linka co podałem w poście #1 @Edit Coraz bardziej wydaje mi się, że ten będzie najodpowiedniejszy, ponieważ ma wielki radiator i może uda mi się go puścić bez wentyla. http://www.allegro.pl/item415513547__scyth...am2_i_am2_.html Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez Radek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Może Thermalright XP120? Montaż na koszyku, wentylator wedle uznania, dostęp wystarczający, na 478 spisuje się b.dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 W Komputroniku mogę go kupić za niecałe 140zł (nie doliczając przesyłki). Raczej bez wentyla to się nie obejdzie, na zdjęciach wydaje się ten radiator baaardzo cienki, ale po wymiarach sądze co innego. Czy na pewno jest to finansowo najlepsza opcja jak na dzisiejszy dzień? Może i jest wart te ~140zł (bez wentylatora). Jeszcze trochę porozważam między tym XP-120, a Scythe'm. Jeżeli macie jakieś lepsze pomysły to piszcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 W Komputroniku mogę go kupić za niecałe 140zł (nie doliczając przesyłki). Raczej bez wentyla to się nie obejdzie, na zdjęciach wydaje się ten radiator baaardzo cienki, ale po wymiarach sądze co innego. Czy na pewno jest to finansowo najlepsza opcja jak na dzisiejszy dzień? Może i jest wart te ~140zł (bez wentylatora). Jeszcze trochę porozważam między tym XP-120, a Scythe'm. Jeżeli macie jakieś lepsze pomysły to piszcie.mam do sprzedania wentyl z podpisu, jesli by cie interesowal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Do kupienia wentyla jeszcze daleka droga, ale jak juz kupywac to nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) XP120 dostaniesz na allegro za ~60PLN, po co wydawać dwa razy więcej. Do niego dołożysz Acutake'a 120mm za 10PLN i masz bardzo przyzwoite chłodzenie. //Jeżeli go nie będzie to niezłym rozwiązaniem jest też XP90C, niewiele ustępuje większej "stodwudziestce". Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez Rikki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) Na allegro to nowego za ~60 nie kupie, chociaż wogóle na allegro nie widziałem tego modelu jeżeli chodzi o nowe przedmioty... Mam nadzieję, że nie wyszedł ze sprzedaży i to tylko kwestia wystawienia ich przez allegrowiczów... Co do tego ACUTAKE TO TUTAJ bardzo dobrze o nim mówią, myślę nawe o kupieniu w/w wentyla do zasiłki. @edit Bardzo dużo szukałem na temat tego Thermalright XP120. W google jest pare testów tego coolera, ale jeżeli chodzi o wymiary to bardzo się różnią... Nie wiem w które wierzyć, jeżeli chodzi o Scythe Ninja czy SUNBEAM TUNIQ TOWER 120 to mogę pomarzyć, bo ten Tower 120 to mi by wystawał z obugowy z ok. 5cm, moze mniej, a Ninja ma wcale nie mniejsze wymiary. Zaczęłem się teraz zastanawiać co tak naprawdę wejdzie do mojej budy Codegen 6013 i mobo ASUS P4S8X-X... . Ten Xp120 byłby nawet dobry, ale te rurki cieplne, które on posiada wychodzą z tej strony, gdzie ma sie RAM, i nie wiem czy to nie będzie przeszkadzać, bo używam 3x128 DDR. Poniżej zamieszczę kilka zdjęć, żeby jak ktoś nie miał bliższej styczności z tą płytą nie musiał szukać (zdjęcia to szokującej jakości nie są, bo baterie mi się w cyfrówce wyładowały): Najbardziej martwi mnie to miejsce między Ram, a coolerem, z drugiej strony też nie jest za lepiej, jeżeli chodzi o te "na styk" osadzone kondensatory, a pod coolerem między ramką chłodzenia, a mostkiem jest jakieś 0,5cm. Jak już na 100% mi nie będzie pasował to wezmę jego poprzednika Xp-90, to jest chyba taki Xp120 w pomniejszeniu :P P.S. Na razie na tym 5-letnim BOX'woym chłodzeniu bez pasty w Idle mam 29-36*C, a w 100%-owym obciążeniu cpu po jakiejś godzinie max 41*C, więcej nigdy mi nie wskoczyło, niestety w połączeniu z wentylem od zasiłki jest to "zabójcza" dawka decybeli. Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez Radek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...