Skocz do zawartości
tygrysek20022

8800 Gtx Czy 4870

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam maly dylemat, musz kupic karte synowi i rozwazam 2 mozliwosci.

1. Zostawiam 8800 GTX (podkrecony na ULTRE) i kupuje synowi 4850

2.Kupuje sobie 4870 a synowi daje 8800 GTX

Syn posiada 17 (1280x1024) ja posiadam 22 cale (1680 x 1050)

i teraz pytanie oplaca sie kupowac 4870 posiadajac 8800 GTX czy roznica bedzie dosyc widoczna,gram glownie w obliviona max upiekszonego +HDR i AA i troche sie chaczy w 1680 x 1050.Bedzie lepiej na redeoniku ? wystarczy 512 MB ? slyszalem ze karta jest dosyc glosna :( jakie chlodzenie w przypadku zakupu nabyc ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie 4850 jest idealnym wyborem dla syna to juz wiem !

glowny dylemat jest czy 4870 znacznie poprawi moja rozgrywke w obka ? czy 512 podola duzym rozdzielczoscia. W standardowym obku widze ze wygrywa 4870 (ale 8800 tez dobrze chodzi) ale jak sie ma po wgraniu duzych textur i masy upiekszaczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej ubawilo mnie to *Uzyskanie w tym teście >40FPS gwarantuje płynną rozgrywkę.* prosze uwierzcie mi 40 fps to za malo do plynej gry (chyba ze ja juz za duzo wylapuje)

wszystko pieknie ladnie "git majonez" jakby pani Barbara powiedziala ale jak juz pisalem wyzej sa to testy podstawowej wersji gry bez zadnych dodatkowych tekstur itp ( tak to moja 8800 zupelnie starcza).Wydawanie dodatkowych 200 zl dla wiekszego chalasu chyba mija sie z celem ? moze poczekac na 4870 z 1 giga ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej ubawilo mnie to *Uzyskanie w tym teście >40FPS gwarantuje płynną rozgrywkę.* prosze uwierzcie mi 40 fps to za malo do plynej gry (chyba ze ja juz za duzo wylapuje)

40 fps'ow to za mało na geforce'ach, na radkach płynna animacje mamy juz przy 30fps. Wiem co mowie bo mialem 7600GT@820 i w TDU przy 30 fps grac sie nie dało. Obecnie mam 2400XT@940 (niestety gf zakonczyl zywot tragicznie, widac za duze bylo to OC) i przy 30 fps TDU smiga az milo. Dlatego od teraz jestem za ATI a co do 4870 to zeczywiscie te 512mb moze nie wystarczyc przy wysokiej rozdzialce+AAx4+AFx16, dodatkowych upiekszaczach i lepszych teksturach.

Edytowane przez lapituta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeoMagNet:

uważasz, że Radek 4850 jest złym wyborem do rozdziałki 1280x1024 (+ detale max + 4xAA + 16xAF) ?

btw: fajny nick - magnes neodymowy? ;)

Nie uważam że jest złym wyborem tylko że w tak niskich rodziałkach radki radzą sobie trochę gorzej, za to w wyższych wymiatają.

Do 1680x1050 jak już pisałem HD4870 będzie świetny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam roznice 50 zl :) gtx 260 - 640 4870 - 590 (ceny netto) jednak decyzja zapadla GTX 260.

Argumenty za GTX 260 Wiecej ramu ( w moim przypadku to istotne) i w sumie nie tak istotne ale zawsze cos - mniej pradu.

niejestem fanatykiem NV , szkoda ze ATI na dzien dzisiejszy niema kart z 1024 a czekac niestety niemoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi